Vocea ta. Copilul nu voia să facă aerosoli! Cum l-am convins

Ramona Dinescu
aerosoli

Aparatul pentru aerosoli este aproape un obiect obligatoriu în casa oricărui părinte. ce face atunci când copilul nu vrea să stea să facă aerosoli?

De câțiva ani terapia cu aerosoli este foarte la modă pentru că s-a dovedit în foarte multe situații că este extrem de eficientă. Când s-a născut primul meu copil, în urmă cu șase ani, medicul pediatru ne-a spus că ar fi bine să avem un aparat pentru aerosoli în casă așa că am urmat orbește sfatul. Până ce copilul a împlinit un an nu am avut nevoie de ele, însă la prima răceală mai serioasă am primit indicația să-i facem aerosoli. Aparat aveam, am cumpărat substanțe de la farmacie, copilul răcit cobză era, aveam toate datele ca să ne punem pe treabă. În momentul în care i-am pus copilului masca pe față, a început să urle ca din gură de șarpe, iar plânsul și zbaterea lui, nu numai că împiedica serios terapia, însă îi provoca și mai multe secreții în nas și gât în urma cărora a început să vomite. Cum e posibil? De ce nu e ca în clip-urile de pe youtube, în care copilul stă aproape cu zâmbetul pe buze și acceptă senin terapia.

Aerosoli în somn

Iată cum a început marea noastră dilemă. Ce să face1m ca să accepte să facă aerosoli. Inițial am încercat să-i punem desene animate la televizor ca să-i distragem atenția. Însă, la vârsta de un an, atenția lui era de maxim 5 minute, după care nu știam cum să ne maimuțărim ca să să-l ținem pe loc pentru a duce terapia cu aerosoli la bun sfârșit. A mers o dată sau de două ori, după care a început să asocieze desenele animate cu acel aparat zgomotos și nu-i mai puteam pune desene nici când aveam ceva treabă de făcut și ne foloseam de televizor ca de babysitter pentru câteva minute.

Astfel, am cumpărat un aparat silențios în care se punea substanța chiar în interiorul aparatului, nu atașată de mască. am putut în felul acesta să-l folosim atunci când copilul dormea. Și ca să fie eficientă terapia, mă trezeam la 5 dimineața când el încă dormea profund ca să-i fac tratamentul, îi mai făceam o doză în timpul somnului de prânz și una după ce adormea seara. A mers așa o bună perioadă de timp și credeam că am rezolvat problema.

De fapt, într-un final, după ce a mai crescut și după ce am început să ne înțelegem cu el, pe la vreo 3 ani, ne-am dat seama că vârsta lui mică era de fapt problema. Când avea copilul trei ani, ni s-a stricat aparatul pe care îl foloseam la somn și a trebuit să cumpărăm unul nou. Ni s-a recomandat unul mai performant, mai zgomotos și care nu putea fi folosit în somn pentru că substanța se punea în mască și s-ar fi vărsat dacă o aplecam. Am început să vorbim cu copilul și s-i explicăm utilitatea aerosolilor, iar când s-a simțit mai bine i-am explicat că acest lucru s-a întâmplat pentru că a făcut aerosoli. De atunci copilul a acceptat aparatul și, chiar dacă nu este foarte încântat de procedură, stă la tratament.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa