E uşor să fii mamă?

Alina Ivan
Timp pentru mame

”E ușor să fii mamă?” e întrebare atât de grea!

Dacă întrebi multe femei, primul răspuns va fi tăcerea. De ce? Pentru că multe dintre noi așteaptă să vadă dacă va recunoaște cealaltă femeie acest adevăr. Ei bine, eu recunosc cu mâna pe inimă: nu e deloc ușor să fii mamă. De ce?

La început nu ai timp pentru tine deloc

Oare asta înseamnă să ai copii? Oare viața mea, așa cum o știam, s-a terminat? Oare va trebui să alerg mereu ca să am timp să fac și eu un duș? Se mai termină vreodată capitolul acesta cu alăptatul? Va plânge mereu așa? Ce are? De ce nu mai plânge? Ceva nu e în ordine. Mă va durea spatele tot timpul așa?

Timpul trece, bebe crește un pic și te gândești că ți-ai dorit din tot sufletul să ai doi. Ai o noapte liniștită în doi ani și te apuci de alt drum. Cu pampers, băluțe, caca, pipi, olițe, scaune de masă, scaune de mașină, scoici, protecții pentru priză, tetine, pompe de muls electrice și manuale, plânsete, dureri de dinți, drumuri la farmacie în timpul nopții, ceaiuri anticolici și las vreo două pagini goale să le completați voi…

”Nu te plânge, ridică-te și fii puternică, ți-ai dorit și acum ai!”

La un moment dat, când îți e mai greu, când soțul îți spune să nu renunți că e foarte important să alăptezi în primele luni, când sânii tăi urlă să fie menajați, când a început minunea a doua cu durerile de dinți, când primul copil dă semne de gelozie, când nu mai știi cum să te împarți, când ai impresia că te izolezi între scutece și biberoane, când parcă nu mai ești ființă socială, te gândești: ”Nu te plânge, ridică-te și fii puternică, ți-ai dorit și acum ai!”

Așa este, sunt fericită că sunt mamă și aș face din nou toate alegerile pe care le-am făcut, nu îmi mai imaginez viața fără comorile pe care le am, dar nu e simplu. E greu. Dacă vrei să fii un părinte bun, dacă vrei să crești un copil sau copii cu o șansă la o viață cu satisfacții, e greu. În primul rând, trebuie să înveți mereu. Să citești, să te informezi, să faci un filtru la ce se potrivește copilului tău, să ai răbdare, să vorbești frumos, să nu ai o atitudine de superioritate față de copilul tău și, mai ales, să îl respecți. Sună bine, dar după o zi grea, cu stomacul gol, cu casa uneori întorsă pe dos, vei reuși?

Acum vine vestea bună!

Nu TOTUL trebuie să fie perfect, vasele pot aștepta un pic, casa poate fi nemăturată o zi, poți ieși la o plimbare. Ia-o pe priorități și viața de mamă poate fi o călătorie minunată! Fă-ți timp pentru tine, lasă copilul o oră, două, mergi la un spectacol, la o cafea cu partenerul, cu cea mai bună prietenă, comunică, spune ce simți și te vei simți altfel când te întorci acasă. Cumpără o carte despre parenting, uită-te la ”Falling in Love”  sau la orice film te încântă, ia un buchet mare de lalele galbene, pictează, scrie, desenează, fă mișcare, bea o cafea bună, privește noaptea stelele, nu te abandona.

O mamă este, în primul rând, o femeie cu bune și rele, cu nevoi, cu griji, cu gânduri nenumărate. Împarte ceea ce simți, nu te închide în tine și copiii tăi vor avea o mamă deschisă, fără frustrări duse pe umeri cu anii.

Bineînțeles că nu există o rețetă, fiecare știe cel mai bine ce simte, dar să fim serioase, ușor nu e!

 

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa