Copilul tinde să-i ofere din puterea lui părintelui care nu are încredere în sine sau care se simte prea vulnerabil în relaţia cu copilul sau. Dacă părintele nu observă asta la timp, copilul devine dependent iar puterea lui devine din ce in ce mai slabă. În viaţa adultă va continua să caute persoane care să-i ofere posibilitatea acestui transfer.
Tu ai puterea să te incalți
Când spunem putere, ne putem gândi la foarte multe lucruri. Însă, puterea despre care am să vă vorbesc în acest articol ţine de încrederea în sine. Ştiu că sunt foarte multe articole de calitate pe această temă. Intenţia mea este să vă spun pe scurt ce s-a întâmplat între mine şi băiatul meu de 4 ani şi ceva acum două zile. A fost o abordare spontană care a funcţionat, cel puţin pentru moment. Scena este clasică. Eu sunt părintele slab iar Efrem e copilul pe care mi-l doresc puternic. E normal, nu? Orice părinte vrea ce este mai bun pentru copilul său. Oare? Să vă povestesc mai întâi ce s-a întâmplat şi de ce am pus această întrebare, poate provocatoare. Efrem voia să iasă afară. Super. Dar avea o problemă. Vizibil iritat, îmi spune că nu poate să se încalţe.
Eu mă aflam în momentul acela în care vrei ca toate lucrurile să meargă cum trebuie şi orice refuz din partea copilului pare un atac la propria persoană. Şi pe deasupra spune şi nu pot atât de des, incât mă întreb de unde l-a auzit, frate? Simt cum îmi ard tălpile şi mi se întunecă privirea. Aerul pare greu de respirat şi totul pare să dispară din jur. Privirea mea se fixează pe Efrem care devine şi mai iritat conectat acum la furia mea care începea să-şi arate colţii. Îmi fac timp însă câteva momente ca să mă gândesc la ce voi face în continuare. Apoi, fără să mă gândesc foarte bine la ce o să spun în continuare, i-am adresat următoarele cuvinte: Dragă Efrem. Tu ai puterea să te încalţi. Ştii asta. Dacă tu vrei să te încalţ eu, atunci îmi dai mie puterea ta de leu (cum ii place lui să spună), şi tu cum rămâi?
Tăcere…Efrem cade pe gânduri. Exact, rămai slab si eu si mai puternic. De ce sa imi dai puterea ta? Foloseşte-te de ea si nu o da nimănui pentru că este a ta. Eu nu vrea să îţi iau puterea. Vreau să te învăţ să o menţii. Iar când cu adevărat un lucru e prea greu pentru tine, te voi ajuta să reuşim împreună.
Puterea îl face fericit
Schimbarea lui de atitudine a fost spontană. Vă spun sincer că nu mă aşteptam să reacţioneze aşa. În fond, ce mi-am dorit a fost doar să-i transmit asta, nu doar să acţioneze. Aşa că Efrem a stat un pic pe gânduri şi s-a dus să se încalţe singur. Şi-a păstrat puterea şi a pus-o şi în acţiune. A fost fericit. Iar eu, buimăcit de ceea ce se întâmplase. Cuvintele alea parcă nu erau ale mele. Au curs atât de firesc şi atât de blând şi ferm încât am simţit ce înseamnă să fii părinte. M-am simţit la rândul meu puternic şi victorios. Pe deasupra, am primit şi un Bravo de la Maria, soţia mea, care a stat liniştită şi nu a intervenit în discuţia noastră. Au fost cuvinte puternice care ne-au ajutat pe toţi să ne păstrăm energia şi să nu cădem în schemele clasice în care manifestarea puterii era de fapt strigătul inconstient al copilului invizibil (mulţumesc Gaspar Gyorgy).
Puterea tatălui in familie
Nu cred că există cineva care să îşi dorească răul copilului său. Cred că e ceva mult mai adânc decât discuţia dintre rău şi bine. Este vorba de fidelitate. Dacă stai într-o familie în care guverna panica şi furia. atunci din fidelitate faţă de tribul tău faci asta cu copilul tău. Prin aceste cuvinte am simţit că ies din trib. Am încălcat nişte reguli adânc ascunse în corpul meu care suferă de sindromul copilului cuminte, dar teribil de furios. Şi ciudat este că nu am ales conştient să fac asta. Pur şi simplu aceste cuvinte au ieşit pentru că intenţia mea profundă este să fim fericiţi în familie. Vreau ca acest copil să aibă putere. Dacă reuşesc asta, înseamnă că am restabilit puterea tatălui în familie. Mulţumesc Efrem pentru această lecţie extraordinară. Curaj!
Citește și ”Copilul constient”, de Susan Kaiser Greenland, o carte revoluționară, ce îi învață pe părinți tehnici prin care vor contribui la relaxarea copiilor lor. Cartea este disponibilă AICI.