Vocea ta. Cuplul cu copii mai este cuplu?

Ramona Dinescu
cuplul

Cuplul, prin definiție, presupune relația de dragoste dintre doi oameni. Cu toții formăm un cuplu la un moment dat, iar unele cupluri pot să dureze pe viață. Ce se întâmplă însă cu un cuplu după apariția copiilor?

Știți poveștile acelea frumoase din filmele americane: un el și o ea se întâlnesc întâmplător, contextul ține de imaginația regizorului sau a scenaristului, după scurt timp, realizează că sunt meniți unul altuia și el o cere în căsătorie într-un mod în care te face să bați cu mâna în masă de ciudă că ție nu ți s-a întâmplat așa ceva niciodată și probabil că nici nu se va întâmpla vreodată. Apoi, într-o zi, într-un stil foarte clișeistic, ea îl anunță că este însărcinată. El plânge de emoție, îi mulțumește că există în viața lui și filmul se termină cu niște cadre extrem de emoționante cu ei părinți, mai fericiți și mai împliniți ca niciodată.

Apoi te întorci la realitatea crudă, ceva bruiază semnalul și te întrebi, oare de când nu te-a mai sărutat soțul tău sau oare când ați fost romantici unul cu altul ultima dată? Și, în timp ce tu te gândești la asta, unul dintre copiii a căzut de pe masa din bucătărie pe care se urcase, iar celălalt a murdărit cu acuarele canapeaua din living și te strigă să-l ajuți să o spele. Vine soțul acasă și țipă la tine că numai tu i-ai lăsat pe „ăștia micii de ca capul lor, cică să fie independenți și acum trebuie să aruncați canapeaua care a costat o avere”.

Seara se termină după ce copiii s-au culcat, iar tu te retragi în camera ta și te întrebi unde e cuplul de altădată și ai da o avere, cam cât trei canapele, că mai retrăiești măcar o dată începutul acela cu fluturi în stomac al relației voastre de cuplu.

Nu cred că sunt singura, așa că, vă rog, mâna sus cine mai joacă în filmul acesta!

Ce s-a întâmplat cu cuplul?

Oana Nicolau, psihoterapeut de cuplu, care tratează de mai bine de 10 ani cuplurile cu probleme, a făcut un studiu personal și a scos și o carte ca urmare a constatării sale: 8 din 10 cupluri (dintre cele care apelează la terapie) nu-și mai manifestă afecțiunea în cuplu. Și una dintre principalele cauze, poate cea mai importantă, este venirea pe lume a copiilor. Mai ales acei părinți care nu se pot baza pe ajutorul altor persoane, se implică foarte tare în creșterea și educația copiilor, în bunăstarea familiei și lasă relația de cuplu pe plan secund, sau poate chiar mai în spate.

Mamele, în special, uită să fie femei, nu se mai îngrijesc așa cum obișnuiau să o facă înainte , nu mai merg la coafor, nu au mai purtat o lenjerie sexy de dinainte de cele plus 20 de kilograme ale sarcinii, sunt preocupate numai de copii, vorbesc doar despre muci și caca și nu i-au mai făcut un compliment soțului de pe vremea când au ieșit prima dată la cinema. „Îi fac mâncare, îi spăl, îi calc și îi cresc copilul, ce compliment mai mare decât acesta vrea?”

Tații, consideră că dacă merg la job, aduc bani acasă, au grijă de familie, de bunăstarea familiei și o dată pe săptămână ies cu copilul în parc, sunt stâlpii casei și fac asta pentru că își iubesc soțiile. „Dacă ne-am luat și am făcut copii, e de la sine înțeles că te iubesc, de ce trebuie să o mai și spun?”

Apoi, nici unul nici celălalt, nu abundă în declarații, complimente și cuvinte admirative pentru că „i se urcă la cap”.

Și așa, după niște ani, după ce copiii cresc, își vor vedea fiecare de treaba lui, părinții vor rămâne singuri, străini în aceeași casă și se vor întreba ce s-a întâmplat cu ei, cu cuplul lor și dacă mai pot face ceva.

Din păcate, atunci ar putea fi prea târziu, așa că, sincer, vă sfătuiesc să nu uitați de voi. Faceți toate eforturile, așa cum sunteți capabile de orice sacrificiu pentru copiii voștri, pentru a menține relația de cuplu. Dacă nu, atunci și Oana Nicolau spune că poate e vorba despre o relație proastă ce nu mai poate fi salvată și, din două rele, alegeți-l pe cel mai mic, chiar dacă copiii vor fi afectați.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa