Vocea ta: Beneficiile poveștilor pentru copii

Psiholog Florentina Dumitru

Tu îi citești copilului tău povești? Haideți să vedem care sunt beneficiile poveștilor!

Veșnic obosiți, cu pieptul frânt în lupta cu timpul ne zbatem între dependența de gadgeturi și arta de a-i spune copilului o poveste respectând tradiția bunicilor din copilăria noastră.

Părinții din ziua de azi aleg varianta cea mai ușoară și își trimit copiii la culcare după vizionarea unui film de desene animate în loc să profite de acest timp de calitate în compania copilului. Fie că alegeți să le povestiți o întâmplare din copilăria voastră fie că le citiți o poveste dintr-o carte beneficiile  sunt nenumărate mai ales pentru copiii mici și pentru cei preșcolari.

Poveștile sădesc în sufletul copilului  primele calități.

Copiii din întreaga lume adoră poveștile. Adesea, vor să știe cât mai multe informații despre personajul lor preferat, iar uneori ajung să se identifice cu acesta.

Citindu-i copilului tău îl poți transpune într-o lume feerică unde să-și însușească calitățile cele mai de seamă ale unui viitor adult cu o personalitate aleasă. Înțelepciunea, curajul, onestitatea, bunătatea vor rodi mai târziu și în lumea lui.

Poveștile îi ajută să-și cunoască rădăcinile și obiceiurile tradiționale ori familiale.

Povestindu-i întâmplări din propria copilărie despre diferite activități sau obiceiuri el se familiarizează cu ele și le va accepta mai ușor când le va întâmpina în viață. Bunicii, verișorii sau alți membri ai familiei pot fi protagoniștii poveștii.

Citirea de povești îl ajută să-și îmbunătățească vocabularul.

Termenii noi pe care îi aude îi trezesc curiozitatea și dorința de a ști mai mult despre acel domeniu. Cuvintele și expresiile noi îi facilitează procesul de învățare. Pronunția și intonația anumitor termeni îl vor ajuta pe viitor la grădiniță sau la școală. Va fi un mod natural de redare a cunoștințelor noi și de asimilare permanentă cu ușurință a informațiilor.

Când îi citiți copilului el învață să asculte.

Cei mai mulți copii nu au răbdare, iar atenția le este distrasă cu ușurință. Depinde de voi să-l acaparați în acest proces și să-l determinați să asculte mai mult și să vorbească mai puțin. Poate fi, de asemenea, un mod plăcut de a învața lecția răbdării.

Poveștile încurajează creativitatea și cresc puterea imaginației.

Când copilul ascultă o poveste, el începe să creeze în mintea lui cadrul în care se desfășoară acțiunea. Își vede personajele în imagini și poate cu ușurință să continue singur istorisirea dacă îl încurajați. O gândire liberă și creativă îi va deschide multe oportunități pe viitor.

Poveștile sunt un instrument excelent pentru exersarea memoriei.

Uneori, copiii vă vor cere să le citiți în fiecare seară aceeași poveste. Nu trebuie să-i refuzați. Cu timpul, vor învața multe pasaje pe de rost și veți observa că acest lucru le face o mare plăcere mai ales când aleg să vă demonstreze acest fapt. Pentru a-i îmbunătăți capacitatea de memorare puteți să-i puneți întrebări referitoare la întâmplările petrecute sau îl puteți ruga chiar să scrie pe o hârtie povestea redată în manieră proprie.

Poveștile îi ajută pe copii să-și formeze un mecanism facil de învățare.

Mulți dintre ei învață lucruri pe de rost fără ca măcar să înțeleagă subiectul. Povestirea cu tâlc a unei lecții plictisitoare se poate transforma cu ușurință într-o întâmplare interesantă care să-i trezească curiozitatea.

Comunicarea este stimulată și îmbunătățită prin povestire.

Mulți dintre ei sunt timizi și, deși curiozitatea îi împinge de la spate, ezită să întrebe atunci când au o nelămurire. Exemplele auzite în cartea ce o citesc le vor fi de folos în  arta  conversației, fie cu ceilalți copii, fie în fața adulților. Poate ați remarcat că cei mici rețin tot felul de cuvinte de la reclamele TV. Oferiți-le șansa de a-și însuși un altfel de vocabular!

Poveștile îi ajută pe copii să depășească situațiile dificile mai ușor.

Când au o problemă de rezolvat, copiii caută exemple în jurul lor pentru soluționarea ei. De cele mai multe ori, povestea ta despre un alt copil sau despre o rudă de-a voastră care a trecut prin ceva similar îl poate ajuta să înțeleagă mai bine lucrurile. Poveștile au menirea de a-i informa pe copii că în viață vor avea parte și de lucruri mai puțin plăcute. Dacă ei știu că și alții au suferit din diferite motive vor depăși mai repede dificultățile întâmpinate. Exemplele potrivite pot fi lecții de viață chiar și la maturitate.

Nu uita să ne dai like pe Facebook pentru a fi la curent cu toate articolele noastre!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa