Erupția dentară sau cum aproape că am ratat odihna din prima vacanță cu copilul

Veronica Guzun, redactor

Când ai un copil mic și tot universul îți este limitat la plimbările căruciorului prin cartier, gândul la o vacanță te poate ajuta să vezi viitorul cu mai mult optimism. Cel puțin pentru mine, viziunea unui alt spațiu unde să îmi petrec câteva zile era ca un vis salvator. După ce fetița noastră a împlinit un an, ne-am hotărât, în sfârșit, să mergem o săptămână la munte. Bucuria acestei vești a șters brusc urmele nopților cu treziri pentru alăptare, numărul cărora demult îl pierdusem. Atunci nici nu îmi imaginam că voi petrece prima parte a vacanței între țipete și îngrijorări.

Plecarea de acasă cu un bebeluș poate fi plină de surprize, și nu sunt din cele plăcute. Chiar din seara în care am ajuns la munte, copilul a devenit mârâit. E obosită de pe drum, mi-am zis, va adormi curând de la aerul tare și va fi bine. Dar noaptea mârâiala s-a transformat în țipete. Copilul meu, care adormea singur în pătuț, brusc nu se liniștea decât la sân și adormea doar dacă mă simțea lângă el, ca după o oră să se trezească din nou și să reia programul: țipete, sân, somn.

Acest articol conține recomandare de produs.

Abia pe la cinci dimineața a reușit să adormă profund. Febră nu avea, dar se vedea că ceva o enerva până la lacrimi. O fi din cauza locului nou, am presupus din nou. Așa că am tras aer în piept și m-am încurajat că de a doua zi lucrurile vor reveni treptat la normal. Dimineața fetița s-a trezit obosită, după asemenea noapte, dar și-a recuperat din somn în cele două reprize de peste zi. A mâncat nici prea bine, nici prea rău și parcă părea să se fi liniștit. Cât despre mine, am evitat toate oglinzile să nu-mi văd extenuarea, dar eram optimistă pentru noaptea ce va urma, convinsă fiind că problema oboselii și obișnuirii cu noul loc a trecut. Nimic mai greșit!

Noaptea a doua a fost identică cu prima. Mârâită înainte de culcare, urlete ascuțite noaptea, alăptare din oră în oră, reprize de somn scurte și adormire profundă abia în zori, ea epuizată, eu îngrijorată.  Ziua era alt copil. Dormea bine, mânca, era curioasă să exploreze locurile noi. Eu însă nu aveam liniște.

Ce are copilul? Nu are niciun semn de boală, nu tu febră, nu tu muci sau tuse, și scaunul era în regulă, deci am exclus și durerile de burtă. Și totuși ceva o durea și o durea rău. Târziu m-am gândit că poate fi de la dinți. La acel moment, avea patru dinți sus și patru jos. Nu i-a ieșit cu mari dureri niciunul, de aceea probabil nici nu mi-a trecut din prima prin minte că erupția dentară poate da asemenea suferințe unui copil, dar când m-am uitat in gurița ei, locurile unde ar urma să iasă premolarii de jos erau roșii si umflate. Săracul copil, asta îi provoca toată suferința.

Gel gingival pentru erupția dentară

Odată rezolvat misterul durerii, am știut și ce trebuie să fac. Am luat din farmacie un inel pentru dentiție să îl poate roade pe timp de zi și Anaftin Baby pentru a-i liniști durerile înainte de somn. Dintre toate opțiunile de geluri pentru gingii, am ales Anaftin Baby deoarece nu conține zahăr, alcool, parabeni sau anestezice locale, are ingrediente (acid hialuronic și polivinilpirolidonă) care creează o peliculă de protecție în locul dureros și astfel calmează terminațiile nervoase expuse pe o perioadă îndelungată și are un aplicator moale pentru a masa ușor gingiile. În plus, la calmarea gingiilor inflamate ajută și Aloe Vera, care este prezentă în acest gel.

Tactica a dat roade din prima noapte. Copilul s-a liniștit și a revenit la trezirile obișnuite pentru alăptare. După ce îi dădeam sân puneam din nou gel, deoarece poate fi aplicat ori de câte ori este necesar, fără restricții. Fetița a acceptat cu ușurință tratamentul pentru că are gust de banană. Așa că dimineața am fost și eu alt om și am putut începe cu adevărat vacanța. Două zile mai târziu a erupt primul premolar, dar am continuat să îi aplic Anaftin Baby încă trei zile, căci durerile de erupție durează aproximativ o săptămână, patru zile înainte și trei după ce se sparge gingia.

Avantajul Anaftin Baby este că nu conține anestezic sau alte substanțe cu posibile efecte secundare și interacțiuni periculoase cu alte substanțe.

Nu s-au mai repetat problemele cu somnul

Încă o săptămână mai târziu a dat semn și premolarul de sus, dar nopțile albe nu s-au mai repetat intrucât am știut cum să calmez eficient durerile. Am citit recent că de fapt cel mai tare dor erupțiile molarilor, care în cazul nostru încă urmează, dar acum nu îmi mai fac griji căci am deja remediu verificat pentru gingiile iritate corelate cu erupția dentară.

Dacă durerile ar fi fost și pe zi și pe timp de noapte, poate că m-aș fi prins mai repede despre ce e vorba, dar așa, țipetele nocturne și liniștea diurnă coincise cu schimbarea locului au amânat cu câteva zile rezolvarea problemei. De fapt, și pediatrii confirmă că durerile dentare sunt mai intense pe timp de noapte căci atunci nu există activități care să îi distragă bebelușului atenția de la senzațiile neplăcute. În plus, seara corpul este obosit deja să țină sub control durerea așa că, la final de zi și în prima parte a nopții toate senzațiile dureroase sunt mult mai puternice.

Am pierdut două nopți în acea vacanță, dar măcar am câștigat multe alte nopți (și zile) liniștite pentru toate viitoarele erupții dentare cu dureri.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa