Vocea ta. De Crăciun dăruim împreună. Cum mi-am învățat copiii să fie generoși cu cei sărmani

Ramona Dinescu

  De Crăciun ar fi frumos ca orice copil să poată dărui un cadou cât de mic unui alt copil sau unei alte persoane. Îl putem învăța să facă asta.

  Îmi place nespus de mult să fac cadouri de Crăciun și, încă de dinainte de a avea copii, mă implicam în tot felul de acțiuni prin intermediul cărora puteam ajuta ca unul sau mai mulți copii să primească ceva în dar.

  De când băieții mei au mai crescut, încerc să-i implic și pe ei, încerc să-i fac să se gândească și la alte suflete, încerc să-i transform în niște persoane generoase care fac cadouri cu drag altor copii care, cu siguranță au nevoie și se vor bucura enorm.

  Crăciunul înseamnă mai mult decât o lună din calendar. Cred că majoritatea dintre noi avem casele pline de jucării care par că se multiplică peste noapte. Poate fi momentul ideal de a micșora puțin numărul lor, dăruind altor copii care s-ar bucura foarte tare să se joace cu ele. Noi împachetăm de vreo doi ani câte două cadouri, câte unul din partea fiecărui copil, pe care le ducem la grădiniță și personalul de acolo se ocupă ca acestea să ajungă la un centru de copii.

  Trucuri ca să dăruiască de Crăciun

  Vă voi dezvălui trucurile cu care eu am reușit. Am început să le povestesc despre copiii sărmani, în așa fel încât să nu-i sperii sau să-i întristez. Le-am spus că din păcate ei nu primesc foarte multe cadouri de Crăciun, căci Moș Crăciun nu are posibilități să le aducă tuturor la fel de multe daruri și le-am mai spus că în timpul anului, părinții acestor copii nu au suficient de mulți bani încât să le cumpere de fiecare dată când își doresc câte o jucărie sau ceva dulce.

  Apoi, am inventat o poveste despre un băiețel care avea milioane de jucării, în timp ce prietenul lui nu avea decât un căluț de lemn ponosit pe care îl considera cel mai bun prieten al său și cu care se juca toată ziua. Și chiar dacă era atât de ponosit, băiețelul sărman îl iubea foarte mult și nu ar fi renunțat niciodată la el, în timp ce băiețelul bogat nu aprecia nici una dintre jucăriile sale și cât cât avea mai multe, cu atât cerea și mai multe. Până într-o zi când s-a îmbolnăvit, iar prietenul său sărman, i-a dăruit căluțul lui de lemn ca să-l țină în brațe și să-l ajute să se vindece. Finalul îl puteți inventa voi.

  Apoi i-am vorbit despre spiritul Crăciunului și despre cât de minunat este să dăruim. I-am povestit că eu dăruiesc copiilor de foarte multă vreme și că am făcut-o și când eram mică (asta nu este adevărat, pentru că nimeni nu m-a învățat să fac acest lucru, însă am considerat că o mică modificare a realității ar avea mai degrabă un scop pozitiv).

  După toate acestea, i-am rugat să meargă cu mine și să ne uităm împreună în cutiile de jucării să vedem dacă găsim ceva ce am putea dărui. Mă așteptam să găsească, dar nu mă gândeam că vor dărui o cantitate atât de mare din jucăriile lor. Le-am mai spus că ar fi frumos să dăruiască ceva ce și lor le-ar plăcea să primească și cu zâmbetul pe buze s-au despărțit de jucării dragi lor. Au primit acum câteva zile dulciuri de la un ajutor de-al lui Moș Crăciun care a vizitat-o pe mami la serviciu și, din proprie inițiativă, au scos din pachet câte o ciocolată și mi-au dat-o să o pun în pachetul copiilor sărmani.

  Acesta este al treilea an în care facem cadouri pentru copiii sărmani, iar băiatul meu cel mare a început să mă întrebe încă din octombrie când începem să căutăm ce vom dărui. De scrisoarea pentru Moș Crăciun m-a întrebat mai târziu.

  Și poate cel mai impresionant lucru pe care îl facem mereu, este să scriem o scrisoare copilului care va primi pachetul. Poți găsi aici câteva idei de felicitări handmade pe care le poți face împreună cu copilul.

  Voi cum îi învățați pe copiii voștri să dăruiască?

  Mai citește despre cum să modelezi un Crăciun magic alături de copilul tău.

  Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa