Dacă nu votezi, cu ce drept te mai revolți? Rupe-ți 10 minute să-i alegi copilului viitorul!

Theodora Fintescu, redactor
familie cu doi copii pe umeri
Trăim într-o țară stâmbă și nu ne permitem să-i lăsăm pe alții să aleagă viitorul copiilor noștri. FOTO: Shutterstock

Ca mamă, am petrecut ore în șir gândindu-mă în ce culori să vopsesc camera copiilor. Alte ore stabilind tematica de botez, altele să decid dacă iau cărucior sau sistem de purtare, dacă la petrecerea de 2 ani vine Mickey Mouse sau Elsa, dacă îi pun pe oliță când vreau eu sau aștept să arate ei că sunt pregătiți, dacă le dau suzetă sau îi las să-și sugă degetul, dacă le cumpăr geci de iarnă cu puf sau din lână… De când sunt mamă, mi-am petrecut sute de ore luând decizii cu gândul la binele lor. Cum aș putea să nu-mi rup duminică 10 minute ca să le aleg viitorul?

Nu știu voi, dar eu, de când am văzut două liniuțe pe testul de sarcină, nu-mi mai permit să nu-mi pese. Trăiesc într-o țară strâmbă și nu-i pot lăsa pe alții să decidă cine să mă conducă și cine să-mi reprezinte interesele. Sigur, viața nu va deveni roz după ce aplic ștampila. Dar ștampila mea, cu ștampila ta și a fiecărei mame trasează viitorul copiilor noștri.

Cu ce drept te mai revolți?

Am auzit zilele acestea mame spunând: ”nu mă duc la vot, sunt toți o apă și-un pământ,  votul meu nu contează”. Ba contează. Votul tău e poate cel mai important pas spre schimbarea mentalităților, a metehnelor și a văicărelilor care ne țin în loc. Iar dacă stai acasă în ziua votului întreabă-te, pur și simplu, cu ce drept, ulterior, te mai revolți?

  • Cu ce drept să te revolți în maternitate, când medicul îți spune scurt că vei naște prin cezariană, că el nu are timp de planul tău de naștere, de ora magică și, de fapt, nici măcar de declanșarea travaliului? Că sunt doar doi medici pe tură și dacă ar sta cu orele după fiecare gravidă nu ar mai ajunge pe acasă…
  • Cu ce drept să te revolți că nu prinzi niciodată fonduri pentru analize?
  • Cu ce drept să te revolți când stai 6 ore la camera de gardă, cu copilul febril în brațe, iar un singur medic trebuie să vadă zeci de copii suferind? Simultan, dacă se poate, pentru că cei care ar fi putut să-i fie colegi au ales calea străinătății.
  • Cu ce drept să te revolți când ți se închide ușa în nas la creșă și ți se servește un răspuns care e echivalentul lui ”Nu avem locuri, trebuia să veniți încă din luna de miere”.
  • Cu ce drept să te revolți că școala în care învață copiii tăi nu are un amărât de microscop? De fapt, de ce vorbesc de cai verzi pe pereți, când școala nu nu are un amărât de sul de hârtie igienică? Și nici săpun. Și nici profesor de sprijin pentru colegul cu autism al copilului. Nici programă relevantă pentru secolul 21 și nici măcar profesori bine formați/ evaluați/ recompensați și remunerați pe măsura muncii lor.
  • Cu ce drept să te revolți când citești despre copii cu boli cumplite pentru care lipsesc din spitale medicamentele ce-i țin în viață? Cu ce drept să te arăți indignată când auzi că în spitale de copii nu există apă caldă/ hârtie igienică/ săpun/ feșe sterile?
  • Cu ce drept să te revolți când auzi de educatoare care pedepsesc copiii ”răi” băgându-i în debara pe întuneric, le pun bandă scotch pe gură și-i înjură ca la ușa cortului?
  • Cu ce drept să te revolți când copiii sunt cocoșați de ghiozdane uriașe, de teme și de informație greoaie și nerelevată? Când programa și examenele sunt făcute parcă pentru a le pune piedici, nicidecum pentru a-i ajuta să învețe?
  • Dar cu ce drept să te revolți când bunicii copiilor tăi, după o viață de muncă grea, nu își permit un concediu pe an la mare?
  • Cu ce drept să te revolți când ard adolescenți de vii în cluburi din cauza sistemului corupt, când spitalele sunt dezinfectate cu apă de ploaie din aceeași pricină, când nou născuții pleacă din maternitate cu stafilococ auriu, când copii de 2-3 zile ard în incubatoare din cauza unor instalații improvizate ”din lipsă de fonduri”?
  • Cu ce drept să te revolți când copiii tăi pierd o oră în trafic să ajungă la școală și încă o oră să se întoarcă, într-un oraș sufocat de mașini, poluat și cu infrastructură de secol trecut?

Nu sta acasă în ziua votului! Așa cum le-ai ales copiilor tăi numele, medicul cu care îi naști, grădinița, școala, învățătoarea, vacanțele, tot așa alege-le și viitorul.

Dacă ți-a plăcut acest articol, îți recomandăm să citești și:

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa