„Nu vreau să repet greșelile mamei. Blamez slugărnicia față de bărbat!”

Ramona Dinescu
mama, tata si copii in bucatarie

Mamele sunt omniprezente în viața copiilor și a familiei în general. Mamele, de obicei știu ce cumpărături trebuie făcute, când are copilul oră de sport sau când e aniversarea căsătoriei. Tații știu unde sunt mamele, cum era și o glumă.

Un studiu recent publicat în The Telegraph demonstrează că femeile sunt mult mai ocupate cu treburile casnice decât bărbații, motiv pentru care au mult mai puțin timp pentru hobby-urile și pasiunile lor decât colegii lor de apartament.

Cum erau aranjate treburile în familia mea tradițională

Mai exact, bărbații petrec săptămânal, în medie, 4 ore și 38 de minute pentru „hobby-urile lor, computere și jocuri”, în timp ce femeile petrec numai 2 ore și 38 de minute pentru același tip de activități. Studiul este realizat în Marea Britanie. Mă întreb cum stă la noi situația. Probabil dezastruos.

Am crescut într-o familie „tradițională” unde treaba tatălui meu era să meargă la serviciu și să aducă bani acasă. Treaba mamei mele era să meargă la serviciu, să crească copii, să aibă grijă de treburile casnice (gătit, curățenie, călcat, spălat, etc) și să-și servească bărbatul cât mai amabil cu putință. Pentru că tata era bărbat, el venea de la serviciu, se așeza la masă și aștepta să fie servit. Apoi, se înființa în fața televizorului și urmărea meciurile sale, fără de care nu ar fi putut trăi, căci erau extrem de importante, mai ales cele din divizia B.

Pe lângă treburile casnice zilnice, mama era cea care trebuia să meargă cu copiii la medic, la cumpărături, să se asigure că aceștia își fac temele și să participe la ședințele cu părinții. Tot mama era cea care se ocupa de plata facturilor, căci, cum altfel, tata îi aducea banii din simbrie pe care ea să-i folosească așa cum se cuvine. Drept răsplată, la masă, îi punea în farfurie bucata cea mai mare de carne.

Cum stau lucrurile acum

Azi, lucrurile par să stea puțin altfel, dar doar puțin. Femeile s-au mai emancipat și acordă o atenție mai mare carierei. Au văzut mai multe filme, au umblat mai mult prin alte părți și au văzut că se poate și altfel. Unele dintre ele au învățat că treburile din casă le poate face și o menajeră, iar treaba legată de copii o pot face împreună cu partenerii de viață. Însă, cele care împart treburile casnice cu soții lor, reprezintă un procent foarte mic din întregul mamelor. Iar cele care își acordă și lor însele un timp pentru ele, pentru hobby-uri și pasiuni, sunt nesemnificativ de puține. Aceasta este concluzia mea, realizând un mic sondaj printre mamele din jurul meu. Însă, extrapolată situația, nu cred că sunt departe de adevăr.

Chiar și eu, care mă consider o mamă modernă, o femeie emancipată ce susține că nu va repeta niciodată greșelile mamei sale și care a blamat această slugărnicie față de bărbat, pot spune că acord foarte puțin timp pasiunilor mele în comparație cu soțul meu.

Traspirată și despletită, alerg să ajut pe toată lumea

Mă surprinde de multe ori transpirată și despletită, alergând de colo colo prin casă, încercând să termin treburile casnice, în timp ce, sub pretextul că-i supraveghează pe copii, soțul meu se uită liniștit la televizor sau urmărește însetat postările de pe Facebook. Chiar și eu, în fiecare dimineață extrem de agitată mă trezesc că mă machiez în timp ce îi tai copilului sendivisul sau mă îmbrac în timp ce îl ajut pe unul dintre cei mici să se spele pe dinți. În tot acest timp, soțul meu își bea tacticos cafeaua urmărind emisiunea sa preferată la televizor. Eventual, ne mai admonestează din când în când când lucrurile scapă de sub control și facem atâta gălăgie ce trece pragul său de suportabilitate.

Și, rețineți, este unul dintre acei bărbați care gătește, face curat în casă și are și grijă de copii. Însă, toate până la un punct: acela care nu calcă peste hobby-urile și pasiunile sale.

Dar, ca să facem o analiză mai completă, am să vă rog să vă gândiți și să răspundeți sincer: cine are mai mult timp pentru hobby-uri și pasiuni la voi în familie?

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa