„Susțin greva profesorilor, deși copilul meu are examen anul acesta. Nu avem nicio șansă altfel!”

„Când s-a pus problema de grevă am spus din start că susțin demersul profesorilor. În cei 9 ani de când copilul meu este la școală am văzut ce înseamnă un sistem educațional prost finanțat. Am văzut că sunt materii la care efectiv nu au de unde să aducă profesori”.

Cristina Călin, redactor
scris pe
greva profesorilor
Profesorii din România sunt în grevă din 22 mai 2023/ Facebook FSLI România

Peste fix 3 săptămâni copilul meu cel mare ar trebui să dea examenul de Evaluare Națională care îi asigură accesul la liceu. Nu are mediile închise la nicio materie, ba chiar la unele nu are nici măcar note suficiente, iar la una dintre ele are una singură pe care profesorul i-a pus-o în octombrie. Nu știu cum se va termina totul, dar cred că profesorii au dreptul la grevă. În mintea și sufletul meu se duce o luptă între credința că nu poți face educație (și nimic altceva) pe stomacul gol și faptul că nu știu ce se va întâmpla cu examenul copilului meu.

Copiii mei învață într-o școală de cartier din București. Nu e nici prea-prea, nici foarte-foarte, la fel ca majoritatea școlilor din țara asta. Avem și profesori pe care îi admir enorm și unii care pur și simplu nu au ce căuta în sistem.

Când s-a pus problema de grevă am spus din start că susțin demersul profesorilor. În cei 9 ani de când copilul meu este la școală am văzut ce înseamnă un sistem educațional prost finanțat. Am văzut că sunt materii la care efectiv nu au de unde să aducă profesori.

La TIC (tehnologia informației și comunicării) am avut un domn despre care am aflat că fusese dascăl la bunicii mei în sat. Nu asta ar fi fost marea problemă, dacă știa și ce are de făcut la catedră. Dar el le citea din carte, uneori greșit. Nu le arăta măcar o singură dată practic ce înseamnă programele despre care vorbea. Când am întrebat-o pe doamna directoare de ce nu îl schimbă a spus că nu are pe cine să aducă. Și-apoi m-am gândit că orice om care știe ceva IT va merge în privat unde va câștiga de 2-3-4-5-..n ori mai mult decât la școală. Așa că la catedră ajung, în cele mai multe cazuri, cei care doar știu să citească dintr-o carte.

Aș putea povesti și despre prima profesoară de fizică, și despre domnul de tehnologie, și despre cel de desen, despre doamna de matematică sau noul domn de geografie care a înlocuit-o pe o doamnă excepțională care în cele din urmă a ales să lucreze în privat.

Dacă pleacă toți profesorii cine rămâne?

Nu îi înțeleg pe cei care spun că dacă profesorii nu sunt mulțumiți de salarii să plece. Pleacă și apoi ce se întâmplă? Cine vine la catedră? Cine ne mai învață copiii? Mă gândesc cu groază că peste 15-20 de ani copiii de-acum vor fi doctori, șoferi, primari, profesori și ce-or mai fi ei. Dacă nu vor avea o educație bună va fi vai și-amar de noi.

În plus, cred că vor pleca tot dascălii buni. Cei care nu au habar de rolul lor vor rămâne pentru că până la urmă, chiar și-așa cu salariu mic, e un loc destul de călduț. Probabil știu că în privat nu ar face față. Nu vreau să rămână la catedră doar cei care nu au de ales. Vreau să vină doar cei care își doresc acest lucru.

Cât ne-am implicat noi părinții?

Desigur, o salarizare mai bună nu va rezolva toate problemele, poate doar o prea mică parte din ele. Dar pentru ca sistemul educațional să fie mai bun trebuie să fie o conlucrare între părinți-profesori-stat. Oare noi părinții de câte ori ne-am implicat?

Câți am trimis sesizări la minister sau inspectorate că manualele sunt prea încărcate și nu dezvoltă abilități necesare în viață elevilor, că nu se poate ca elevii să învețe în 3 schimburi, că școlile nu sunt dotate cum trebuie, că nu sunt markere? Am pus cu toții capul în pământ și am strâns bani pentru hârtie. Am tăcut când profesorul slab pregătit ne-a nedreptățit copilul ca să nu se răzbune pe copil și am căutat un meditator. Am zis ”asta-i România” când copiii noștri s-au dus la baie în fundul curții școlii. Am comentat nervoși pe Facebook de fiecare dată când ceva ne-a supărat.

Profesorii români, printre cei mai prost plătiți din Europa

Dincolo de orice comentarii, cifrele spun adevărul: profesorii români sunt cei mai prost plătiți din Europa. Suntem la un nivel similar cu Ungaria și Polonia. Sub noi se află Bulgaria, Macedonia de Nord, Serbia, Bosnia și Herțegovina și Albania. Și, dacă ne uităm cu atenție, nivelul de salarizare al profesorilor este strict colerat cu nivelul de trai dintr-o țară. Adică, ai oameni pregătiți, economia merge, societatea progresează.

Indiferent de ceea ce se întâmplă am să sprijin greva profesorilor. Copilul meu cel mic este clasa a 3-a. Vreau să aibă profesori mai buni, care vin cu drag cu oră, care sunt dascăli, ci nu roboți care citesc din cărți. Vreau să nu mai existe în școală persoane (că profesori nu se pot numi) care le spun copiilor aflați în prag de examen că sunt incapabili, că nu or să ajungă nicăieri în viață.   

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa