Teama de coronavirus. Cum ne-am adaptat situației în familie ca să nu o luăm razna

Cristina Călin, redactor
teama de coronavirus

În urmă cu două săptămâni aveam o viață normală. Teama de coronavirus nu era în viața noastră. Mă rog, ce poate fi considerat normal în zilele noastre. Mergeam la birou, seara ne-o ocupam cu gătitul, copiii, temele. Ieșeam la sfârșit de săptămână pe unde puteam, ne planificasem o vacanță la sfârșitul lui aprilie, în Polonia, și alta, la o mare în țări străine, la sfârșitul lui august.

Astăzi pare că viața mea și a celor din jur a luat o turnură haotică. De o săptămână stăm închiși în casă. Am făcut-o voluntar, fără să fi fost plecați în vreo țară străină în ultimele două săptămâni. Ne este frică de coronavirus. La început am fost circumspecți și noi. Erau niște știri venite din China, dar nu le-am băgat în seamă la început. La naiba, oamenii erau atât de departe! Nu avea cum să ajungă la noi. Apoi, au venit informațiile din Italia. Am devenit un pic îngrijorați, dar cum nu aveam legături cu această țară am tratat totul ca pe o ciudățenie.

Teama de coronavirus este amplificată de tot felul de mesaje

Dar în fiecare zi prezența coronavirusului în viața noastră se insinua tot mai mult. Știri din toată lumea, sfaturi despre cum să ne protejăm, cifre multe legate de zeci sau sute de bolnavi zilnic sau morți. Un strop de teamă a intrat și în viața noastră. Cu prietenii numai despre asta vorbeam zilnic. Pe grupul de whatsup al familiei extinse, de la vacanțe, rețete și meme-uri cu glume stupide am trecut la linkuri de la Organizația Mondială a Sănătății, cu statistici și mărturisiri de îngrijoarare reală.

Apoi a apărut primul caz de coronavirus în România. Din Italia veneau vești tot mai sinistre cu orașe blocate, mii de oameni izolați, magazine golite. Deja ne era frică de coronavirus. Dintr-un impuls de supraviețuire la sfârșitul săptămânii am lăsat copiii în casă și, cu noaptea-n cap, am plecat cu soțul la cumpărături. Cu o listă de chestii pe care le consumăm în mod normal în casă ne-am umplut sacoși și sacoșele. Aveam în cap imaginile din magazinele din Italia.

Teama de coronavirus ne face mai responsabili

Ne era teamă. Nu doar pentru noi ne îngrijoram, ci pentru copii, pentru părinții noștri cu tot felul de boli, pentru prieteni, pentru bunici. Mai mult, viitorul nu ni se mai pare așa de luminos ca atunci când ne făceam planuri de vacanță. Ne gândim din ce în ce mai des nu doar la siguranța fizică, dar și la cea financiară. Dacă până acum nu prea ne uitam pe ce cheltuim banii, acum am renunțat la orice produs de care nu avem nevoie.

De teama de coronavirus copiii nu mai merg la școală. Nu au mers nici pe 10 când erau deschise. Mi-a fost frică mai ales pentru că sunt atât de mulți oameni care iau în derâdere izolarea la domiciuliu, oameni care nu spun că sunt bolnavi, oameni care cred că sunt imuni la orice fără să se gândească că îi pot îmbolnăvi pe cei din jur. Din acest motiv copiii nu au voie nici să iasă din casă. Se uită pe geam și mă întreabă: ”Mami, dar nu putem să ieșim și noi?”. Și, nu, nu pot. Pentru că oamenii scuipă pe stradă, strănută și tușesc liber, nu au nici cele mai elementare reguli de igienă.

Nici în casă nu este mai bine. Din dorința de a fi la curent cu ce se întâmplă ascult știrile și statisticile despre numărul de îmbolnăviri. Știu că îmi alimentez teama de coronavirus, dar sunt de asemenea convinsă că informându-mă pot să iau deciziile corecte pentru mine și familia mea.

Ce am făcut de teama de coronavirus?

Nu mai ieșim din casă decât dacă este neapărat necesar. Eu sunt norocoasă că pot luca de acasă, soțul merge cu mașina la birou ca să evite cât mai mult contactul cu alți oameni. La job are puțini colegi, niciunul dintre ei nu a fost plecat în afara țării de curând și fiecare este conștient că trebuie să se protejeze.

Ne spălăm pe mâini mai des decât de obicei, dezinfectăm lucrurile cu care venim de afară. Am cumpărat chiar și un dezinfectant pentru rufe. Nu știu dacă sunt exagerată sau nu, dar cred că nu strică niciodată să fii precaut.

Am făcut cumpărături în cantități puțin mai mari decât de obicei. Am ales să luăm doar ce știm că folosim/ mâncăm în mod normal, pentru că nu vrem să facem risipă.

Mâncăm mai sănătos pentru că vrem să ne întârim sistemul imunitar. Alegem fructe și legume proaspete, grăsimi de calitate și am exclus alimentele procesate cu mult zahăr sau aditivi alimentari. Dacă vrem ca organismul să ne ajute, trebuie să îi dăm ce trebuie.

Chiar dacă cei mici nu merg la școală nu îi las să se plictisească. Primesc teme de la școală printr-o platformă, îi pun să citească și la treburi casnice. În plus, nu bântuim prin parcuri, magazine sau mai știu eu ce alte locuri. Dacă trebuie neapărat să ieșim, alegem să mergem pe jos prin locuri pe care le știm mai puțin aglomerate.

Ca să nu o iau ranza de la teama de coronavirus m-am apucat de făcut curat și să știți că este o terapie minunată. Cât timp sortez haine nu mă mai gândesc la nimic. Mă joc mai mult cu copiii. I-am lăsat faliți la Monopoly, m-au bătut la Macao și ne bate gândul să începem puzzelul de 3000 de piese. Se pare că vom avea timp de el.

Am anulat toate vacanțele pe care le aveam în plan până la vară, atât cele din România, cât și din țară. Vacanța de vară am rezervat-o printr-o platformă care ne permite anularea gratuită până aproape de data de plecare și am ales o destinație care să ne permită să ne deplasăm cu mașina.

Fiți responsabili și aveți grijă de voi!

Dacă acest articol despre teama de coronavirus ți s-a părut util poți să mai citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa