Vocea ta. Concediul cu copiii. Agonie sau extaz?

Cristina Călin, redactor

Concediul cu copiii poate fi ca plimbarea cu un montagne russe. Uneori agonie, alteori extaz. Și asta începând de la momentul când le spuneți că urmează să plecați. În cei 9 ani de mămicie, am învățat câteva lucruri pentru ca plecarea cu piticii în deplasare să fie plăcută atât pentru noi, cât și pentru ei. Nervii nu sunt buni pentru nimeni, iar în concediu pot fi un adevărat coșmar.

Te-ar putea interesa și:
Vocea ta: Concediu în doi sau vacanţă alături de copii?

Destinația o alegem noi. Facem o listă scurtă cu două-trei locații unde am vrea să ne cazăm (în funcție de buget, amplasare, condiții) și îi chemăm și pe ei să vadă fotografii pe internet. Îi lăsăm să-și dea cu părerea. Facem asta de când fiică-mea avea 3 ani și nu am dat greș până acum.

Ca să evităm să răspundem din 5 în 5 minute la întrebarea ”Cât mai e până plecăm la mare?” le fixez niște repere legate de momentul când se termină școala, respectiv grădinița. În felul acesta, rar se întâmplă să ne mai întrebe până în momentul plecării. Înainte să facem asta, ne trezeam cu bagaje (plase întregi de jucării la ușă) zilnic.

Cum plecăm mereu cu mașina și drumul nu are mai puțin de 1000 de kilometri, îi implic în conceperea listei de cumpărături cu de-ale gurii pentru drum. Așa, nu are nimeni cum să spună apoi că nu-i place nectarina, că iaurtul e nu-știu-cum, că nu am luat grisine cu mac.

Bagajele de jucării și le fac singuri. Evident, nu-și pot luat câte vor, că ar trebui să plecăm cu toată casa. Fiecare primește câte o pungă. Ce încape în ea (orice vor), merge cu noi. În ultimii doi ani, nici măcar nu am aruncat un ochi pe bagajul copiilor. Fiecare s-a organizat cum a vrut. Nu am auzit nicio plângere.

Pentru că drumul este lung și, în general, este și foarte cald, încercăm să plecăm cât mai de dimineață, ca ei să își poată continua somnul în mașină. Când era ea mică, am culcat-o îmbrăcată cu hainele de drum, iar dimineața am dus-o dormind în mașină. Totul a decurs perfect.

În mașină nu e voie cu tablete. A fost, dar certurile ce se iscau pe motive de ”ai dat sonorul prea tare și eu nu mai aud nimic” sau altele la fel de serioase au dus la această decizie radicală. Anul ăsta nu a murit nimeni de plictiseală. Ba chiar au descoperit că am trecut prin niște locuri foarte frumoase.

Te-ar putea interesa și:
Vacanță cu bebeluș. 9 sfaturi ca să ai un concediu de vis

Concediul cu copiii și mesele la restaurant

La destinație, cea mai mare provocare pentru noi sunt mesele. La all inclusive scăpăm cât de cât de probleme, dar nu și de risipă (din păcate). Mersul la restaurant a la carte e ca jocul la ruletă. Evident, sunt prea mici ca să mănânce amândoi o porție întreagă. Ca să evităm să cheltuim pe o masă obișnuită cât la un restaurant cu stele Michelin, facem combinații, astfel încât fiecare copil să poată mânca de la noi. În cele mai multe cazuri, ne iese schema. Pentru momentele dintre luarea comenzii și aducerea bucatelor, momente care uneori, sunt foarte lungi, apelăm la desene animate pe tabletă sau telefon. Slavă Domnului că s-a inventat wi-fi-ul!

Somnul de prânz e (aproape) sfânt pentru cel mic. Tot programul ni-l facem în jurul lui, pentru că știm că un copil obosit poate fi un coșmar. De fiecare dată când am zis că rezistă, serile au fost neplăcute pentru toți.

Întotdeauna copiii știu ce urmează să facem, care este bugetul pentru activități. În felul acesta am evitat tantrumurile prin magazine, pe stradă sau pe unde ne-am mai plimbat. Și, tot la acest capitol, le dăm libertate. Îi privim, dar nu le dăm zeci de indicații despre cum să se joace, cum să stea, pe unde să meargă, cât să mănânce. Intervenim doar dacă situația degenerează sau fac lucruri care le-ar pune integritatea în pericol sau sunt deranjante pentru cei din jur.

Te-ar putea interesa și:
Pleci cu copiii în vacanță? Atunci te vor ajuta următoarele sfaturi

În mod evident, există și la noi certuri între copii, plânsete și mârâieli. Dar am reușit să le aducem la cel mai mic nivel posibil. Practic, reușim să venim din concediul cu copiii relaxați. Chiar și după 10-11 zile în care stăm zi de zi toți 4. Și, chiar ne place concediul cu copiii.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa