Nu sunt mama perfectă, sunt mama care se perfecționează

Veronica Guzun, redactor
Veronica Guzun
Veronica Guzun

  Între ce ne propunem să fim pentru copiii noștri și ceea ce reușim să fim pentru ei se așterne adesea o prăpastie greu de recunoscut în fața celorlalți. Idealul ”mama perfectă” e tot mai greu de atins. Înconjurați de atâtea mesaje tip ”Fericirea (înlocuiți cu orice alt cuvânt care reprezintă o aspirație) în cinci pași simpli” sau ”10 minute pe zi pentru un corp ideal (idem)”, ne prindem urechile în țeluri mai mult sau mai puțin realiste și pierdem esențialul – ce avem în noi și lângă noi este suficient.

  N-am căzut brusc în butoiul de idei. Am văzut în weekend un film. De duzină. Dar atât de bun pentru un semnal de acceptare. ”Bad moms” se numește (”Mame bune și nebune” – l-au tradus la noi). E american, veți spune, deci plin de clișee. Și chiar o să vă dau dreptate. Dar oare nu avem nevoie, din când în când, de mesaje simple, puțin sirop și puțină dramă ca să ne simțim bine? Dacă adăugăm acestora și momentele de ”și mie mi s-a întâmplat” (să port sutiene tip ”moartea pasiunii”, să mă consider o mamă rea, să nu am chef să prepar micul dejun și multe altele asemenea), poftim rețeta unui film pentru mame obosite care vor să apese uneori pe butonul ”pauză”.

  15 idei despre cum să ai timp și pentru tine după ce devii mamă

  Scenariul e simplu: mama perfectă (Mila Kunis) care e frumoasă, deșteaptă, devreme acasă, cu copiii hrăniți și cu temele făcute, soțul (cam trântor) întreținut spune la un moment dat STOP și devine o mamă rea, adică imperfectă: duce gogoși din comerț la târgul de prăjituri de la școală (o crimă în sistemul educațional american), pierde nopțile prin baruri alături de alte mame oropsite, ia micul dejun în oraș singură, se desparte de soț, își trimite la plimbare șeful imatur care o exploata și începe să trăiască și pentru ea. De aici multe consecințe, unele previzibile și bune, altele, mai puțin.

  De ce mi-a prins bine să vizionez filmul și cred că și altor mame le-ar plăcea? Pentru că fiecare dintre noi trecem prin situații asemănătoare cu cele din film. Poate nu conducem mașini atât de mari, dar simțim că multele teme de la școală fură din copilăria copiilor noștri, poate la noi alegerile în comitetul de părinți nu sunt atât de spectaculoase în platformele prezentate de candidați, dar toate am zis la un moment dat:  ”în ziua de azi e imposibil să fii o mamă bună”, poate târgurile de prăjituri de la școală nu sunt la noi un criteriu de evaluare a mamelor (pe noi ne obligă să le luăm din magazin, pentru că au certificat de conformitate), dar toate am visat la un mic dejun în liniște, singure, măcar o dată, de când am devenit mame.

  Da, astăzi nu mă simt o mamă bună, pentru că nu am bifat nici măcar jumătate din lista de ”to do” pe ziua de azi, sau am ratat să citesc seara trecută povești copilului. Dar mâine dimineață o iau de la capăt. Cu mai mult curaj și încredere, cu voință, cu nemărginită dragoste pentru copil și fără să caut fericirea (înlocuiți cu orice alt cuvânt care reprezintă o aspirație) în cinci pași, pentru că o am, zilnic, lângă mine. Sunt mama rea care se perfecționează. Știți de ce? Pentru că cel mai important lucru pe care îl fac mamele, de oriunde, este că nu renunță.

  Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

   

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa