Suntem de vreo oră la un fel de fermă pentru copii în afara Bucureștiului. Noi, părinții și doi copii, de 10, respectiv 5 ani.
După ce am trecut pe la toate animalele și ne-am plimbat pe toate aleile, am ajuns și la secțiunea ”plimbare cu ponei”. Am luat bilete pentru ambii copii și ne-am așezat frumos la rând. În apropiere era un anunț prin care se limita accesul copiilor care au peste 1,20 m și 30 de kg. Degeaba i-am explicat fetei celei mari că poneiul va avea de suferit dacă se urcă pe el. Întrebarea ei era: ”Dar el de ce are voie?” ”El” este frățiorul ei de 5 ani.
Așa este când ai copii născuți la distanță mare de timp unul de altul. Diferența de vârstă dintre copii poate schimba serios dinamica într-o familie. Unul vrea hăis, altul cea. Unul poate să intre la locul de joacă, altul nu. Unul trebuie să facă teme, altul se poate juca în voie. Unul pleacă în tabără, altul rămâne acasă că e prea mic. De-aici până la certuri și frustrări nu e decât un pas și, din experiență, vă spun că este unul extrem de mărunt.
Și stai atunci și te gândești de ce n-oi fi făcut tu copiii unul după altul că scăpai repede de scutece, de biberoane, se jucau împreună și nu mai aveai atâtea probleme. Nici nu termini bine întrebarea că îți apar în minte fețele obosite și stresate ale prietenilor tăi care au ales această variantă. Când aveau bebelușii lor mici aveai impresia că timpul stă în loc și nu mai cresc odată. Dar era doar o iluzie indusă, pentru că atunci când au trecut de 3-4 ani lucrurile s-au schimbat în bine și oamenii ăia au început din nou să respire.
Din nou printre scutece după 5 ani
Noi în schimb am luat-o de la capăt cu bebelușia când fata avea vreo 5 ani și jumătate. Deja era ”mare” și noi liniștiți. Pe lângă pregătirea emoțională mult mai minuțioasă pe care a trebuit să o facem, a fost nevoie să ne amintim tot ce știam despre a crește un bebeluș. Nu e chiar ca mersul pe bicicletă sau, cel puțin, pentru mine nu a fost. Am luat-o de la capăt cu cititul și cu aplicatul informațiilor. Scutece, produse de îngrijire speciale, alăptat, hăinuțe mici, vaccinuri și tot ce vine la pachet cu un bebeluș. Partea bună este că aveam fata lângă noi și ne ajuta cum putea pentru că am implicat-o în viața frățiorului ei de la început.
O perioadă a fost liniște. Ne împărțeam cum puteam astfel încât fiecare dintre copii să aibă activități distractive și educative potrivite pentru vârsta lor. Când bebelușul a mai crescut și a început să înțeleagă că sora lui merge în locuri interesante, a vrut și el să participe. Așa echilibristică nu am făcut în viața noastră!
Cu toții supraviețuim indiferent de diferanța de vârstă dintre frați
Anii au trecut, copiii au crescut și sunt bine-sănătoși la fel cum sunt și cei ai prietenilor noștri cu 1 an sau 2 sau 3 sau 10 diferență între ei. Noi, părinții, ne-am dezvoltat abilități noi și am descoperit că avem puteri despre care habar nu aveam.
Până la urmă nici nu contează care este diferența de vârstă între copiii noștri. Nici un studiu din lume nu a reușit să stabilească cifra minune pentru că, până la urmă, este vorba despre modul în care funcționează fiecare familie în parte.