În curând mamă de doi. Sunt încântată și speriată!

Veronica Guzun, redactor
mama gravida

Noul an se anunță cu mari schimbări în familia noastră. Voi deveni mamă de doi, iar aceasta mă încântă în egală măsură pe cât mă sperie.

În viață m-am ghidat mereu după principiul ”asigură-te că faci bine o treabă înainte de a te apuca de alta”. De aceea, probabil, m-am angajat abia după ce am terminat facultatea și tot de aceea întâi mi-am găsit un loc de muncă de bază și abia apoi colaborări conexe. Când însă vine vorba despre copii principiul meu se aplică puțin spre deloc. E adevărat că am așteptat să treacă 4 ani și ceva (cam cât o facultate tehnică), până mi-am făcut curaj pentru al doilea copil, dar, dacă ar fi fost după regula după care m-am ghidat până acum, îl făceam pe al doilea când primul ar fi avut 18 ani, deci aș fi trecut o dată prin toate etapele. Cum aceasta nu e posibil, am făcut saltul într-un necunoscut parțial. Și pentru că țin prea bine minte cât de confuză e prima perioadă pentru o mamă, îmi las aici câteva mesaje la care să revin când voi fi obosită, nedormită, nervoasă și mă voi întreba ”de ce mi-a trebuit?”.

Chiar dacă nu îți vine să crezi, totul trece!

Știu că acum te dor toate și până și cea mai mică zgârâietură doare ca o operație, pentru că ai destule dureri cărora le faci față: nașterea recentă, oricum ar fi ea, începuturile alăptării cu ragadele inerente, adaugă la acestea faptul că după nouă luni de sarcină deja ai un organism obosit și acum peste bateriile aproape goale au venit nopțile albe de mamă de doi. Și câte-or mai fi? Când ți le înșir pe puncte, nu-i așa că nu mai ești supărată pe tine că nu emani acea lumină de proaspătă mamă pe care ai văzut-o în reclame și în postările altor mame de pe rețelele sociale? Lasă lumina, fii indulgentă cu tine. Cu timpul, durerile se vor estompa și te vei vedea cu alți ochi în oglindă, până atunci, ai răbdare, totul trece.

În timp, totul va deveni natural, chiar dacă nu va fi ușor!

Și tot despre alăptare e vorba. Adu-ți aminte, patru luni au trecut până să apară magia în timpul alăptării primului copil. Lasă să-ți treacă pe lângă urechi corul de ”experți” care spun că ”nu se satură”, că ”nu ai destul”, că ”nu e bun”. Ai văzut singură că toate acestea s-au dovedit a fi povești, tu ai încredere în corpul tău și semnalele copilului și acordă-vă timp de adaptare. Hai, ai făcut dans sportiv, știi bine de câte ori ți-ai călcat partenerul pe picior (și el pe tine, de altfel, dar tu purtai tocuri ;)) până v-a ieșit valsul. La fel e și acum. Nu te lăsa înșelată de cuvântul ”natural” din atât de folosita expresie ”alăptarea e ceva natural”. Valsul alăptării cere timp, efort și exercițiu până devine natural.

N-o face pe eroul, ca mamă de doi deja ești. Cere ajutor!

Lasă martiriul. Știu că-ți stă în fire. E timpul (ba chiar e un pic târziu) să ceri ajutor. Bunicii nu sunt aproape să te poți baza pe ei (și apoi să te plângi că nu respectă criteriile tale de creștere a copiilor), dar asta nu înseamnă că totul stă numai pe tine. Implică-ți soțul, vecinii, prietenii, oricine e dispus să te ajute, fie să-l scoată la o plimbare pe cel mare, fie să stea o oră cu cel mic. Știi bine, și câteva minute fără a fi cu ochii în patru după copii e mană cerească pentru o mamă obosită. Miraculos, bateriile materne, deși cronic descărcate, mereu găsesc mici resurse pentru a mai aduna o fărâmă de energie. Deci o oră pentru tine ți se va părea răsfăț. Îl meriți!

Nu-l neglija pe cel mare! Încă are nevoie de tine.

Îți spun asta acum, din perspectiva mamei cu doar un copil. Îl văd cât de atașat e de tine și cât de încântat e de sora lui – e convins că va fi soră, conform logicii lui, nu are cum fi frate, pentru că el va fi fratele – încât va suferi mult dacă te va pierde din universul lui. Așa că, rupe-ți minute de atenție exclusivă pentru el. Va înțelege că atât poți pentru moment și se va bucura de ele.

Și, în final, nu uita să te bucuri!

Ai depășit momente grele. Sunteți toți patru în plin proces de armonizare. Savurează procesul, reașezarea, modelarea. De la distanța anilor, perioada aceasta nu se vede doar ca una groaznic de dificilă, ci în egală măsură frumoasă. Pentru că presupune transformări, e un fel de dezvoltare personală în familie. În timp, veți ieși la o nouă lumină, cu totul alta decât până acum. Mergi cu gândul acesta în minte și bucură-te de încă o definiție a ta, pentru moment, cea mai importantă: Mamă de doi.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa