Vocea ta: Fraza magică de care mă folosesc când simt că explodez în fața copiilor!

Ramona Dinescu

Fraza magică este ceva de care mă folosesc în momentele de maximă tensiune, când simt că explodez și am nevoie de ea pentru a reuși să nu țip la copii.

Imaginați-vă o dimineață de sâmbătă în bucătărie, când cei mici se roagă de mine să facem împreună o prăjitură. În final cedez și încerc să-i calmez scoțându-i din starea de surescitare provocată de acceptul meu. Aleargă dintr-o parte în alta a bucătăriei, vorbesc tare, unul peste altul și încep să scoată cu repeziciune ingredientele de prin dulap sau frigider. Unuia îi scapă făina pe jos, celuilalt îi scapă ouăle din mână, deși eu am tot încercat să-i acopăr și să le spun să se potolească căci trebuie să ne organizăm și, dacă vor să ajute, trebuie să-mi urmeze cu calm și concentrare comenzile. Evident, nimeni nu mă ascultă. Ne apucăm de prăjitură și pentru că sunt extrem de surescitați, din nou nu sunt atenți și pun prea multă făină sau varsă laptele pe jos.

Semnul că am nevoie de o pauză

Deja simt că explodez, îmi înghiț țipetele deși îmi vine să-i scot pe ușă afară. Și spun: „am nevoie de un minut”. Aceasta este fraza mea magică pe care le-am repetat-o copiilor în situații de criză și deja știu că atunci când o pronunț, chiar am nevoie de o pauză. Ei știu  atunci că am nevoie ca ei să meargă în altă cameră, sau dacă merg eu, să nu vină după mine, am nevoie de liniște și de un minut în care să nu aud de 758 de ori „mami, mami”.

Un minut înseamnă doar 60 de secunde, dar am ales să nu folosesc literalmente fraza corectă pentru că un minut sună mai puternic decât câteva minute.

Dacă vrei să încerci, nu dețin drepturi de autor pe această frază, așa că o poți face. Am însă câteva sfaturi înțelepte dacă te decizi  să încerci varianta asta, cred eu:

Nu folosi excesiv fraza magică

Dacă folosești această frază de fiecare dată când îți dorești ca cei mici să facă altceva și să te lase pe tine în pace, nu va mai fi la fel de eficientă. Am rezervat această frază doar pentru situații de urgență, atunci când sunt cu adevărat în pragul unei crize de isterie. Știu că aceste situații de urgență ar putea fi la ordinea zilei, depinde foarte mult și de cât de obosită ești, dar încearcă să o păstrezi pentru atunci când copiii chiar pot realiza că ești pe cale de a-ți pierde răbdarea iremediabil. Copiii chiar știu să descifreze semnele unei explozii iminente venite din partea mamei lor, așa că, atunci când rostesc fraza magică, ei dau din cap în semn de înțelegere și își iau tălpășița.

Stabilește câteva reguli de bază

Nu am nevoie neapărat ca eu sau ei să părăsim camera, însă am nevoie de timp și spațiu ca să mă liniștesc. Pot să merg în altă cameră și să mă așez pe un scaun, sau pot să stau în picioare în fața ușii. Copiii știu că trebuie să facă liniște și să nu mă strige până nu mă întorc. Dacă încalcă aceste reguli, există consecințe. Nu știu care, nu m-am gândit, dar e bine ca ei să știe că existe. Și, îi asigur că imediat ce mă liniștesc mă întorc la ei și ar fi bine să-i găsesc tot acolo. Am văzut câteva filme la viața mea, recunosc!

Folosește timpul înțelept

Dacă ești cu adevărat în pragul unei crize de isterie, nu-ți recomand să folosești acest timp uitându-te pe telefon. Acest lucru te va ajuta să scapi de tensiune, dar nu va rezolva problema și în două ore vei exploda din nou. Mai bine te holbezi la pereți și te gândești la lucrurile pentru care ești cu adevărat recunoscătoare vieții. Folosește timpul pentru a încerca să te calmezi, nu pentru a evada.

Întoarce-te și explică de ce ai folosit fraza magică

Trebuie să realizezi că după un astfel de episod, copiii vor crede că e vina lor. Dacă ai apucat să țipi la ei, trebuie să începi prin a-ți cere scuze. Dacă nu, fă o scurtă recapitulare: dragilor, din momentul în care am fost de acord să facem împreună o prăjitură pentru că voi m-ați rugat asta, ați început să vă agitați foarte mult și ați vărsat asta și asta pe jos, lucru care mie mi-a dat și mai multă treabă cu curățenia. Asta nu ar fi fost extrem de grav dacă nu vă și certați între timp și nu vă dădeați peste mână și nu stricam aluatul de prăjitură. Am devenit nervoasă și frustrată și am avut nevoie de puțin timp să mă calmez”.

Dacă ai nevoie de un minut, inițial acordă-ți doar un minut

Când începi să introduci această regulă a frazei magice, trebuie să te asiguri că respecți literalmente ce spui. Hai, nu chiar un minut, că doar nu știu de mici cât înseamnă exact 60 de secunde, dar, pe-acolo. Abia apoi, după ce se vor fi obișnuit cu această evadare a ta pentru a te calma, vei putea rupe două-trei minute, sau câte ai nevoie pentru a te calma.

Voi aveți vreo frază care vă scoate din încurcătură?

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa