„Dacă-ți iubești copilul…îți va fi imposibil să-i interzici iubirea, orice formă ar îmbrăca ea”

TOTUL DESPRE MAME

Autor: www.dollo.ro

Dacă s-ar face un referendum pentru introducerea în Constituție a dreptului de a fi tras de curent, probabil mi-ar fi greu s-o conving pe mama să nu meargă să voteze. Dar pentru ăsta din 6-7 octombrie nu a trebuit să-i explic că dragostea are forme atât de diverse, încât nu e treaba omului s-o înghesuie într-un tipar alb-negru. 

Am întrebat-o pe mama azi cum de și-a schimbat mentalitatea despre sex și libertățile individuale atât de mult față de cum gândea când eram eu adolescentă. Tocmai îmi povestea amuzată că nursa a cunoscut un tip și în sfârșit e și ea mai fericită, nu așa de posomorâtă ca în ultima vreme. Fata are 20+, muncește mult, e departe de familia ei, într-un oraș mare, în gazdă la mama, așa că evident s-a apropiat foarte mult de ea. Când a sunat-o să-i spună despre noua cucerire era undeva în concediu, iar mama a și chestionat-o:

– Și, ciocanul cum e?

– Ee, stai că n-am testat încă, a zis nursa.

– Păi ce aștepți, îi pui sare? a întrebat mama râzând.

Când mi-a povestit discuția mi-am amintit cât de panicată era mama cu 20-25 de ani în urmă, când eu eram „de măritat” și ei îi era frică să nu cumva s-o comit înainte de căsătorie. Ce discuții aveam și cum mă bănuia de fiecare dată când n-aveam chef să mănânc sau îi ziceam că îmi e greață. „Oi fi gravidă!”, era replica ei predilectă, chiar și atunci când eu nu aveam o viață sexuală, de ajunsesem să cred tâmpeniile care circulau în folclorul liceului la noi, despre cum a rămas una gravidă din apa de la ștrand.

– Cu mine de ce nu vorbeai așa când eram tânără? am întrebat-o.

– Așa e, cu tine nu vorbeam așa, nu știu de ce, cred că ne era rușine, zice ea.

– Lasă că nu vorbeai de sex, dar erai și panicată că n-o să plec mireasă și fată mare din casa ta și asta a fost obsesia tinereții mele până m-am măritat.

– Da, așa era atunci, așa gândea lumea… Uite și alde X și nevastă-sa, care sunt mai tineri ca mine, tot au înnebunit când a plecat aia mare de acasă cu bărbatul ăla, și credeau că se termină lumea. Și uite acum s-au împăcat cu situația și asta e.

– Cum s-au împăcat cu situația?

– Păi au văzut că ea trăiește bine cu ăla, ce să mai facă, e copilul lor, așa sunt vremurile acuma, fetele nu mai pleacă mirese de acasă, și dacă pleacă uite că divorțează, tot degeaba au plecat mirese, conchide mama.

– Și dacă ar fi plecat cu altă femeie? Crezi că la fel s-ar fi împăcat cu situația părinții ei?

– Doamne ferește, mamă! Nu știu, dar până la urmă e copilul tău, ce să-i faci, trebuie să-l accepți cum o fi.

– Dar tu de ce crezi că ți-ai schimbat mentalitatea pe care o aveai acum 20 de ani și alții nu reușesc?

– Care alții?

– Alții, uite oamenii ăștia care vor referendum ca să stabilească ei cine cu cine și-o trage.

– Nu știu, mă uit și eu cum sunt timpurile, mă uit la televizor, citesc…, lumea se schimbă, nu mai e cum gândeam noi mai demult. Mă uit la oamenii ăștia care sunt acuma antiavort și nu îi înțeleg nici eu. Sunt atâtea fete prea mici care fac copii și e clar că trebuie să le spună cineva cum e cu sexul ăsta, măcar să știe să se ferească de sarcină, că de sex nu se ferește nimeni.

– Păi ăștia care sunt antiavort sunt și anti-contracepție și educație sexuală, pe motiv că îi învață pe copii să facă sex.

– O tâmpenie. Le obligă pe fete să facă copii. Credeam că n-o să se mai întoarcă vremurile alea în care ne era frică de sex ca să nu rămânem gravide și să n-avem altă cale decât să facem copilul. De aia vă țineam și pe voi din scurt, că ne era frică. Și de partid și de gura lumii. N-ar mai trebui să fie așa.

Mama împlinește 77 de ani la iarnă, e o femeie de la țară, măritată și divorțată la București, cu o școală profesională la bază, dusă la biserică și nu prea. A trăit jumătate din viață în comunism și sub politica demografică a lui Ceaușescu. Crede în Dumnezeu, dar mai mult în faptul că te trage curentul, asta fiind singura noțiune abstractă despre care refuză să creadă că e infirmată de știință, deși am avut nenumărate discuții împreună pe tema asta. M-a crescut singură, cum a știut și ea mai bine. Nu mi-a spus niciodată că mă iubește, cred că acest cuvânt mare nu face parte din vocabularul ei, nu i l-a predat nimeni. Știu sigur că nu-i convin multe chestii din viața mea, dar a învățat să mă accepte așa cum sunt pentru că, deși nu mi-a spus niciodată asta, sunt convinsă că mă iubește. Iar ăsta e secretul ce stă la temelia tuturor minunilor din lumea asta. Dacă-ți iubești copilul, mai devreme sau mai târziu îți va fi imposibil să-i interzici iubirea, orice formă ar îmbrăca ea. Iar iubirea asta liberă va naște la rându-i libertate și iubire. Sună siropos, dar așa funcționează și avansează lumea.

Continuarea pe blogul www.dollo.ro

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa