articol susținut de

Cum am depășit fricile de tânără mămică și cum am reușit să dorm fără teama că bebe pățește ceva dacă nu-l veghez

Când ai un bebeluș, ești pe cât de fericită, pe atât de înspăimântată. Respiră normal? Doarme bine? Este în siguranță?

TOTUL DESPRE MAME
șoseta monitor
Sper ca povestea mea să ajute cât mai mulți părinți și copii. FOTO: Shutterstock

Aceasta este povestea mea, care sper să ajungă la mulți părinți și să-i ajute. În cea mai tumultoasă lună din viața mea, după nașterea mult așteptatului meu copil, m-am confruntat cu tot felul de temeri care mă nelinișteau: că nu respiră așa cum ar trebui, că sindromul morții subite îi dă târcoale, că se agită în somn, că inimioara i s-ar opri și nu aș fi pe fază… Două lucruri îmi amintesc că simțeam atunci cu maximă intensitate: iubirea infinită față de el și teama că i s-ar putea întâmpla ceva dacă nu-l verific, inclusiv noaptea, la fiecare 10 minute. Frica aceasta m-a ținut o vreme într-o stare de veghe care mă epuizase.

Fiecare mamă își dorește să-și protejeze copilul cu orice preț, dar, pentru mine, această dorință a luat proporții inimaginabile în primele săptămâni de viață ale bebelușului meu. Nu puteam să adorm fără să fiu sigură că micuțul respiră în mod regulat, că nu se întâmplă nimic rău în timp ce doarme liniștit în pătuț. Îl așteptasem preț de patru FIV-uri și trei dezamăgiri, plus depresiile aferente. Recunosc că eram deja epuizată când am aflat că, în sfârșit, voi deveni mamă. I-am pregătit sosirea, am citit tot ce mi-a picat în mână despre îngrijirea copiilor, mi-am promis că voi fi cea mai bună mamă. Dar fericirea pe care am simțit-o când l-am primit în brațe pentru prima oară a fost umbrită de teamă, mai ales după ce am ieșit din maternitate.

Teama asta continuă m-a epuizat

În primele zile după ce am ajuns acasă îi urmăream burtica să văd dacă se ridică și coboară în ritmul respirației. Când se trezea, îl ridicam imediat, îl schimbam, îl alăptam, apoi îl ajutam să scoată aerul. Ca să fiu sigură că nu se îneacă, îl țineam în brațe mult timp după fiecare masă. Mă dureau brațele, spatele și mă simțeam epuizată. La capătul primelor 4 săptămâni din viața lui, eram zombi. Nespălată, nemâncată, nedormită. Dar nițel mai sigură de faptul că bebelușul se descurcă și fără atât de mult ajutor din partea mea. Atunci mi-am zis că s-a terminat, că urmează să mă odihnesc. Dar am greșit.

În a doua lună de viață, bebe a luat un virus de sezon

Într-o seară în care adormise greu, a început să geamă. Slab, chiar am crezut că mi s-a părut. Fusese destul de iritat toată ziua, refuzase și sânul de câteva ori. L-am luat în brațe. Avea temperatură și respira sacadat. Am fugit cu el la Camera de Gardă. Bebelușul meu avea viroză, iar concentrația de oxigen, mi s-a explicat, nu era ideală. Fiind atât de mic, a fost necesară internarea, pentru tratament și monitorizare. Pentru prima oară, mă bucuram că sunt în spital, aproape de doctori.

Povestea unei mămici mi-a deschis ochii

În spital am cunoscut o mămică minunată, care mi-a povestit despre un dispozitiv. O șosetă inteligentă, specială, care monitorizează ritmul cardiac, nivelul de oxigen și somnul copilului și îți trimite notificări în timp real dacă valorile înregistrate ies din parametrii predefiniți de normalitate. Pe ea a ajutat-o să ajungă în timp util la spital când copilul ei făcuse tahicardie. Deși totul părea normal cu cel mic, aplicația a notificat-o că pulsul copilului a depășit valorile considerate normale. A crezut prima dată că este o eroare a dispozitivului și a resetat aparatul. După resetare, a primit din nou notificare cu pulsul crescut.

A pus urechea la pieptul fetiței și a realizat că, într-adevăr, inima ei bătea foarte repede. A sunat de urgență la salvare, iar în spital medicul a diagnosticat copilul cu tahicardie. I-a spus că e rar întâlnită la copiii atât de mici și că părinții nu realizează de obicei că ceva nu e în regulă, pentru a interveni prompt. Cu ajutorul acestui dispozitiv, mămica a aflat în timp real că cea mică are o problemă.

Șoseta inteligentă de monitorizare a fost salvarea noastră

Un dispozitiv mic, dar atât de mare ca importanță. Bun și pentru copilașii mai mari

În sfârșit, am putut să mă relaxez și să recâștig puțin din somnul pierdut, știind că am un aliat de încredere care mă va alerta în cazul în care lucrurile iau o întorsătură neașteptată. Alertele sunt atât luminoase, cât și sonore. N-ai cum să le ratezi! Acest mic dispozitiv a devenit un adevărat sprijin pentru mine. Bateria șosetei monitor ține 16 ore și se încarcă wireless, pe baza din dotare. Trebuie doar să o pui pe stația de bază.

Apoi, am aflat că șoseta inteligentă e disponibilă și în varianta destinată copiilor mai mari, până în 25 de kg (aproximativ 5 ani), sub numele Owlet Smart Sock Plus. La vârstă mai mare, când ei învață modelele sănătoase de somn, este important pentru părinți să vadă numărul de treziri din timpul nopții și calitatea somnului. Tu, ca părinte, poți folosi datele pentru a crea noi rutine pe măsură ce copilul tău crește. Căci somnul este, la această vârstă, la fel de important precum mâncarea. Ți-o spune o femeie care a învățat valoarea somnului când a devenit mamă…

O altă opțiune demnă de luat în seamă este setul DUO, un pachet care conține șoseta inteligentă pentru monitorizarea bebelușului Owlet Smart Sock 3 (pentru 0-18 luni), plus un sistem performant de supraveghere audio-video, care permite să vezi ce face copilul și să îi vorbești de la distanță.

Sfatul meu: cere ajutor și acceptă-l!

Experiența aceasta m-a învățat că, uneori, este necesar să cerem ajutor și să fim deschiși la soluțiile moderne care pot ușura viața de zi cu zi a unei familii. Și, cu siguranță, nu trebuie să ne simțim rușinați sau vinovați că avem nevoie de sprijin în rolul nostru de părinți. Chiar dacă facem tot ce este posibil pentru a ne proteja și îngriji copiii în mod eficient și responsabil, uneori, avem nevoie de ajutor. Pentru mine, se pare că șoseta monitor a fost ajutorul de care aveam nevoie.

În perioada 07.03.2024 – 08.04.2024, cu ajutorul Codului de voucher owletsock te bucuri de o reducere de -20% pentru toate produsele Owlet în aplicația mobilă eMAG:
√Șoseta inteligentă Owlet Smart Sock 3,
√Șoseta inteligentă Owlet Smart Sock Plus,
√Camera pentru supraveghere bebeluși Owlet Cam
Setul DUO, format din șoseta inteligentă pentru monitorizarea bebelușului Owlet Smart Sock 3+ camera de supraveghere.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa