Nu mi-e frică de testarea copilului pentru COVID-19 în școală. Mi-e teamă de oamenii iresponsabili!

Părinții pot fi prezenți în școală atunci când copilul este testat, iar testarea va fi gratuită.

Cristina Călin, redactor-șef
testarea copilului pentru COVID-19 în școală
Copiii vor fi testați doar cu acordul părinților.

Îmi dau acordul pentru testarea copilului pentru COVID-19 la școală dacă vreun cadru didactic va constata că are simptome atunci când este la ore. Aș vrea ca toți părinții să facă acest lucru ca să reușim să izolăm persoanele pozitive la timp și să trecem mai repede de pandemia asta care ne-a mâncat deja un an din viață.

Trăim în țara în care oamenii nu merg la medic decât atunci când este prea târziu. Suntem în țara în care automedicația este religie pentru mult prea mulți. Suntem în țara în care Dr. Google este cel mai de încredere medic. România este țara în care mamele își tratează copiii după sfaturile primite pe diverse grupuri de pe Facebook.

De ce aș avea încredere că părinții care au copiii bolnavi îi vor ține acasă? Cel mai eficient și mai corect este ca testele să fie făcute în mod organizat de către stat, iar cei depistați pozitiv să fie izolați până când devin negativi.

Izolarea cazurilor pozitive se face doar prin testare

Nu mi-e teamă că are să i se întâmple copilului meu cine știe ce traumă când va fi testat. Până la urmă este aceeași procedură ca la un spital, nu văd de ce ne-am panica atât. Nu o să îl ia nimeni cu forța din bancă și-o să-i înfigă bețișorul în nas.

În Austria, Germania și Italia sunt testați copiii prin sondaj sau când au simptome. Așa au reușit să țină școlile deschise mult mai mult decât noi pentru că au izolat imediat cazurile pozitive.

I-am explicat copilului că se poate întâmpla, dacă doamna consideră că este cazul, să fie dus la cabinet unde i se va face un test. I-am spus și cum se va face testul, că poate îl va durea un pic, dar că este important să știm din timp dacă este sau nu bolnav ca să nu dăm și altora și să luăm tratamentul repede ca să nu ne fie mai rău.

Cu explicațiile corecte, cu calm, copiii vor înțelege. Dacă le vom spune cât de rău este, că oamenii ăia îl traumatizează, că nu au nici un drept să facă asta, atunci nici cei mici nu vor fi cooperanți.

În plus, am posibilitatea de a bifa pe declarație că vreau să fiu acolo când este testat. Unul dintre noi va putea ajunge la școală pentru a-l reasigura pe copil că totul este în regulă și pentru a vedea că se respectă procedurile. Va fi exact la fel ca atunci când facem testul la spital, doar că nu mai trebuie să batem noi niciun drum sau să dăm vreun ban.

Testarea copiilor în școală pentru COVID-19 este un ajutor pentru părinți

Chiar mă bucur că vor fi testați la școală. Mi se pare că ni se ușurează viața. Dacă ar trebui să merg cu el la o clinică probabil că ar trebui să aștept, am întâlni o mulțime de alți oameni. Pentru testarea făcută de Direcția de Sănătate Publică ar trebui să aștept salvarea o perioadă destul de lungă. Până la urmă, de ce să îi mai pun și pe oamenii ăia pe drumuri dacă există facilitatea aceasta prin care copilul poate fi testat la școală?

Și-apoi, pentru unii părinți costul unui test rapid nu este chiar atât de mic. Despre cele PCR nici nu vreau să vorbesc. Cele rapide sunt în jur de 150-200 de lei/ 5 teste și nu se vând la bucată, iar cele PCR sar de 250 de lei. Sunt familii pentru care sumele acestea sunt imposibil de suportat, mai ales dacă au copii și ar trebui să le facă testele mai des.

Dacă ar fi să iasă pozitiv, pentru că înțeleg că aceasta este marea temere a celor care se opun testării în școală, o să stăm toți în carantină 14 zile. Nu este situația ideală, dar nu aș vrea nici să fiu ca doamna din Venezuela care știa că are COVID, a ascuns acest lucru și a dat întregii familii. Acum toți sunt morți. Este un caz extrem, dar din care ar trebui să înțelegem cât de important este să îi protejăm pe cei din jur.  

Cum se face testarea în alte țări

Ne mai departe de luna noiembrie opinia publică era indignată că în România sunt școlile închise când în alte state mai civilizate copiii merg zi de zi la cursuri. În mare parte acest lucru s-a întâmplat pentru că au ținut situația sub control prin testarea copiilor.

  • În Italia lucrurile sunt simple. Se testează copiii cu simptome și apoi toți elevii dintr-o clasă în care este depistat un caz pozitiv. Testarea se face și la sfârșitul carantinei de 14 zile, deci sunt supuși de două ori testării PCR.
  • În Franța de luna aceasta vor fi testați lunar atât profesorii, cât și elevii din dorința de a ține în frâu împrăștierea tulpinii britanice a COVID-19. Scopul final este totuși ca școlile să rămână deschise.
  • În Germania, fiecare land a ales modul în care procedează. Sunt landuri în care s-au testat copiii prin sondaj și landuri unde elevii de liceu au fost testați în mod obligatoriu de două ori pe lună.
  • În Marea Britanie sunt testați toți elevii de școală gimnazială și de liceu încă de la începutul lunii ianuarie. Au chiar o platformă unde se ține evidența elevilor testați, a rezultatelor, iar statisticile de aici pot fi consultate de cei interesați.

Când se va face testarea copilului pentru COVID-19

Potrivit Ordinului Comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății părintele are dreptul, nu obligația de a oferi un acord pentru recoltarea probelor biologice nazofaringiene pentru testare antigenică rapidă COVID-19.

Ordinul nr. 1411/2016 privind modificarea și completarea Ordinului ministrului Sănătății publice nr. 482/2007 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a titlului XV „Răspunderea civilă a personalului medical și a furnizorului de produse și servicii medicale, sanitare și farmaceutice” din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății

Art. 8. (3) În cazul pacientului minor, acordul scris se va obține de la părinte ori de la reprezentantul legal sau, în lipsa acestora, de la ruda cea mai apropiată. Prin rudă cea mai apropiată în sensul prezentului alineat se înțelege rudele majore care însoțesc pacientul minor, până la al patrulea grad inclusiv.

Ordinul nr. 1411/2016 privind modificarea și completarea Ordinului ministrului Sănătății publice nr. 482/2007

Ordinul întreg poate fi citit aici: Ordinul nr. 1411/2016.

În cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau alta simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2, se aplică protocolul de izolare.

În cazul în care există un consimțământ informat și semnat al părintelui/tutorele legal cu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian în vederea testării elevilor simptomatici, aceștia vor putea fi testați, într-o primă fază, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale.

Elevul care a împlinit vârsta de 18 ani va semna consimțământul personal. Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical școlar de la nivelul unității de învățământ vor fi raportate către DSP/DSPMB în maxim 24 ore.

Dacă părintele/tutorele legal nu își exprimă acordul pentru testare, în cazul existenței unor simptome specifice, ca și în cazul în care nu există cabinet medical în unitatea școlară, acesta va lua legatura cu medicul de familie în vederea stabilirii pașilor următori.

Testarea cu teste antigen rapide se recomandă și:

  • 1) cadrelor didactice și altor angajați ai unității școlare, simptomatici, a căror simptomatologie de boală debutează în timpul orelor de curs
  • 2) colegilor cazurilor confirmate atât elevi (colegi de clasă) cât și cadre didactice/personal auxiliar din unitatea de învățământ (inclusiv celor asimptomatici), imediat după confirmarea primului caz.

Nu îmi este teamă că va suferi copilul meu o traumă, că va ieși testul fals pozitiv, că orice muc se va transforma în COVID-19.

Îmi este mai teamă de părinții care nu duc copiii la medic atunci când sunt bolnavi, care îi aduc la școală cu semne mai mult decât vizibile de viroze. Mi-e teamă de cei care spun că nu există COVID-19 sau că este o banală răceală și nu respectă normele de igienă și nici nu stau izolați atunci când sunt bolnavi. Mi-e teamă de cei care se înghesuie în mall-uri, pe pârtii sau plaje.

Mi-e teamă de cei care cer să renunțăm la ”botniță”, referindu-se la masca de protecție! Mi-e teamă de părinții care cer statului să ia labele de pe copilul lor la un colț de stradă și la celălalt strigă după tot felul de beneficii bănești de la același stat. De-abia atunci mi se face frică cu adevărat!

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa