Vocea ta. Azi ai aflat că ești gravidă? De azi, te sacrifici. Ești responsabilă pentru o viață!

Theodora Fintescu, redactor

Nimic, dar absolut nimic nu te pregătește pentru marea responsabilitate și sacrificiile pe care le vei face, ca mama, pentru copilul tău. Și, ca un făcut, nimeni nu îți prea spune de ele înainte de a deveni mamă.

Da, afli că vei avea nopți nedormite, că te vor ocoli prietenii de teamă să nu te deranjeze, că vacanțele nu vor mai fi ca altă dată. Cel putin pentru o perioada. Dar nu afli despre sentimentul greu de teamă și responsabilitate ce te lovește în clipa în care vii acasă cu boțul de om. Pentru mine, să știu că un suflet atât de mic și de fragil depinde atât de mult de mine, a fost o apăsare mai grea decât toate nopțile nedormite. Iar când micuțul face prima febră sau îi apar primele bubițe, simți cum îți fuge pământul de sub picioare și nu mai ești om câteva zile.

Poate că șocul nu ar fi atât de mare dacă mamele și-ar cultiva această grijă încă din timpul sarcinii. De fapt, încă de atunci suntem responsabile în mare măsură de modul în care crește și se dezvoltă omul din pântece. Încă de atunci ar trebui să ne întrebăm dacă obiceiurile și viciile noastre, oricare ar fi ele, nu vor afecta în vreun fel copilul.

Alimentația sănătoasă, odihna, lipsa stresului- sunt câteva dintre condițiile esențiale pentru ca micuțului să-i fie bine în burtă. Alcoolul, nu numai că nu îi face bine, dar i-ar putea provoca mult rău. Așa că haideti să nu plecăm urechea la cei care ne îmbie cu un păhărel, apoi două, de vin sau bere pentru că, oricât ar fi ei de binevoitori, responsabilitatea este doar a noastră. Petrecerile și ieșirile cu prietenii pot fi la fel de reușite și fără băutură, cu un cocktail sau o bere fără alcool. De ce să riscăm?

 

Există studii suficiente care arată cât de mult ar putea dăuna alcoolul copilului: avort spontan, malformații, întârziere de dezvoltare etc. Alcoolul traversează placenta și ajunge la făt, iar în sângele lui rămâne mult mai mult timp decât în sângele mamei, suficient cât să îi încetinească creșterea sau să îi afecteze dezvoltarea unor organe. Deși s-a spus mult timp că un păhărel de vin pe zi nu are cum să afecteze copilul, oamenii de știință susțin că, totuși, nu există o cantitate minimă ingerată despre care să se poată spune că e inofensivă. Un studiu realizat în 2012 de către Universitatea California arată că fiecare pahar de alcool băut în primul trimestru de sarcină înseamnă un risc cu 25% mai mare ca micuțul să se nască cu buza diformă, cu 12% mai ridicat să aibă un cap mai mic decât normal şi cu 16% mai mare să aibă o greutate sub cea normală.

Nu aștepta să naști ca să fii responsabilă, cultivă această atitudine zi de zi, încă de când afli că ești gravidă. Alege #9cu0, 9 luni cu 0 alcool si sustine și tu mesajul campaniei si ritmurile de inimioare din melodia ADDEI – “Am grija de noi!”

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa