La mulți ani, copil iubit! Te iubesc dincolo de cuvinte și nu trebuie să faci nimic pentru asta

Nu trebuie să cerem nimic în schimb copiilor noștri pentru iubirea pe care le-o oferim. Din iubirea mamei se țes aripile cu care un copil poate zbura o viață întreagă!

Georgiana Mihalcea, redactor
scrisoarea unei mame către copilul său
Scrisoarea unei mame către copilul său sau cum se cresc copiii cu iubire necondiționată.

Copile drag, nu trebuie să fie 1 iunie ca să fie ziua ta, nu am nevoie de zile cu roșu în calendar să îți pot spune că te iubesc. Iar tu nu trebuie să faci nimic special ca să meriți iubirea mea, ești atât de perfect în imperfecțiunea ta! De te-ai vedea prin ochii mei de mamă, ți-ai întinde imediat aripile și ai zbura acolo unde toate visurile devin realitate!

Nu am nevoie de motive ca să te iubesc, copilul meu, dragostea de mamă s-a născut în sufletul meu odată cu tine și a crescut atât de mare, încât uneori simt că mi-ar trebui o altă inimă, ceva mai cuprinzătoare, ca să încapă în ea. Mă bucur de fiecare clipă alături de tine, pentru că tu ai dat un sens vieții mele pe care nimeni n-a reușit să mi-l arate vreodată. Tu ești motivul pentru care singura mea dorință este să mă trezesc în fiecare dimineață.

„Nu te iubesc pentru notele de la școală, ci pentru bucuria cu care descoperim lumea împreună”

Nu-ți face griji! Nici eu n-am fost de 10 pe linie, nici tatăl tău! Amândoi știm cum e să iei o notă mică, amândoi știm cât e de greu să iei o notă mare la matematică! Nu te simți inferior în fața celor care au coroniță, știi cum îți spune mami mereu „crede în tine și poți face orice!” N-am să-ți spun niciodată că nu te mai iubesc, dacă notele tale nu vor fi ca cele ale colegilor tăi. Altceva îmi doresc pentru tine: să te bucuri de cunoaștere, să nu te oprești niciodată din a pune întrebări, să vrei să fii în fiecare zi cea mai bună varianta ta.

Am să te ajut să înțelegi, dar n-am să fac niciodată teme în locul tău și știi de ce? Pentru că nu se compară cu nimic bucuria de a descoperi cum se face un lucru și da, vei greși, și da, uneori îți va veni să plângi, dar voi fi acolo, lângă tine, să-ți șterg lacrimile, să te sărut pe frunte și să-ți spun că și mâine e o zi, și poți încerca din nou.

Nu notele te fac ceea ce ești, copilul meu, ci cunoașterea și priceperea pe care le vei duce cu tine în anii ce vor urma.

„Nu poți tu greși, cât de mult îți pot eu ierta”

Dacă eu ca mamă nu sunt capabilă să-ți înțeleg eșecurile, cine o poate face? Dacă eu te judec pentru faptele tale, trebuie să mă judec și pe mine, căci tu ești parte din mine, tu ești produsul educației pe care ți-am dat-o!

Copile drag, tu să vii mereu la mine cu inima deschisă și să-mi spui tot ce te apasă. Tu să spui mereu adevărul, chiar dacă o minciună te-ar putea scăpa din încurcătură, tu să greșești în continuare, dar să înveți din fiecare greșeală.

Și nu uita: nu poți face tu atât de multe greșeli, câte poate ierta mama ta. Am atâta înțelegere în suflet, încât îți pot „spăla” un munte de păcate. Și când vei crește, iar inima îți va fi înghenunchiată de necazuri, să nu uiți, copile drag, ce simple erau toate când erai mic, cum ștergeam totul cu buretele de parcă n-ar fi existat, tu să știi mereu că mama ta a crescut un om bun ca pâinea caldă. Iertarea este, alături de iubirea necondiționată, un dar pe care numai un părinte îl poate da fără regrete copilului său. Nu e nimic rău în a greși, un eșec te va face mai puternic, ai să vezi, dragul mamei!

Nu te voi pedepsi niciodată, căci pedeapsa taie aripi și ucide visuri! Dar voi găsi o cale să înțelegi unde ai greși și cum poți îndrepta lucrurile!

Nu voi fi niciodată prea obosită pentru tine, copilul meu

Când te-am născut, am primit o super-putere, știi? Pot să fac atât de multe lucruri deodată, de uneori îmi pare că am mai multe mâini, ochi și picioare! Și chiar dacă vezi că pleoapele mi se închid de oboseală și chiar de-ți pare că la sfârșitul unei zile nu mai sunt bună de nimic, ei bine, tu să știi că pentru tine nu voi fi obosită niciodată. Mereu îmi voi găsi timp să te ascult, să te alint, să te îmbrățișez, să-ți dau un sfat atunci când îl ceri. Tu să știi, copile drag, că mama ta va avea mereu energie pentru tine, chiar și atunci când vei fi adult!

Îți voi fi umbrelă atunci când va ploua în viața ta, și pernă sub căpătâiul tău m-aș face, de oboseala te va doborî vreodată, și apă de ți-e gura însetată, și umăr pe care tu să plângi când viața va durea mai tare. Să nu crezi nicio clipă că eu n-aș străbate pământul în picioarele goale, de ai avea nevoie de mine-n depărtare! Să știi mereu, copilul meu, că pentru tine mama nu e obosită niciodată.

Eu, mama ta

Copile drag, nu trebuie să faci nimic să meriți dragostea mea!

Doar o mamă (și un tată) poate iubi necondiționat, dar un părinte nu pune condiții ca omulețul pe care vrea să-l vadă pe picioarele lui să fie crescut cu blândețe și dragoste fără limite. Pe lângă tot ce-am spus mai sus, copilul meu, nu uita și că….

 • Nu te-am făcut ca să-mi dai o cană de apă la bătrânețe, am s-o beau singură dacă pe tine viața te-a dus peste mări și țări!
 • Nu te-am adus pe lume ca să-mi împlinești mie visurile rămase neîmplinite din tinerețe, vreau să-ți trăiești propriul tău vis!
 • Nu trebuie să fii perfect ca eu să te iubesc! Suntem un neam de imperfecți și ne acceptăm unii pe alții fix așa cum suntem!
 • Iubirea nu-mi este condiționată de cât mănânci din farfurie, de cum sunt prietenii tăi, de cât de devreme înveți să-ți faci patul, de hainele cu care te îmbraci. Nu, copile drag, asta n-ar mai fi iubire, ar fi șantaj, și n-aș mai fi mamă dacă ar cere „plată” pentru sentimentele mele.
 • N-am să te compar niciodată cu alți copii, tu ești unic! Nu neapărat deaspura lor, dar din respect pentru frumusețea fiecări ființe umane mari sau mici, aleg să te iubesc pentru ceea ce ești tu însuți și nu raportându-te la cei din jur.
 • N-am să-ți cer niciodată să nu-și ieși din cuvânt, vreau să-mi fii un partener de discuții și de decizii. Am să te învăț să-ți susții ideile, să ai mereu argumente pentru ceea ce spui, să crezi în opinia ta, dar să accepți că oamenii pot avea păreri diferite.
 • Am să-ți cer iertate de câte ori îți voi greși, pentru că așa vei putea învăța că în viață trebuie să-ți asumi cu demnitate și greșelile, că este un act de curaj asumarea responsabilității. De vei auzi „iartă-mă, copile drag”, să știi că vorbesc serios, chiar îmi doresc iertarea ta. În clipa aceea vei deveni și mai puternic, pentru că, superioritatea între oameni nu este dată de bani, ci de bunătate.
 • Copile drag, să nu pui prea mare preț pe lucrurile materiale, tu învață să prețuiești oamenii, prietenii adevărați, să te bucuri de un răsărit la soare într-un sat din România ca de unul din Caraibe, e același soare, dragul meu, iar cu banii nu poți cumpăra lucruri care-ți fac sufletul mai frumos și nici răsăritul!
 • Să fii mereu lumină pentru cei din jurul tău, să le zâmbească inima celor care-ți sunt aproape. Știi cât de greu se mai găsește un om bun în ziua de azi? Un om de încredere, un om loial, un om care te respectă pentru ceea ce ești și nu pentru ceea ce ai? Fii tu lumină, e destul întuneric pe Pământ.
 • Nu te opri niciodată din visat! Visul este primul pas pentru a obține ceea ce vrei de la viață! Ai încredere în potențialul tu, luptă pentru ceea ce vrei să realizezi. Chiar dacă nimeni nu va crede în tine, eu o voi face, până ce singur îți vei preschimba visul în realitate. Sunt atât de frumoși oamenii care visează, indiferent de vârstă!
 • Iar când eu nu voi mai fi, mi-ar plăcea să-ți amintești că în casa copilăriei tu ai prins aripi pentru o viață întreagă. Pentru mine va fi de ajuns, ar însemna că n-am trăit degeaba! Așa cum îți spuneam când erai de-o șchioapă: „Să prinzi aripi din iubirea mea!”

Nu, nu trebuie să fie 1 iunie ca să-ți spun că te iubesc, ca să te îmbrățișez, ca să-mi șterg lacrimile de emoție, uitându-mă la tine, o minune de omuleț. Tu știi că ești bătaia mea de inimă care mă ține în viață, picătura mea de agheazmă, miracolul care m-a transformat în MAMĂ! Te iubesc, copile drag – o voi face cât sunt în viață și dincolo de ea!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa