Dacă eşti dispus, ca părinte, pentru o clipă, se te pui în locul copilului tău, poate vei afla astfel de ce plânge la baie. Momentul acesta ar trebui să fie unul propice pentru relaxare şi pentru distracţie, însă nu toţi copiii acceptă cu uşurinţă această experienţă, deşi le este cunoscută din primele zile de viaţă. Trecerea de la cădiţă la cada din baie poate fi privită cu reticenţă, iar părintele trebuie să dea dovadă de răbdare. Dacă micuţul a început, de la o vreme, să respingă această idee, atunci e cazul să luaţi în calcul şi evenimentele din trecut.
Copilul se bazează pe ceea ce a simţit, iar apa îi poate aduce amintiri neplăcute în prezent.
Iată câteva motive identificate, pentru care copilul poate plânge la baie
O cadă plină cu apă poate părea atât de adâncă cât o piscină în ochii copilului.
Sfat: folosiţi cădiţa pentru copii până când simțiți că acesta este pregătit să treacă la următorul nivel: cada mare. Dacă nu aveţi cădiță, măcar umpleţi cada de baie atât cât apa să-i vină copilului până la talie. Dacă v-aţi hotărât, însă, să faceţi trecerea de la cădiţă la cadă mai devereme, aveţi răbdare până copilul se acomodează. O soluţie poate fi ca el să facă baie împreună cu unul dintre părinţi, cel puţin o vreme.
Zgomotul apei care curge în cadă, jetul puternic al duşului îl poate înspăimânta pe copil.
Sfat: lăsaţi duşul să curgă în cadă, face mai puţin zgomot.
Mişcările mamei sunt prea bruşte şi brutale, mama e uşor nervoasă şi transmite şi copilului starea ei.
Sfat: un părinte tensionat, care nu face faţă plânsului copilului sau momentului în sine, îi transmite acestuia propria nervozitate şi nesiguranţă. Nu uitaţi că cel mic se bazează mai mult pe ceea ce simte decât pe ceea ce-i spuneţi.
Copilul se poate speria de scurgerea de la cadă crezând că şi el va fi absorbit odată cu apa.
Sfat: puneţi în cada de baie şi obiecte mai mari pentru ca micuţul să vadă că ele nu alunecă în scurgere, ci rămân în cadă la finalul băii.
Mama îi vorbeşte pe un ton răstit
Sfat: mama trebuie să fie calmă şi să îi descrie copilului în cuvinte simple ceea ce urmează să se întâmple pas cu pas. Eventual, îi puteţi cânta un cântecel care îi este familiar pentru a-i face teama să dispară.
Mama părăseşte încăperea chiar şi pentru scurt timp
Sfat: Înainte de a intra în baie, mama trebuie să se asigure că are tot ceea ce îi trebuie, fiindcă altfel va fi nevoită să-l lase pe copil nesupravegheat. Micuţul se poate speria, plus că există riscul de a se îneca. O clipă de neatenţie poate fi fatală.
Baia se efectuează în grabă şi copilul e tratat cu superficialitate. Părintele vrea doar să-l spele pe copil şi atât.
Sfat: folosiţi spumantul de baie, jucaţi-vă cu clăbucul şi aduceţi jucăria preferată a copilului să facă şi ea baie, nu-l grăbiţi pe copil să se aşeze mai repede, doar 10 secunde în plus de ezitări nu aduc răceala din senin.
Copilul se sperie dacă este ţinut cu capul în jos şi cu ochii închişi fiindcă i se pare periculos ca un jet de apă caldă să cadă fără încetare peste el. Îi intră apă în urechi, în gură şi copilul are impresia că se îneacă.
Sfat: ţineţi căpşorul copilului pe spate şi clătiţi-l încet cu duşul fără că acesta să funcţioneze la capacitate maximă. Aşa apa se va scurge pe spate şi în tot acest timp el poate stă cu ochii deschişi pentru a vedea ce se întâmplă în jurul lui. O altă idee ar fi să-i daţi să ţină în mânuţe un prosop cu care să îşi acopere ochii.
Nu uitaţi de exemplul personal. Copilul întodeauna îşi va imita părintele. În funcţie de reacţia pe care o aveţi voi, adulții, şi copilul va reacţiona în consecinţă.
Apă din cadă e prea fierbinte sau prea rece.
Sfat: poate că ție ți se pare că apa are temperatura optimă, dar copilul are pielea mai sensibilă. Lăsaţi-l şi pe el să verifice apa din cadă, astfel veţi opţiune acordul lui şi nu va mai avea motive să ţipe că apa e prea rece sau prea fierbinte.
Când copilul se opune băii caută să înţelegi şi motivele lui. Poate îi e foame, somn sau e obosit. Poate că s-a întâmplat ceva care l-a scos din rutina lui zilnică. Poate că atunci când el se juca şi se bucura de alt moment, tu l-ai luat pe nepregătite şi l-ai dus la baie. Întotdeauna copilului trebui să-i spui ce va urma, fiindcă altfel îi vei lua senzaţia aceea de siguranţă, de control.
Mai trebuie luat în calcul şi alt factor, fiindcă, uneori, refuzul copilului de a face baie poate să nu aibă nicio legătură cu apa. El poate fi supărat din cu totul alte motive, de exemplu poate fi gelos pe atenţia oferită frăţiorului lui, poate s-a obişnuit să facă baie doar cu unul dintre părinţi, poate v-aţi mutat şi baia cea nouă nu mai seamănă cu cea veche, ori poate aţi lipit abtibilduri noi şi lui nu-i plac. O pară de duş nouă cu cap de broscuţă îl poate înspăimântă pe copil, uneori.
Puneţi-vă în pielea lui păstrând, însă, raporturile!
Cu multă răbdare, cu tact şi perseverenţă, treptat, copilul va reveni la sentimente mai bune şi se va obişnui cu baia. Ar fi o idee să-l întrebaţi şi pe el ce îl deranjează, ce nu-i place şi cum puteţi îmbunătăţi lucrurile.
Nu minimalizaţi această teamă a copilului, gândiţi-vă că, pentru el, are un impact emoţional puternic dacă îi este declanșat plânsul.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.