Vacanța de vară a copiilor, probă de foc. Cele 4 variante posibile pentru părinți

Ramona Dinescu

Vacanța de vară a fost dintotdeauna un mare motiv de bucurie. Cu toții abia așteptam vacanța de vară ce era lungă cât o zi de post și în care făceam cele mai frumoase lucruri. Dar oare cine stătea cu noi?

În copilărie, dacă mă întreba cineva ce iubesc cel mai mult, răspunsul era: vacanța de vară. O așteptam ca pe un cireș copt, mai ales că venea în anotimpul cireșelor. Însă nu am amintiri de la grădiniță, ci doar de la școală și chiar nu reușesc să îmi aduc aminte cu cine stăteam în vacanță.

Roata s-a întors, iar copiii mei abia așteaptă vacanța de vară. Din păcate, până acum, ideea de vacanță în mintea lor se referă doar la concediile pe care le petrecem împreună la mare sau la munte, concedii ce adună maximum două săptămâni. În rest, trebuie să găsesc soluții pentru ca noi, părinții, să ne putem vedea de programul de la serviciu, căci, vrând nevrând, cineva trebuie să și muncească. Dragii de ei înțeleg toate soluțiile noastre, acceptă realitatea și așteaptă ca noi să intrăm în vacanță ca să petrecem timp împreună. Este sfâșietor să vezi o astfel de soluție, dar așa cum spuneam și altă dată, copiii au peste 4 luni de vacanță pe an, în timp ce noi, adulții, avem undeva la 25 de zile de concediu.

Ce soluții găsim în vacanța de vară?

Eu ca și mamă fără nici un ajutor din partea nimănui, am făcut o listă cu posibilități ce m-ar putea ajuta pe timpul verii, când grădinițele de stat sunt închise:

1)      Cea mai bună variantă, dar este doar pentru norocoși, este aceea a bunicilor care stau aproape și se pot ocupa de copii.

2)      A doua variantă, relaxantă pentru părinți, este să ne ducem copiii la bunici, măcar câteva zile, dar, din nou, tot pentru norocoși.

3)      Ar mai fi varianta unei bone sau baby sitter. Costul este cât al unei grădinițe private, dezavantajul este că cei mici stând acasă, au nevoie zilnic de mâncare în frigider, ceea ce înseamnă o bătaie de cap în plus pentru mămicile care lucrează și care ar trebui să-și mai facă timp să și gătească. Avantajul este că cei mici stau acasă, în mediul lor familiar, mănâncă acasă, ies în parc, dorm, își fac programul așa cum vor și le place lor.

4)      Grădinița particulară sau grădinița de vară este o soluție la îndemână la care noi apelăm de fiecare dată. Din păcate, fiind vorba de doi copii, costul este cam piperat, însă scăpăm de corvoada gătitului în fiecare zi, iar cei mici sunt prinși toată ziua cu activități educaționale și recreative specifice vârstei.

Ar mai fi varianta unei mătuși, vecine, a mutatului biroului acasă și alte câteva combinații și permutări de acest fel. Cert este că se găsesc soluții, unele mai bune, altele mai puțin bune, însă nu știu câte dintre ele sunt în avantajul copiilor. Până atunci rămân la ideea că societatea în care trăim este puțin defazată atâta vreme cât o mare parte a angajaților acestei țări fac parte dintr-un sistem privat, iar educația funcționează după un program comunist, demult apus.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa