Vocea ta: Concediu în doi sau vacanţă alături de copii?

Andreea Ignat
depresie-totul-despre-mame

Cum plecăm în concediu

Cu mult înainte să ne căsătorim și să avem copii, când mergeam în vacanțe fără copii, soțul meu a fost marcat de imaginea taților de bebeluși care cărau pe plajă toată casa cu ei: ladă frigorifică, umbrelă, minge de plastic, mâncare pentru bebe, jucării, colac și aripioare gonflabile, pampersi, prosoape, loțiuni și câte și mai câte. Mi-a spus încă de atunci că, în opinia lui, ăsta nu e concediu și, clar, el nu va face asta când va deveni tată. Am râs atunci, nepăsându-mi prea mult de ce va fi, eu concentrându-mă mai mult pe relaxarea de moment și pe bucuria zilelor mele libere.

Vara trecută, când am născut-o pe Rebeca, nu am reușit să plecăm nicăieri, pentru că nici eu nu eram în stare, iar Rebeca era mult prea mică. Vara acesta, când Rebeca a împlinit un an, știind cât de titirez este ea și câtă nevoie de un strop de relaxare aveam noi, am decis să ne luăm un binemeritat concediu în doi, iar Rebeca să rămână acasă cu mama mea. A fost o decizie mai mult decât înțeleaptă, pentru că am reușit să ne deconectăm de toate problemele, să ne relaxăm și să ne încărcăm bateriile. Iar pentru viața de cuplu, o astfel de vacanță în doi este aur curat.

”Soțul dumneavoastră va fi un tată excelent!”

Bineînțeles, cât eram în concediu, în dorul fiică-sii, soțul meu a luat toți copiii de la piscină, i-a organizat pe vârste și pe țări și a făcut cu ei tot felul de activități cât eu dormeam dusă pe baldachin. Când m-am trezit, una dintre mămici îmi spune: ”Ce distracție ați pierdut! Soțul dumneavoastră va fi un tătic excelent!”. Îi răspund femeii cu zâmbetul pe buze ”Este deja! Avem și noi o fetiță!”. ”Da? Care e a dumneavoastră?”, mă întreabă ea! ”Nu e aici! Am lăsat-o acasă cu bunicii. Acum suntem în concediu doar pentru noi doi”, am răspuns eu total relaxată.

Au auzit și celelalte mămici grozăvia pe care tocmai o spusesem în gura mea și a început o adevărată anchetă pe această temă. Mi-au spus că pur și simplu nu s-au gândit până acum să își lase copiii acasă și să meargă într-un concediu doar în doi, dar văzându-ne pe noi cât de relaxați și cât de drăgăstoși eram unul cu celălalt au hotărât ca următorul concediu să fie doar pentru ei. Și au înțeles punctul nostru de vedere conform căruia concediile în doi sunt vitale unei relații sănătoase. Și că, oricât de dor le-ar fi de copii, este sănătos să iei din când în când aceste pauze.

A avea grijă de copilul tău înseamnă să ai, în primul rând, grijă de tine

Da, mergem și cu cei mici în vacanță, le arătăm și lor lumea și îi ajutăm să o descopere prin intermediul nostru, dar din când în când avem nevoie și de un concediu în doi. Pentru că, înainte de toate, copiii au nevoie să vadă și să simtă în jurul lor părinți echilibrați, relaxați, care se iubesc și care au grijă de ei.

Am fost mereu de părere că, pentru a avea grijă de propriul copil, trebuie să ai grijă în primul rând de tine. Așa că, deocamdată mergem cu Rebeca în călătorii mai scurte, dar active, iar noi ne rezervăm concediile pline de liniște și de relaxare în doi.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa