Nu doar că nu am mers niciodată la mare în România, dar nici nu am luat niciodată în considerare această variantă. Copiii mei nu știu cum arată niciuna dintre stațiunile nostre și probabil că nu vor știi cât timp merg cu noi în concediu. De ce am luat această decizie? Simplu. Pentru că nu merită.
Primul concediu pe care l-am planificat ca părinți în urmă cu vreo 13 ani ani, când copila noastră de-abia trecuse de a doua aniversare a fost în stațiunea Venus de la noi. Doar că nu am mai ajuns pentru că prognoza arăta 15 grade maximum și ploaie aproape non-stop. Am căutat ce am putea face în zonă , pentru ca totuși să mergem, însă nu am găsit mai nimic, așa că ne-am îndreptat atenția către altă destinație. A fost prima și ultima dată când ne-am propus să ajungem la mare în România.
- CITEȘTE ȘI: Destinații de vacanță pentru familii în Grecia. Zeci de variante pentru toate gusturile și buzunarele
Sigur, în 13 ani lucrurile s-or fi mai schimbat și la noi pe litoral, deși am fost anul trecut într-o delegație la Eforie Nord și tare tristă mi s-a părut stațiunea. Scurta vizită m-a făcut să nu regret că în ultimii 12 ani am ales să petrecem vacanțele de vară în alte țări.
De ce aleg să merg cu copiii la mare în alte țări
Sunt mai multe motive pentru alegem în fiecare an destinații noi de vacanță pentru familia noastră.
Banii
La o simplă comparație de prețuri pentru condiții similare în Grecia, Turcia, Egipt sau chiar și Italia plătești mai puțin decât în România. Anul acesta vom merge în Turcia—3 nopți în Istanbul, 9 nopți în Antalya la un hotel de 5*, 1 noapte în Chanakkale.
O vacanță de două săptămâni pentru care bugetul este de aproximativ 4.000 de euro, cu tot cu drum, cazări, mese, intrări la obiective turistice și vizite pe la bazar. Am căutat pe un site de rezervări să văd cât ne-ar costa o vacanță de 13 nopți la un hotel de 5 stele în România. Am găsit 3 variante, niciuna cu toate mesele incluse. Cel mai mic preț—8.453 euro, cel mai mare—12.816.
De ce aș plăti o sumă de 3 ori mai mare pentru a mă duce zi de zi –plajă-hotel și retur? De ce aș plăti o sumă de 3 ori mai mare pentru a mai da alți bani pentru distracția copiilor în parcuri acvative sau alte activități? De ce aș plăti o sumă de 3 ori mai mare ca să mai trebuiască să mai caut unde să mâncăm la cină sau la prânz?
- CITEȘTE ȘI: În vacanță cu copiii. Insula Corfu: când mergi, cum ajungi, ce vezi, unde te cazezi, ce mănânci
Evident, și 4.000 de euro sunt bani destul de mulți, însă puteam să alegem varianta clasică de 7 nopți, cu avionul și ne costa aproximativ 3.000-3.200 de euro. Mult mai puțin decât în România. Poate ajungeam și mai repede decât am face-o de la București la Constanța în perioada de vară.
Cultura
Când erau mici-mici poate nu înțelegeau prea bine că sunt în altă țară. Nisipul era nisip și în Neptun, și în Lefkada. Pe măsură ce au crescut au început să priceapă diferențele. Am fost în țări europene mai bogate sau mai sărace, în Africa. La un moment dat au început să pună întrebări despre tot ceea ce vedeau, de la portul oamenilor, la salariul minim și mod de viață, la istorie, la..orice. Am vizitat muzee, parcuri naționale, biserici catolice, ortodoxe și moschei.
Experiențe
Nu știu câte experiențe inedite pozitive poți să ai pe litoralul românesc. Mergând în atâtea locuri copiii mei au învățat să se adapteze la tot felul de situații. S-au bucurat de experiențe care le-au clădit frumos personalitatea. S-au plimbat cu cămila în deșert. Au înotat în Golful Kotor unde apa avea o adâncime de 27 m. Au asistat la spectacole de delfini. Au trecut marea cu ferryboatul. S-au plimbat cu submarinul.
La categoria experiențe intră și învățarea rezilienței. Se descurcă la fel de bine și la 40°C și la -20°C. Au învățat să aștepte, pentru că în vacanță nu poți să ai totul când ți se năzare. Au învățat să își gestioneze bugetul de ”prostioare” pentru că fiecare are o sumă de bani alocată pentru așa ceva. Și-au exersat limba engleză. Au învățat că oamenii sunt diferiți și trebuie să îi luăm ca atare.
Mâncare
Fiecare vacanță este și o experiență culinară. Încercăm felurile de mâncare locale. Poate nu ne plac neapărat, dar gustăm din ele. Cu cât sunt expuși la mai multe gusturi, cu atât sunt șanse să fie mai puțin mofturoși, cred eu. Am mâncat fructe care la noi sunt exotice din locul lor de origine și am descoperit că au alt gust. Am constatat că mâncarea din Balcani este aproape la fel cu a noastră, cu influențe locale.
Relația de familie
Fie că mergem cu avionul sau cu mașina, orice vacanță cu copiii este o provocare. Cum zice o glumă care circulă pe net: ”pentru părinți vacanța înseamnă doar să ai grijă de copii în alt oraș”. Am învățat multe despre limitele fiecăruia în drumurile lungi cu mașina. Nu e tocmai ușor când copiii încep să se certe de plictiseală, dar nici niște adulți obosiți nu au sunt tocmai simpatici. Dacă toate se întâmplă în același timp, situația poate deveni explozivă. Dar am învățat să tragem aer în piept, să numărăm până la 10 și…să ne bucurăm de vacanță.
- CITEȘTE ȘI: În vacanță cu copiii. Muntenegru: când să mergi, cum ajungi, ce stațiune alegi, ce vizitezi
Nu toate vacanțele în străinătate sunt perfecte, recunosc. Am mai dat și pentru cazări care nu erau chiar ca în descriere, am mai fost păcăliți și la note de plată la restaurant, uneori drumul este prea lung, dar una peste alta trecem peste. Sunt situații punctuale.
În România însă nimic nu va schimba vremea capricioasă, prețurile neobrăzat de mari și la cazare și la mâncare, opțiunile de activități extra-plajă puține spre deloc. Așa că, după vacanța de anul aceasta trebuie să mai vedem în anii următori Croația, Franța, Maroc, Azzore și…cine știe ce idei ne mai vin.