Vocea ta. Gătim zilnic sau facem o ciorbă la săptămână? Cum refolosesc eu resturile de mâncare

Ramona Dinescu
femeie mancare gunoi

Resturile de mâncare sunt prezente în fiecare casă. S-au făcut tot felul de sondaje care arată clar că la nivel mondial se irosesc tone de mâncare în fiecare zi. Însă, cu greu ne putem mobiliza să refolosim resturile.

Cunosc mame care gătesc zilnic, pe motiv că membrii familiei nu mănâncă aceeași mâncare de două ori la rând. Cum? Da, ați auzit bine și dacă faceți un exercițiu de memorie veți vedea că și voi cunoașteți astfel de oameni. Dar cunosc și familii care trag de o ciorbă o săptămână întreagă pe motivul lipsei de timp pentru gătit.

Nu sunt adepta celui din urmă caz căci mi se pare că mâncarea nu mai este proaspătă după două, trei zile și chiar există pericolul unei toxiinfecții alimentare. Dar, în nici un caz nu aș putea să gătesc în fiecare zi. Oricum rămân multe resturi de mâncare pe care ne străduim să nu le aruncăm, iar dacă am găti zilnic, probabil am irosi foarte multe alimentele. Dar la resturile de mâncare voiam să ajung, căci acestea sunt subiectul discuției de azi. Chiar e necesar să le aruncăm, chiar nu le putem refolosi?

Cum refolosim resturile de mâncare?

Am auzit de foarte multe ori, ce-i drept în acele familii patriarhale care se ghidează după regulile vechi: ”Bărbatul meu muncește mult și trebuie să primească în fiecare zi mâncare proaspătă pe masă. Merită măcar atât”. Serios? Și eu muncesc foarte mult și aș vrea un BMW. Chiar îl merit. Și cei care trăiesc în Africa muncesc o zi întreagă din greu și uneori se întorc acasă flămânzi. Regulile vieții nu se ghidează astfel. Mâncăm mâncare proaspătă pentru că este sănătoasă și pentru că avem nevoie de o hrană bună, dar aceleași calități le are și o mâncare gătită în urmă cu două zile. Poate nu mai este la fel de gustoasă, dar cu siguranță este nutritivă și ne săturăm cu ea.

Concret, ce fac eu cu resturile de mâncare?

Foarte simplu: mâncarea gătită neconsumată o iau la pachet și o mănânc la birou. Nu rămâne niciodată atât de mult încât să nu mai am grija mesei de prânz la birou, căci mi se pare grozav faptul că pot să aduc mâncare să o încălzesc și să mănânc ca acasă. Este perfect adevărat că un risotto reîncălzit la cuptorul cu microunde nu mai are același gust cu cel proaspăt gătit, dar mă consolează gândul că îmi ține de foame și este mult mai sănătos decât un hamburger sau orice tip de fast food aș putea mânca la birou.

În rest, cam tot ce este în frigider se consumă. Resturile de mezeluri și legume se pot transforma foarte simplu într-o pizza sau o fritatta, la fel cum albușurile rămase de la vreo prăjitură ajung un chec sau o omletă mult mai sănătoasă și mai dietetică.

Singura care rămâne în exces este pâinea, însă, o dată la 4-5 zile o transform în frigănele (pâinea dată prin ou și lapte și prăjită puțin în ulei).

Tot din pâine mai veghe am făcut niște brioșe aperitiv excelente pentru pachețelul copilului la școală sau al meu la serviciu. Am rupt pâinea bucățele, am pus-o în forme de brioșe, am stropit-o cu puțin ulei de măsline și am asezonat-o cu brânză și ardei. Am lăsat totul la cuptor timp de aproximativ o jumătate de oră, iar rezultatul a fost delicios.

Se mai întâmplă câteodată să rămână câteva boabe de fasole, de orez sau linte, dar le refolosesc următoarea dată când fac o astfel de mâncare.

Și poate singurul aliment pe care îl arunc este zeama de la ciorbă din care am mâncat toate legumele și carnea și pentru care nu am găsit încă o soluție ca să nu o irosesc.

Voi ce trucuri de a refolosi resturile de mâncare aveți?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa