Nu știu cum s-a întâmplat, dar am ajuns să le gătesc copiilor mei de trei ori pe zi, de multe ori fiecăruia altceva. Pare o nebunie, dar una dintre cele mai dese conversații pe care le purtăm se învârte în jurul întrebării ”ce vrei să mănânci?”. N-ar fi atât de greu, dacă nu ar avea fiecare preferințe culinare diferite.
Ziua începe cu micul-dejun. Copilul mic—preadolescent mâine-poimâine—vrea doar cereale cu lapte, copilul mare—posesoare de buletin de ceva vreme—cere ”platou din ăla cum știi tu să faci” –roșie, mozzarella, ou fiert, ceva mezel. Tată lor termină ce nu au putut ei să mănânce, eu cel mai des aleg un fruct. Apoi le fac pachetul pentru la școală, iar la acest capitol am noroc pentru că amândurora le place același tip de sandvici. Soțului îi pun la birou ce a rămas de la cină, iar eu la prânz mănânc cu copiii pentru că în majoritatea timpului lucrez de acasă.
- CITEȘTE ȘI: Vocea ta. Gătim zilnic sau facem o ciorbă la săptămână? Cum refolosesc eu resturile de mâncare
Dacă prima masă a zilei este relativ ușor de realizat astfel încât să împac pe toată lumea, la prânz și cină lucrurile se complică foarte tare. Copilul cel mic nu mănâncă decât câteva feluri de mâncare, de care (pe bună dreptate) cea mare s-a cam săturat. La un moment dat vrea și altceva în afară de mămăligă cu brânză și smântână, paste cu mult parmezan, piure cu carne albă, cartofi prăjiți, ciorbă de perișoare, șnițele, omletă, fidele cu lapte și supă cu găluști. Oricât le-aș roti tot le vine rândul prea des și, în plus, nouă ne mai plac și alte mâncăruri.
Cum fac să gătesc des fără să stau lipită de aragaz
Așa că trebuie să gătesc două feluri de mâncare în cea mai mare parte a timpului. Am învățat de-a lungul timpului să fac ”derivate” pornind de la același fel de mâncare. De exemplu, într-una din zile, am făcut niște cotlet de porc la tigaie cu usturoi, iar la garnitură am ales să fac două feluri diferite de paste. După ce le-am fiert, le-am împărțit și o porție am făcut-o doar cu unt pentru copilul mic și pe cealaltă cu legume pentru copilul mare. Nu a durat totul mai mult de 20 de minute. De obicei, pastele le gătesc în două moduri pentru că fiecăruia îi place să le mănânce în alt fel.
Seara povestea se repetă. De cele mai multe ori, ca să scap mai ușor, fac piure cu orice fel de carne sau pește. Dar cum trebuie să mâncăm diversificat trebuie să îmi pun imaginația la contribuție. Și-atunci apar în peisaj tot felul de preparate cu carne și legume care să nu atingă carnea, mazăre cu carne (cel mic mănâncă doar carnea și puțin sos), sandviciuri calde. Atunci când vrem să facem o salată orientală, o musaca, o salată simplă de roșii cu brânză sau orice altceva ce copilul mic nu mănâncă el alege iaurt cu tărâțe sau sandvici, dar nu sunt neapărat împăcată cu ideea asta.
În plus, de obicei, ce rămâne de la masa de seară merge la pachet pentru soț, pentru că opțiunile pe care le are pentru prânz la birou sunt fie proaste, fie scumpe, fie și una și alta. Așa că, trebuie să meargă cu pachet de acasă și ar fi culmea să mai gătesc altceva și cu acest scop.
Cum am ajuns să îi obișnuiesc cu mâncare diferită la fiecare masă?
Înainte de pandemie, când mergeam aproape în fiecare zi la birou, nu aveam cum să gătesc atât de des. În unele zile le lăsam ciorbă pe care le-o încălzea mama, alteori venea ea cu ceva proaspăt gătit, alteori le făcea la noi câte ceva rapid. De fapt, nu cred că am mâncat vreodată același fel de mâncare de mai mult de 2 ori, cu excepția sărbătorilor când avem sarmale pentru mai multe zile. Am ales de multe ori să facem o salată cu brânză decât să mâncăm aceeași tocană și a treia oară.
Cât timp am stat în lockdown, deși am lucrat de acasă, am gătit mai des decât o făceam înainte. În perioada aceea, chiar și cei care nu prea aveau treabă cu bucătăria au descoperit că e relaxant să stai la cratiță. Eu care oricum gătesc de plăcere.
Ce trucuri am ca să îmi fie mai ușor
Ca să îmi fie mai ușor, în weekend pregătesc câteva feluri de mâncare pe care să le avem luni și marți: salată de vinete, salată orientală, chiftele, salată de ardei copți, carne cu sos de roșii, fasole bătută, icre, salată de fasole neagră. Scopul lor este să le combinăm cu alte preparate pe care le mănâncă și copilul mic, fie garnituri, fie feluri cu carne sau alte salate. De obicei, gătesc duminica și fac și o ciorbă, pe care o avem și luni la prânz sau seara.
În plus, am în congelator mereu niște ”ajutoare”. Nu sunt cele mai sănătoase variante, dar am variante congelate de pizza, nuggets, cașcaval pane cumpărate de la supermarket.
Ce fac atunci când nu vreau să gătesc
Evident am și varianta în care mă revolt și nu mai gătesc de 3 ori pe zi pentru gustul fiecăruia. Aș putea face o oală cu ciorbă și un fel principal din care să mâncăm 2-3 zile. Asta ar însemna să rotesc mazărea și ciorba de perișoare până cam am ajunge să le urâm și e păcat de ele. Aleg varianta mai grea pentru ca, într-un fel sau altul, și copilul mic să mănânce cât de diversificat îi permit mofturile.
- CITEȘTE ȘI: Ai un copil mofturos? Iată 10 cele mai mari greșeli ale părinților în alimentația copiilor
Sunt zile în care nu vreau să gătesc nimic sau nu am timp. Atunci avem ziua ”fiecare se descurcă” pe care am inventat-o când copiii s-au făcut mai mari. Pot să își pregătească singuri ceva de mâncare. Uneori se întâmplă ca la prânz să nu fiu acasă și cea mare pregătește masa și pentru cel mic așa cum poate, alteori seara sunt atât de obosită încât …iaurtul cu fulgi de ovăz este salvarea mea.
Chiar și-așa, înainte să ne spunem ”noapte bună” apare întrebarea….”ce vreți să mâncați mâine?”