Intervențiile estetice: înainte sau după naștere?

Adrian Reboşapcă

Când sunt indicate intervențiile estetice: înainte sau după naștere?

Multe dintre deciziile noastre sunt condiționate de găsirea momentului potrivit. Momentul potrivit pentru căsătorie, pentru un copil, pentru o vacanță sau schimbarea parcursului profesional. Chiar și în chirurgia estetică, medicii specialiști vorbesc despre sincronizare. Nu doar din punct de vedere medical (unele intervenții estetice sunt indicate după o anumită vârstă), ci și din punct de vedere personal: în funcție de planurile noastre de viitor, de stilul de viață, trăsăturile fizice (de exemplu, o predispoziție genetică prematură la îmbătrânire). Toți acești factori au rolul lor specific în stabilirea momentului oportun pentru intervențiile estetice.

Multe femei își doresc să apeleze la intervenții estetice, însă se tem că acestea ar putea să le afecteze statutul de viitoare mămici. Iată care sunt momentele indicate pentru o intervenție estetică, pentru femeile care se regăsesc în această situație:

Înainte de o sarcină

Înainte de o sarcină, avem libertate deplină în alegerea operațiilor estetice. Este important să ținem cont de recomandarea medicului specialist, dar, în același timp, să avem un nivel realist de așteptări în ceea ce privește rezultatul estetic.

În cazul în care se prefigurează o sarcină în viitorul apropiat, intervențiile la nivelul sânilor nu sunt indicate.

Motivul este simplu: în timpul sarcinii, sânii se modifică, cresc în greutate și este dificil de anticipat modul în care forma și aspectul lor vor evolua. În plus, este foarte posibil ca după naștere să fie necesare mici intervenții de corectare și remodelare a bustului (sânii se pot lăsa după alăptare sau ca urmare a revenirii la greutatea avută înainte de naștere).

Eu consider că, pentru a evita operațiile excesive, este bine să le amânăm până la încheierea perioadei de refacere postnatală.

În timpul sarcinii NU se efectuează proceduri chirurgicale!

În această perioadă, îngrijirea și prevenția sunt prioritare. De aceea, o vizită în cabinetul de specialitate trebuie să reprezinte primul pas în acest sens. Medicul estetician ne poate învăța ce măsuri compensatorii putem lua astfel încât efectele nașterii asupra corpului să fie cât mai puțin vizibile, iar recuperarea postnatală să se realizeze cu ușurință.

Recomandările medicale au în vedere mai multe aspecte:

  • regimul alimentar
  • purtarea unor bustiere și garmenturi speciale
  • tipul de exerciții fizice
  • îngrijirea corespunzătoare a pielii

Avantajele aplicării tuturor acestor măsuri sunt considerabile, iar beneficiile se reflectă într-o recuperare mult mai bună după sarcină.

După sarcină

După naștere, se mențin măsurile de prevenție și întreținere începute din timpul sarcinii, dar adaptate la stilul nostru de viață. Odată cu revenirea la o greutate stabilă, se recomandă o nouă vizită în cabinetul medicului pentru o evaluare precisă și corectă a zonelor corpului care necesită ajustări.

Cele mai frecvent afectate zone ale corpului după o naștere sunt:

  • Fața

După naștere, aspectul feței poate suferi modificări vizibile și uneori deranjante. Un exemplu este retractarea pomeților ca urmare a pierderii în greutate. Volumul facial poate fi refăcut sau îmbunătățit cu ajutorul injectărilor la diferite nivele ale pielii. Pentru intervenție se folosesc substanțe resorbabile, acțiunea asupra pielii fiind neinvazivă, iar perioada de recuperare scurtă.

  • Sânii

O sarcină înseamnă schimbări la nivelul întregului organism, dar mai ales la nivelul sânilor. Treptat, sânii încep să crească în volum și să suprasolicite țesutul mamar. Alăptarea are cel mai mare impact asupra sânilor și are ca efect lăsarea lor. Chirurgia estetică ne oferă diverse metode de corectare la îndemână, cele mai des întâlnite fiind implantul mamar, mamoplastia (remodelarea sânului) sau, dacă este cazul, chiar o combinație între cele două.

  • Abdomenul

Abdomenul este un subiect delicat pentru femeile care au trecut printr-o naștere. Pielea lăsată inestetică, depozitele de grăsime dificil de înlăturat prin metodele clasice de slăbit, vergeturile sunt doar câteva dintre aspectele care ne pot împiedica să îmbrăcăm un costum de baie pe timp de vară. Cu ajutorul procedurii estetice de abdominoplastie putem îndepărta excesul de piele constituit într-un „șort abdominal”, rămas în urma nașterii. Țesutul adipos este redus, musculatura abdominală este remodelată, iar pielea este tonifiată.

  • Picioarele

Pentru remodelarea picioarelor sau îndepărtarea depozitelor de grăsime localizate la nivelul bazinului inferior, a coapsei interne, a genunchilor sau în zonele cu «aripioare», putem apela la intervenția de liposucție. Odată îndepărtat țesutul adipos prin liposucție, pielea se va retracta sub îndrumarea specializată a medicului curant.

În funcție de fiecare caz în parte, se stabilesc tipurile de corectare potrivite. De asemenea, pacienta trebuie să îi specifice medicului curant dacă are în plan să devină din nou mamă. Alegerea momentului potrivit se poate dovedi foarte importantă în anumite situații.  

Citește și: Vocea ta: Implantul sau mamoplastia influenţează alăptarea?

Și nu uitați să ne dați like pe Facebook, dacă nu ne-ați dat deja, pentru a fi la curent cu tot ce publicăm!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa