Cum am reușit să le fac program băieților (unul de 2 ani, altul de 5 luni), ca să mă pot odihni

După o perioadă grea, cu multe nopți fără somn, cititoarea noastră a reușit să le facă celor mici un program, în așa fel încât să se poată odihni și ea.

Theodora Fintescu, redactor
somnul mamei
Fără organizare și prioritizare, odihna mamei cu copii mici poate fi problematică. FOTO: Shutterstock

O cititoare Totul Despre Mame care a devenit recent mamă pentru a doua oară ne-a scris cum crede că se poate optimiza somnul mamei cu copii mici, pornind de la propria experiență. Redăm povestea și recomandările mamei, așa cum au fost scrise de ea:

„Am 30 de ani și sunt mamă de 2 băieți, unul de 2 ani și 3 luni și altul de 5 luni și jumătate. Sarcina cu primul băiat a fost o adevarată provocare, întrucât a fost sarcină toxică și am vomitat până la 4 luni și jumătate, aproape 5, deci nu am dormit aproape nicio noapte completă, nu mai zic de dimineți, pentru că mă trezeam cu toaleta în brațe. Când am terminat cu vomitatul, au început arsurile, insomniile și grijile (Ce fel de mamă o să fiu? O să mă descurc? Dacă nu o să mă trezesc când plânge bebe? Cum voi face față oboselii?) 

Când bebe avea zi proastă, mă ocupam doar de el

Iată că 8 aprilie a venit și s-a născut bebe. Dormeam cu el la somnul de prânz zilnic, pentru că era somnul cel mai lung și treaba o făceam împreună cu el, când se putea. Dacă avea o zi mai proastă, îmi dedicam timpul exclusiv lui. Făceam treabă cu el în marsupiu, piața o făceam online sau o făcea soțul. Seara se culca la 8 și se trezea dimineața la 5-6, cu treziri noaptea pentru mâncat. Pentru o perioadă, cât l-am alăptat, trezirile erau mult mai ușor de suportat, pentru că îl mufam la sân și nani! 

La cel de-al doilea copil, aceleași probleme legate de somnul din sarcină, plus un bebeluș care mă solicita zilnic. Timp de 9 luni, nu am dormit nicio noapte bine, să pot să zic că m-am odihnit. A venit ziua de 16 februarie, când s-a născut al doilea bebe, după o naștere ușoară, prin cezariană programată.

Fac treabă cu bebe în marsupiu

Am ajuns acasă, știam că o să fie greu până reușim să ne adaptam și până le fac un program băieților în așa fel încât să reușesc să mă odihnesc, pentru că la momentul acela odihna era o prioritate. Acum, la 5 luni de la nașterea celui de-al doilea băiat, pot să spun că mă odihnesc noaptea și alăptez exclusiv. 

Programul este așa: ne trezim dimineața in intervalul orar 6-8, mâncăm, ne spălam. Îmi fac treburile casnice (spălat, mâncare, strâns rufe, aspirat) doar dacă este cazul, nu am de făcut toate astea zilnic. Dacă bebe vrea să doarmă, îl bag în marsupiu și îmi fac treaba, iar cel mare mă ajută (sau mă încurcă). Apoi, în apropierea prânzului, pregătesc masa, mâncăm și la ora 12 îl culc pe bebe de prânz, iar cel mare adoarme în jur de 13:30.

Noaptea, bebe de trezește de 2-3 ori 

După ce adoarme cel mare, câteodată stau langa ei, câteodată nu, depinde ce am de făcut. La ora 18:00, avem ieșirea în parc (când ne permite vremea). La ora 20:30 se ia cina, apoi, la ora 21-22, se adoarme. La 22:30 ambii copii dorm. 

Suntem în proces de renunțare la scutec, ceea ce înseamnă oliță, toaletă sau pauză la tufiș, chiloței de schimbat, toate acestea printre sesiunile de alăptare și somnuri scurte ale bebelușului. Seara, în jur de miezul nopții, mă culc și eu. Noaptea, bebe se trezește de 2-3 ori, dar nu mă deranjează și nu mă obosește, pentru că îl mufez și mă culc.  

Este greu, dar am reușit cumva să le fac pe toate și să mă și odihnesc. Îmi iubesc copiii până la Dumnezeu și înapoi și sunt fericită că m-am adaptat la situația de față, de mamă de 2 băieți. Mamelor, vă dau un sfat: Dați vă timp să vă acomodați, nu fiți prea dure cu voi, sunteți minunate!”

Dacă ți-a plăcut acest articol despre somnul mamei cu copii mici, îți recomandăm să citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa