Vocea mamelor: „Începe școala, copile, scuipă-ți în sân și trage masca pe față!”

Geo Mihalcea
începe școala
Începe școala și copiii au o șansa de a ne scăpa de coronavirus.

Începe școala peste câteva zile și niciodată nu am vorbit cu atâta patos despre acest moment. Ne-am transformat în monștrii virtuali și ne-am împărțit în două tabere: să stam în bancă – să stăm online, să purtăm mască – să o dăm jos că e botniță. Am uitat că suntem părinți și tot ce ne iese pe gură ajunge la urechile copiilor noștri. Luni le vom pune ghiozdanele în spate, masca pe față și Dumnezeu cu mila!

Începe școala, copile și anul ăsta n-o să ai parte de careu în curtea școlii. N-o să te pupi cu colegii, n-o să vezi zâmbetul doamnei, n-o să-i dai flori și mami zice „Doamne ajută!” că un buchet ca lumea costă pe 14 septembrie cât 4 pachete de țigări. O să mergi direct în banca ta. Da, anul ăsta o să stai singur și, dacă ai coleg, te va despărți de el o bucată de plastic transparent cu nume de băutură acidulată. Toți îți spun că va fi bine, dar ție nu-ți vine să mai crezi pe nimeni, toată vara ți-au spus că este rău!

Începe școala și autoritățile încă se joacă de-a semaforul

Cel mai probabil ești în scenariul verde. Deodată, brusc, suntem în siguranță, și tu, pui rebel va trebui să stai în banca ta. Eu te înțeleg perfect, așa era și pe vremea mea. Dacă nu stăteam în banca mea stăteam la colț ori mi-o luam cu rigla la palmă. Stai liniștit! Pe tine nu te va atinge nimeni, că n-au voie.

Niciodată n-au avut voie, dar unii se credeau mai presus de lege. N-o să-ți mai ia nimeni telefonul la începutul orelor și nici tableta. Tot ce se zicea că e nociv înainte s-a dovedit util. Ai făcut școală pe jucăriile tale sofisticate așa cum îți place ție. Zi sincer, ți-a plăcut, nu-i așa?

Ai închis măcar odată microfonul și ai râs cu gura până la urechi. S-a întors roata în pandemie, elevii au putut să-și pună profesorii pe „mute”! A fost amuzat, dar a trecut, luni te duci la școală și știu că ai inima cât un purice. De ce ți-e cel mai tare frică? Spune sincer! La televizor se zice că tu ești în scenariul verde și că vei fi în siguranță!

Știu care este marea ta temere: că nimic nu va mai fi ca înainte! Nu te mint, ai dreptate. Ca noi toți faci parte dintr-un mare experiment social. Tu va trebui să ieși învingător din filmul ăsta, ai auzit? Tu îl vei face pe Covid să-și blesteme ziua în care a ajuns în România! Chiar dacă ai tăi au zis că e o glumă sinistră, că oamenii primesc bani să spună că sunt bolnavi, tu ascultă la mine: e mai real decât teza la mate! Și tu îl vei strânge de gât respectând regulile.

Începe școala, spuipă-ți în sân să treacă frica

Alde mamaie așa zicea că fuge frica, cu scuipatul în sân, dar stai, tu n-ai voie să scuipi, că scuipatul tău poate avea ADN de Covid. Uită ce am zis! Mi-a luat-o gura slobodă pe dinainte. Tu caută o motivațională din aia care face bine la creier, desenează un curcubeu, sau nu, mai bine mănâncă o ciocolată, cică ajută la creșterea nivelului de fericire.

Nu lăsa frica să-ți conducă mintea, altfel pierzi hainele de super-erou și ți-am zis că tu ești șansa acestei țări să dai „game over” la pandemie. Nu, ăia cu frica-n sân se îmbolnăvesc mai repede, că le scade imunitatea. De unde știu? Îți spun, dar să nu-mi dai block, de la niște cercetători americani! Da, știu, multe bancuri cu domniile lor circulă pe net, dar de data asta își spun că e testată chiar de mine!

Fii așa, ca tipii ăia din Fortnite, din Word of Tanks, că poate nu știi de Batman! Fii, frate curajos și cu asta basta! Dacă ceva îl sperie pe Covid, acela este curajul tău! Dar nu curaj prost-înțeles, cum îi vezi pe unii pe la piață, fără mască, scuipând semințe și comentând știrile de seară.

Fii curajos și respectă regulile pe care le vei vedea pe toți pereții de la școală! În loc de poezii de Eminescu o să spui: „pe lângă plopii fără soț/ adesea am trecut/ și da, aveam masca pe bot,/ și chiar nu m-a durut”; în loc bună dimineața cel mai probabil vei fi felicitat că ai temperatura sub 37,3!

Începe școala, ar fi fost corect să poți alege

Acum două săptămâni am cerut statului român să mă lase să aleg pentru copilul meu, l-aș mai fi ținut puțin acasă, până aș fi văzut cum este gestionată situația. Am vorbit singură. Tu să nu faci așa când vei fi mare, să lupți până-n pânzele albe pentru drepturile tale! Să te unești cu alții ca tine, să răstorni sisteme, să schimbi legi!

Să înveți ceva din nebunia asta: că totul trece, dar stă în puterea ta să schimbi lucrurile la timp. Tu n-o să uiți niciodată că ai stat cu masca pe față și nu ai atins nimic în jurul tău. Tu ai învățat să pui preț pe sănătate și pe reguli. Tu ești speranța mea că atunci când voi ajunge o babă senilă, nu vei lăsa statul să-mi dea un șut în fund ca să scape de mine!

Ar fi fost corect să poți alege! Nu doar între „bancă” și „online”, ar fi fost corect să-ți poți alege soarta! Eu am încredere în tine, copile, chiar dacă ești român și se spune că românii sunt doar șmecheri. Șmecheria ta n-are a face cu ce văd eu la televizor, e făcută din alt aluat. Miroase a schimbare când trec pe lângă tine, să nu uiți tot ce ai trăit în 2020!

Tu știi că unii nu mai încep școala?

Am întâlnit o fată de 15 ani care în starea de urgență a rămas gravidă. Pentru ea clopoțelul a sunat pentru ultima dată anul trecut, n-o să mai apuce să termine opt clase. Mi se rupe sufletul de ea: în octombrie are termen să nască, va fi un copil mare cu un copil mic. Pandemia i-a schimbat viața, pentru totdeauna și nu pot să fac nimic să o ajut, doar, poate, să-i cumpăr chestii pentru copil.

Statul vorbește despre „măsuri de prevenire ale abandonului școlar”, luptă din pix cu bulliyng-ul din școli, dar habar nu are cum e să fii într-o clasă din Cuca Măcaii sau dintr-un cartier mărginaș. Tu știi, eu știu, am fost și eu profesor cândva. Mi-au bătut părinți cu pumnul în ușă să-și facă singur dreptate, am scos mâinile agresorului din părul unui copil mai slab, am cumpărat din banii mei pantofi unei fete care nu putea veni la școală în papuci de plastic.

Să nu-i lași când o să fii mare să uite de cei săraci, de țigani, de cei cu handicap, de fetele și băieții care au nevoie de educație sexuală în școli, de cei care pleacă cu rândul cu vacile și ratează împărțirea cu 6.

Copile, începe cel mai important an din viața ta de școlar! De tine depinde viitorul acestei nații. Nu vreau să pun presiune pe tine, dar uite de un țânc, ce nici muci nu mai are voie să-i curgă, poate schimba viitorul unei țări. Cum? Fiind responsabil!

De te-apucă din senin o tuse, un muc, un fior cald, stai câteva zile acasă! Dacă uiți masca, stai în curtea școlii până-ți aduce directorul una, de simți că nu mai poți de frică, trage-o pe mumă-ta de fusă și spune-i să stea de vorbă cu tine. De vrei să stai acasă o săptămână, ia o scutire, că nu se face gaură în cer!

Începe școala, copile și e normal să-ți fie frică!

Și mie îmi este că sunt mamă și am fost dascăl cândva. Este normal să-ți tremure ghiozdanul de frică, dacă tu iei Covid, clasa se închide, poate chiar școala, familia ta va sta în izolare. Nu te mai gândi la toate astea, vei vedea din mers cum se așază lucrurile. Dacă ai avut răbdare să citești tot ce am scris până acum, înseamnă că te-am pus pe gânduri măcar puțin!

Am tremurat generații la rând în bănci, eu, părinții și bunicii tău am trăit doar cu frică anii de școală și nu de viruși, ci de oameni. Noi n-am deschis niciodată gura. Noi am plecat capul să nu-l taie sabia. Tu ai Facebook, ai vlog, ai toate șmecheriile din lume să spui ce nu-ți convine. Noi n-am avut nimic, nici măcar putere să ridicăm ochii din pământ. Am crescut obedienți și ne-a intrat supunerea în oase.

Și ne-am trezit în ziua în care ne-am dat copilul la școală. Și-am căutat doamne cu zâmbet pe chip, să nu te certe, să nu te tragă de perciuni, că noi știm ce gust are o palmă în fața clasei. Și acum, te trimitem pe tine, un țânc isteț, cu plete-n vânt să ne speli rușinea.
Să fii curajos, cum n-am fost noi, să fii puternic cum noi doar am visat, să respecți reguli pentru ca tu și noi, ai tăi, să rămânem sănătoși! Pariez pe tine, puștiule, că ne vei scoate din beznă până când va suna clopoțelul de sfârșit de an!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa