Povești de naștere: Două cezariene, două experiențe total diferite, cu tatăl copiilor lângă mine

Ramona Dinescu
Diferențe dintre copii naștere naturală vs cezariana

Experiențele nașterii sunt tot atât de diferite de la mamă la mamă, precum sunt toți copiii. Nici o poveste de naștere nu seamănă cu alta, dar și mai interesant este că nici poveștile spuse de aceeași mamă nu sunt asemănătoare.

Am născut prin cezariană doi copii, la interval de doi ani și jumătate. Experiențele au fost total diferite de la intensitatea durerii, frica de necunoscut și până la emoția momentului. La ambele nașteri, tatăl copiilor a fost în sala de naștere, lângă mine, a filmat fiecare moment, dar și filmele par să fie diferite.

Experiențe la prima naștere

La prima naștere, aveam recomandare de cezariană și cred că aproape două săptămâni înainte de momentul cu pricina m-am documentat și am căutat tot felul de filmulețe, cât mai explicite, pentru a înțelege exact procesul prin care aveam să trec. Explicațiile medicului nu-mi erau de ajuns și aș fi vrut să asist înainte la o naștere ca să-mi fac o idee despre ceea ce avea să mi se întâmple. Am plecat la maternitate într-o dimineață de vară, extrem de veselă și emoționată, dar încă cu teamă de necunoscut. M-am lăsat în mâinile și voia personalului medical și am urmat întocmai toate indicațiile primite. Îmi amintesc momentul din sala de nașteri în care mi se explica cum trebuie să stau pentru o anestezie reușită, momentul în care a intrat medicul în sală, glumele pe care le-a făcut și…minunea. Eu încă aveam impresia că își pregătește ustensilele ca să se apuce de operație când am auzit un orăcăit ca de broscuță. Primul meu moștenitor deja se născuse. Instantaneu mi-au dat lacrimile de emoție și l-am privit pe soțul meu care plângea de-a binelea și îi tremurau mâinile pe camera de filmat. Îmi amintesc că am simțit la un moment dat că nu mai am aer și au fost nevoiți să-mi pună masca cu oxigen pe față. Apoi am mai stat încă o jumătate de oră pentru a fi cusută, spălată și apoi mutată în salonul de la terapie intensivă. Ceea ce probabil nu voi uita niciodată este momentul în care a trebuit să mă ridic din pat după operație, a doua zi, când am simțit că-mi fuge toată lumea de sub picioare, dar și cele două săptămâni de după naștere ce au venit la pachet cu niște dureri cumplite în urma operației.

Experiențe la a doua naștere

A doua naștere a fost total diferită. Deși eram programată pentru cezariană, s-a declanșat nașterea cu 4 zile mai devreme și a trebuit ca într-o noapte de iarnă, pe un mare potop de zăpadă să merg la spital pentru a naște. De la prima contracție și până a doua zi am tremurat încontinuu având o senzație inexplicabilă de frică. Știam în ce poziție trebuie să stau pentru anestezie, dar nu reușeam să mă opresc din tremurat, motiv pentru care medicul anestezist s-a chinuit 20 de minute să-mi prindă cateterul în spate. Știam ce avea să se întâmple și cu toate acestea îmi era extrem de frică și mă gândeam că în orice moment voi putea simți operația.

Aveam o frică viscerală ca nu cumva copilul să se nască cu defecte sau să fie bonăvior deși știam aproape sigur că șansele erau spre 0. Toată operația îmi șiroiau lacrimi fierbinți pe față, dar dacă mă întreba cineva de ce, nu aș fi știut că să răspund. M-am bucurat când în sfârșit am auzit copilul plângând și am început să pun întrebări ca un medic legate de sănătatea lui. M-am liniștit abia a doua zi, după o noapte în care am tremurat și nu am închis un ochi. Am coborât din pat cu mai multă ușurință iar a treia zi deja stăteam turcește în pat, fără să simt nici o durere. Medicul mi-a spus că între timp m-am obișnuit cu durerea și de aceea am observat această diferență între cele două nașteri.

Cum a fost naşterea ta? Ai născut natural sau prin cezariană? A fost momentul naşterii aşa cum ai visat tu sau ai rămas cu amintiri triste? Povesteşte-ne cum a decurs momentul în care puiul tău a venit pe lume, în aproximativ 1000 de cuvinte, trimite-ne textul tău la adresa [email protected], cu titlul POVESTE DE NAȘTERE şi, dacă este selectat, va apărea la această rubrică. Dacă ai şi câteva fotografii din maternitate sau din primele voastre zile împreună, ne-am bucura tare să le vedem şi să le publicăm odată cu articolul! Mulţumim!

Dacă ți s-a părut folositor acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa