”Șterge mucii să nu te trimită acasă!” De ce ai duce un copil bolnav la școală sau grădiniță?

Ileana Mirescu
copil bolnav la școală

Dimineață de iarnă. Părinții aleargă cu copii de mână spre curtea grădiniței. Ajunși în fața ușii se opresc. Scot șervețelul și îi somează pe cei mici să sufle cât pot de tare nasul „să nu vadă doamna asistentă că ai muci, că nu te mai primește și am atâta treabă la birou”. Știți tabloul, da?

La școală nu se mai străduie nici măcar se ascundă semnele de gripă sau viroză. Cum părinții nu mai au voie să intre în unitățile de învățământ, profesorii se trezesc în bănci cu elevi cu febră, care tuseșc până se îneacă și își șterg nasul cu mâneca bluzei. De cele mai multe ori, dacă elevul poate sta în bancă, nu este trimis acasă, și virusurile se răspândesc cu viteză și în cel mult o săptămână sunt toți pe butuci.

Într-o clasă de cel puțin 28 de elevi doar norocul îi poate salva pe copii și pe profesori de boli. Gândiți-vă un pic! 40-50 de minute într-o sală în care nu se prea deschid geamurile stau 30 de suflete (să luăm o medie). Nu circulă niciun pic de aer! Copiii strănută, tușesc, suflă nasul și lasă șervețelele pe bancă. Eu pot să îmi imaginez virusurile cum zboară prin sală și se împreunează dând rezultatul unor crocobauri.

Un copil bolnav la școală înseamnă un șir lung de alte îmbolnăviri

Nu sunt eu panicoasă și nici nu învăț eu pe nimeni ce să facă! Nici doctorii nu recomandă ca părinții să ducă un copil bolnav la școală. ”Copiii care merg la şcoală sunt principalii factori care răspândesc gripa, fiindcă sunt “o mare masă mobilă. În familiile în care sunt copii scolari se înregristrează anual cu o treime mai multe infecţii decât în restul familiilor. În general, aceşti copii fac forme uşoare, însă acasă vin în contact cu copii mici sau bolnavi cronici, la care boala se poate manifesta în forme grave” spune dr. Viorel Alexandrescu, şeful Centrului Naţional de Referinţă pentru Gripă.

Ar trebui să gândim chiar mai departe. Copilul care ia gripă sau răceală de la școală merge acasă, unde poate există un bebeluș. Cade și el, săracul, victimă colaterală. Mai merge pe la bunici, le dă și lor. Mai adăugăm la statistică încă cel puțin 2 persoane. Doar pentru că niște părinți inconștienți și-au trimit copilul bolnav la școală.

Cel mai bine este să mergeți la medic imediat ce vedeți simptome, mai ales în acest sezon al gripelor și virozelor. Doar un cadru medical vă poate spune dacă este vorba ce fel de virus este vorba și care tratament este potrivit. Gripa și viroza sunt două total diferit și trebuie abordate altfel.  Automedicația poate însemna prelungirea stării de boală și, în anumite cazuri, și complicații grave care pot duce chiar și la internare pentru o perioadă mai lungă de timp.

Ce facem ca să nu ducem un copil bolnav la școală?

Pot înțelege că se acordă concediu medical pentru îngrijirea copilului până la 7 ani și după această vârstă este greu să îi lași singuri în casă. Dar nu este corect nici pentru el să fie trimis bolnav la școală și nici pentru cei din jurul lui, care nu au nicio vină. Mi-aduc aminte cu groază de povestea unei familii care tot venea pe la noi prin părculeț acum câțiva ani, să fie vreo 3-4. Mămica unui băiețel simpatic avusese pneumonie. Copilul mergea la grădiniță, de unde a luat varicelă. Pe fondul bolii, femeia a făcut niște complicații urâte și la scurt timp a murit. Este un caz extrem, dar atât de grav încât să ne facă să ne ținem copiii acasă atunci când sunt bolnavi.

Și nu uitați! În aproape nicio școală nu există săpun la băi, nu mai zic de dezinfectant. De purtat măști nu poate fi vorba. Eu una nu am văzut așa ceva în nicio școală sau grădiniță în care am fost. Corectați-mă dacă greșesc!

Când copilul e bolnav, mergi la medic!

Atunci când vine vorba despre copii trebuie să găsim soluții. Până la urmă tot acolo o să ajungem. Unui copil trimis bolnav la școală i se va agrava starea și până la urmă tot va ajunge să stea acasă, poate pentru o perioadă mai lungă de timp. Între timp, se termină perioada de incubație și la colegii lui și, dacă se nimerește să mai vină și alt elev bolnav, vor lua iar toți și uite așa nu mai terminăm niciodată. Nu mai bine ții tu copilul acasă câteva zile de la primele simptome ale răcelii/gripei și așa salvezi pe toată lumea?

Ca să nu existe comentarii: nu mi-am trimis niciodată copiii răciți sau cu alte simptome de boală la grădiniță sau la școală. Am preferat să îi țin acasă 2-3 zile atunci când am văzut că debutează boala, să îi pun pe picioare și de-abia apoi i-am retrimis în colectivitate.

Dacă ți s-a părut interesantă această opinie poți să mai citești și altele:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa