Sindromul Superwoman. ”Punctul culminant a fost când am uitat să fac piața și să gătesc!”

Ramona Dinescu

Sindromul Superwoman le caracterizează pe acele femei care cred că trebuie și pot să le facă pe toate.

Ești acea femeie care încearcă să aibă grijă de familie, să aibă o carieră înfloritoare, să se implice în treburile comunității, să aibă grijă de casă, de copii, să meargă la sala de sport și să fie activă social? Ești în mod constant pe fugă? Îți oferi vreodată vreo pauză? Îți permiți să te relaxezi? Oferi câte ceva în mod constant fără a primi nimic în schimb? Dacă acesta e profilul tău, ei bine, suferi de sindromul Superwoman.

Cel mai adesea, femeile care suferă de sindromul Superwoman au extrem de multă treabă, sunt copleșite de activități și implicări în tot felul de proiecte, lucru care le aduce de multe ori la epuizare, stări de stres și anxietate. Nu te teme, nu ești singura. Mai sunt multe altele, printre care și eu.

Sindromul Superwoman se manifestă prin stres

Descrierea de mai sus mi se potrivește mănușă de mai bine de șase ani, de când am devenit mamă. Eram și înainte obsedată de a controla lucrurile, dar în ultima perioadă s-a agravat. Eu hrăneam copiii, eu făceam mâncare, curățenie și alte lucruri legate de casă, eu îi adormeam, eu dormeam toată noaptea cu ei, și îi legănam uneori și câte două ore în miez de noapte, eu lucram de acasă și mă implicam în tot ce înseamnă treburile administrative. Am simțit epuizarea încă din prima zi, dar am avut mereu un izvor nebănuit și nesecat de energie. Până într-o zi când a secat și am clacat nervos.

Sindromul Superwoman poate fi destul de periculos deoarece implică extrem de mult stres care este total nesănătos. Iar unele dintre afecțiunile relaționate stresului sunt ulcerele, migrenele, creșterea tensiunii arteriale și alte probleme ale inimii. Conform unui studiu recent, femeile foarte stresate s-au dovedit că mănâncă de două ori mai mult pentru a putea face față problemelor.

În plus, simptomele care mi-au atras atenția asupra faptului că sunt extrem de stresată erau stările multiple de iritabilitate, incapacitatea de a mă concentra, probleme de memorie, schimbări ale stării de spirit, situații în care eram indecisă, lipsa simțului umorului, precum și faptul că vedeam mereu partea negativă a lucrurilor. Asta ca să nu mai vorbim de problemele fizice. Simțeam mereu o tensiune asupra mușchilor, mă durea stomacul sau aveam insomnii deși picam de oboseală.

Atacul de panică care m-a trezit și m-a dus la urgență

Punctul culminant a apărut într-o zi în care simțindu-mă destul de rău, creierul meu a refuzat să se mai concentreze și să mai organizeze lucrurile. Am avut un gol de memorie. Am venit de la serviciu fără să realizez că nu am cumpărat legume pentru piureul bebelușului și nu mi-am dat seama de acest lucru decât a doua zi când m-a sunat bona să mă întrebe ce îi dă de mâncare la prânz. Nu am realizat că nu am făcut piața, dar nici că nu am gătit, așa cum făceam în fiecare dimineață. A fost momentul în care am suferit un atac de panică, am început să plâng, nu mai puteam să respir normal și mă durea capul îngrozitor. Colegii de birou au chemat ambulanța, am ajuns la urgență, iar un medic de acolo mi-a dat niște calmante. A fost un super moment. Mintea mea parcă se golise de toate problemele și aveam o stare incredibilă de bine.

Soțul meu s-a speriat foarte tare și, de atunci a început să se implice serios în treburile legate de casă și de creșterea copiilor.

În continuare mă surprind încercând să mă ocup de toate lucrurile și să organizez orice eveniment și programul tuturor din casă, însă sunt momente în care mă surprind retrăgându-mă din foarte multe activități. Chiar se poate. Sunt o Superwoman pentru că sunt o Super mamă și o Super femeie, dar lucrurile merg absolut minunat și dacă nu mă ocup eu de fiecare în parte.

Vrei să știi cum reușesc unele femei să le facă pe toate? Îți recomandăm pachetul mamelor eroine, ghidul femeilor puternice. Detalii AICI.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa