Vocea ta: Plante și culori vii, jucării pentru copii

Irina Panfile

Să facem cunoștință!

Pentru că noi locuim la bloc și plecăm des în vacanțe nu ne permitem să avem animale de companie. În schimb, avem nu mai puțin de nouă plante: trei sunt decorative, iar cu celelalte șase facem „agricultură ecologică”. Obișnuim chiar să le spunem pe nume: Ficus, Nolina (Nolina Beaucarnea) și Trandafirul Japonez. Nu ne-am complicat să le alegem nume mai deosebite. Copiii au întrebat: „Cum se numește planta aceasta?”, „Dar asta ce este?”, „Și asta ce plantă este?”. Noi le-am spus cum se numește fiecare și așa le-a rămas numele. În bucătărie avem ardei iute, pătrunjel, busuioc, oregano, rozmarin și mentă. Mâncarea chiar are alt gust când gătești cu condimente proaspete crescute acasă.

Fiecare are preferata sa

Fiecare are plăntuța lui preferată, dar de îngrijit, le îngrijim pe toate în egală măsură. Băiețelul meu o preferă pe Nolina pentru că este un palmier care a venit de la mare și stă la noi până la vară când vom merge cu toții la plajă și vom sări toată ziua în apă.

Fetița mea iubește menta pentru că putem să facem cu ea mâncare și ceai pentru păpuși. Tati preferă busuiocul pentru că are multe beneficii miraculoase pentru sănătate, dar mai ales pentru că nimic nu se compară cu o porție de paste napoletane preparate cu busuioc proaspăt. Iar mie îmi place trandafirul japonez pentru că din când în când îmi face bucuria să înflorească. După o zi întreagă de alergat de la analize la medicul de familie, de la medicul de familie la grădiniță, de la grădiniță la farmacie, la librărie, la supermarket, la piscină, la after school sau mai știu eu unde, când vin acasă extenuată, el îmi oferă flori.

Să fim creativi

Copiii au stropitori colorate cu care udă, o dată la două zile, plantele. Menta și Nolina merită mai multă grijă decât le poate oferi bidonul de plastic. Pe stropitori am lipit abțibilduri cu dinozauri și gărgărițe, iar printre ele am desenat cu carioca floricele și steluțe de mare. Am învelit ghivecele în hârtie creponată și le-am legat cu panglici multicolore. În ele am așezat pietricele pictate și figurine cu animăluțe.

Creștem împreună

Plantele cresc cu soare, apă și povești. Le-am surprins cum își întorc frunzele spre noi și ascultă cu „urechile” ciulite aventurile personajelor fabuloase pe care le lecturăm copiilor. Cei mici au variantele lor de povești în care Hansel și Gretel prepară o limonadă cu mentă și ardei iute pentru lupul cel rău, iar Scufița Roșie are propria grădină din care culege flori și le pune în ghivece. Plantele noastre sunt parte din familie, îi ascultă pe copii așa cum îi ascultăm și noi și își zâmbesc așa cum ne zâmbim și noi.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa