Cumpănașu pe TikTok. Cine îi dă dreptul să ne spele copiii pe creier?

În timp ce școala este închisă de luni bune, un fenomen destul de periculos începe să ia amploare într-o aplicație: instigarea la ură.

Georgiana Mihalcea, redactor
cumpanasu-pe-tiktok
Cumpănașu pe TikTok- un fenomen care ar trebui să înceteze imediat!

Cumpănașu pe TikTok. În timp ce școala este închisă de luni bune, copiii și-au mutat viața pe internet, orele de dirigenție se desfășoară cu camerele închise, iar părinții merg din zori și până-n seară la muncă să aibă bani de tablete, net și imprimante, un fenomen destul de periculos începe să ia amploare într-o aplicație: instigarea la ură.

Fost candidat la președinție, fost invitat pe la diverse televiziuni în cazul „Caracal”, domnul Alexandru Cumpănașu și-a găsit un mediu în care se simte ca peștele în apă: mediul online.

Contul său de pe TikTok se numește pur și simplu „profu.online” și orele sale au 520.500 „elevi” la ora redactării acestui articol și numărul lor este în creștere.

Cumpănașu pe TikTok- pe mine m-a speriat din prima. Doar pe mine?

Fiu-meu David, un adolescent de 14 ani, și-a făcut de vreo lună cont pe TikTok. De ce l-am lăsat? Pentru că așa l-a încurajat prietena lui Claudia, să mai râdă împreună la glumele altora.

Să ne înțelegem: fiu-meu are autism, iar Claudia este prietenă în sensul corect al cuvântului, și orice inițiativă de a-i deschide orizonturile lui fiu-meu o încurajez. În caz  că nu știți cu ce se mănâncă autismul, intrați aici să vă faceți o idee.

În fine, sunt seri în care îl aud că râde cu gura până la urechi uitându-se la filmulețele alea scurte și de cele mai multe ori amuzante. Ba chiar am trecut la următorul nivel și am făcut și noi câteva și le-am dat drumul îl spațiul de necontrolat al online-ului.

Ce rău se poate întâmpla? De două zile mi-am făcut și eu cont, dar nu cu scopul de a posta, ci pentru a putea deschide filmulețele pe care David mi le trimite, crezând că mă dă pe spate.

Să-ți faci cont pe TikTok este foarte intuitiv, nici chiar pentru mine n-a fost vreo bătaie de cap. Alegi un nume, fixezi câteva domenii de interes și gata, ai identitate.

Neavând prea multe variante, am ales „umor” și „educație” și mă trezesc cu unu cu o față cunoscută debitând inepții despre profesori, școală în general și online în particular.

De unde-l știu eu pe ăsta? Aaaaaa, urla până nu de mult la TV pe diverse teme. Acum se dă expert în educație și în drepturilor copiilor, dansează lasciv și face seara live-uri cu minori pe teme despre care ar trebui să discute cu părinții lor. M-am speriat.

Cumpănașu pe TikTok- jumătate de milion de copii stau cu gura căscată la un tip fără studii superioare

După ce citești articolul ăsta, dacă nu auzisei de „profu.online”, eu zic că ar fi bine să-ți întrebi copilul dacă nu cumva participă și el la cursurile sale.

Discută deschis despre asta, pentru că omul acesta are o audiență atât de mare, tocmai pentru că noi părinții nu ne-am găsit răgazul să le răspundem la întrebări simple precum: „cum scăpăm de 100.000 de profesori?”

Copiii îi trimit întrebări, cu care el alimentează alte și alte subiecte de discuție. Răspunsurile nici măcar nu sunt pertinente, dar toate instigă la ură, la răzbunare, la răsturnarea unui sistem educațional care oricum e destul de fragil.

„Vreau să văd dacă vreun profesor va avea tupeul să încalce legea, să-ți pună note și să te condamne că nu ți-ai făcut tema de vacanță. Veniți la mine! Nicio problemă!”
Alexandru Cumpănașu într-un filmuleț recent

Venim la dumneavoastră să…ce? Să faceți un TikTok despre doamna de română de la școala X că și-a permis să ne pună să exersăm ortogramele sau acordul dintre subiect și predicat, chestiuni fine și delicate de altfel pe care le omiteți în discursurile dumneavoastră scrise ori spune pe rețelele de socializare?

Ați devenit cumva un fel de „avocat” al copiilor, care și fără dumneavoastră urau școala, temele, proiectele, care tot ce visau este să ia un 5 de trecere? Ca să fii avocat ar trebui să termini, dacă nu mă înșel!

Vă pregătiți cumva terenul pentru următoarele alegeri prezidențiale și creșteți un electorat care dă din buric așa cum faceți dumneavoastră în sufragerie?

Chiar nu aveți ceva mai bun de făcut decât să instigați la ură niște copii?

Cumpănașu pe TikTok. Live-uri în fiecare seară și 3.600 de filmulețe cu sute de aprecieri

„Profu.online” s-a născut din vina părinților care nu petrec suficient timp cu copiii, a profesorilor care n-au făcut din educație o bucurie, a societății în general, în care virtuțile la modă sunt: „miștoul ieftin”, „țoalele de firmă”, vulgaritatea, obscenitatea, banii nemunciți și mai ales capacitatea „de a fi tare în gură” cu orice preț.

Aseară profu.online (4 ianuarie 2021) era live pe TikTok, avea 1.200 de copiii care îi sorbeau cuvintele din gură și îl implorau pe mesagerie să-i bage în live-ul lui. „Vă rog, băgați-mă în live, am 14 ani!”– ăsta a fost mesajul care mi-a făcut pielea de găină.

Pun pariu că fata aceea n-ar fi cerut profesorului de mate să o scoată la tablă să demonstreze congruența a două triunghiuri cu atâta înverșunare.

Dar nu, guru de pe TikTok alegea pe sprânceană puștii demni să aibă o discuție în direct și îi lăsa pe majoritatea să stea cu mâna sunt zeci de minute, până oboseau.

Nu am rezistat prea mult. M-am speriat și m-am umplut de o dezamăgire care n-o să-mi treacă prea curând. Omul acesta, tată la rândul său, profită cu bună știință de naivitatea unor copii, de întrebările lor fără răspuns, de ura pe care o au față de școală și le-o alimentează cu lingurița în fiecare zi.

Cumpănașu pe TikTok este un pericol pentru o generație. Cum îl putem opri?

Un copil i-a trimis următoarea întrebare: „Este legal să oferim filmări cu noi făcând exercițiile date de domnul de sport?”

Răspunsul „profului” a fost ca o dezlănțuire:

„Nu dați nicio înregistrare cu voi (…) când faceți activități fizice. Unu: se încalcă drepturile care vizează intimitatea voastră! Și doi: eu nu știu ce psihopați sunt de partea ailaltă, ce derbedei ca profesori.

Perverși în sistemul de învățământ sunt destul de mulți. Să vezi fete de 15,16,17,18 ani făcând genoflexiuni și flotări, pot fi puse pe site-uri de o altă natură. Nu dați cu voi nicio înregistrare!”

De când exercițiile fizice de la ora de sport pot avea o altă conotație? Ce spune asta despre cel care emite o astfel de judecată? Pe cine ajută instigarea la ură continuă împotriva profesorilor și a școlii? Cine vă dă dreptul să ne spălați copiii pe creier?

Dacă veți citi aceste rânduri, domnule Cumpănașu sau dacă cineva din audiența dumneavoastră o va face, am câteva idei care să vă ajute să scoteți ceva bun din live-urile și filmulețele dumneavoastră:

  • Învățați copiii să vorbească și să scrie corect gramatical! Să scrie când trebuie cu doi i, să conjuge corect verbul a fi.
  • S-a umplut internetul de „mam”, „Iam”, „dupaia”, poate puteți face ceva în sensul ăsta! Știu eu? Un TikTok pentru fiecare ortogramă în parte ar fi de mare folos!
  • Învațați-i regulile de redactare a unui eseu, că un filmuleț de 15 secunde oricine poate să facă!
  • Demonstrați-le teorema lui Pitagora într-o manieră inedită și nu le mai spuneți că forța de frecare din fizica de a șaptea este perversă! Dacă nu mă credeți, deschideți un manual!
  • Lasați-i să facă genoflexiuni și flotări să fie în formă. Cred că dumneata ai fost primul care le-a spus că ar fi ceva deocheat în a face exerciții fizice!
  • Nu-i mai încurajați pe copiii să vă imite dansurile lipsite de coregrafie, să își înjure profesorii, să îți dorească să scape de ei, nu le mai promiteți că le veniți de hac! Știți că nu puteți face asta, nu?
  • Îndemnați-i să urmeze o facultate, să-și creeze un viitor prin muncă! Da, știu că dumneavoastră nu aveți o diplomă de licență și sunteți un om realizat, pe TikTok, dar poate nu toți vor avea norocul ăsta în viață.
  • Cine știe? Poate copiii noștri au șanse reale să schimbe viitorul acestei țări, să readucă decența, educația și respectul în cartea lor de vizită și dumneavoastră îi rețineți seara cu live-uri instigatoare, în timp ce noi, părinții, visăm că ei citesc o carte!
  • Urmărim cu interes demersurile poliției demarate în acest caz!

Despre pericolele care pândesc copiii online, vă recomandăm și aceste articole:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa