Tradiții de botez în religia catolică. Nașii pot fi ortodocși!

Ramona Dinescu
rolul nașilor
Tinerea pruncului în braţe în timpul slujbei creează rudenie spirituală, iar părinţii spirituali au obligaţia să se îngrijească de evoluţia sufletească şi morală a viitorului om.

Botez în religia catolică. Botezul în religia catolică ar trebui să fie foarte asemănător cu cel din religia ortodoxă, deoarece vorbim despre două biserici creștine. Există însă și diferențe.

Sunt născută și botezată în religia creștin ortodoxă însă, în familia mea nu s-a pus mai deloc accentul pe asta. Am crescut în vremea lui Ceaușescu când oricum nu se prea vorbea despre biserică. Asta nu m-a împiedicat să văd cum sunt obiceiurile pe la nunți, botezuri, sau cel mai rău, la înmormântări.

Nu știu dacă țin de religie sau pur și simplu de nația română, cert este că anumite obiceiuri la astfel de ceremonii sunt de-a dreptul hilare, dacă nu sinistre, unele dintre ele.

Prin alianța cu soțul meu am luat contact cu religia catolică. Am făcut cununia religioasă și botezul copiilor la biserica catolică, lucru care mi-a arătat că se poate și altfel.

Botez în religia catolică. Care este obiceiul în cazul botezului în religia catolică?

Poate cel mai important lucru, și nu doar mie mi s-a întâmplat, este acela că nu există taxe plătite la negru. Nu se dau bani la preoți, nu se plătesc lucruri de care habar nu ai, bani aruncați în neant, fără nici o dovadă fiscală.

În momentul în care alegi să faci botezul la o anumită biserică, preotul îți comunică taxa pentru care îți va tăia factură. Nici un leu în plus sau în minus.

Sunt multe alte lucruri interesante, evident, însă mai în glumă mai în serios, subiectul banilor trebuie trecut în capul listei.

Când am anunțat preotul că vrem să facem botezul în biserica respectivă, ne-a întrebat dacă avem nași. Puteam avea și nași catolici și nași ortodocși pentru copii, câți nași aveam noi chef. (În biserica ortodoxă nu poate năși un naș catolic).

Apoi, ne-a întrebat câteva lucruri despre copil, despre familie, despre ziua ceremoniei. Ne-a rugat să venim cu nașii la biserică, cu o zi înainte de botez ca să-i pregătească. Taina botezului este una dintre cele mai importante, iar nașii a trebuit să afle asta. Părintele le-a spus că îi așteaptă o responsabilitate spirituală foarte mare, i-a felicitat că au ales să fie părtași la creștinarea unui copil și ne-am dat întâlnire a doua zi.

Botez în religia catolică. O ceremonie scurtă

Singurele obiceiuri: o lumânare (nu cea mai mare, dar nici cea mai mică) și o cămașă albă.

Ceremonia a durat aproximativ 15-20 de minute, nici prea mult ca să se plictisească copilul, nici prea puțin.

Al doilea lucru extrem de important, mi s-a părut mie, a fost că celui mic i s-a turnat puțină apă pe creștet, nu a fost scufundat în cristelniță. Așadar, nu contează că e frig sau cald afară, botezul se poate desfășura fără riscul de a răci copilul, ca să nu mai vorbim de riscul de înec, aș spune eu.

Odată plecați de la biserică, ar trebui ca niște buni creștini să mai venim la liturghie, duminica, dar, din păcate noi nu ajungem. Și, chiar și așa, preotul ne-a luat pe lângă parohia lui și oricând este gata să ne ajute, dacă avem nevoie de ajutorul lui sau al altor enoriași.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa