O cititoare Totul Despre Mame ne-a scris ce a însemnat pentru fetița ei infecția cu Covid și ce complicații au apărut la trei luni de la infectare. Micuța a fost diagnosticată cu intoleranță la gluten și la lactoză, iar din cauza tratamentului mamei, care alăpta, a făcut și candida intestinală. Redăm povestea mamei și a fetiței ei, așa cum a fost scrisă de cititoarea noastră:
„Mă numesc Andreea și locuiesc în Botoșani. Am născut prin cezariană în iulie 2021 o fetiță perfect sănătoasă, la maternitatea din Botoșani. Am plecat de la maternitate în depresie. Mă așteptam la umanitate de la personalul maternității, dar n-ai să vezi așa ceva! Nu trebuie să te ia nimeni în brațe, nu trebuie să fie personalul empatic, dar măcar să fie uman. Însă asta e altă poveste, nu vreau nici măcar să îmi amintesc de experiența din maternitate, darămite să mai vreau să ajung pe acolo.
Nicio problemă medicală semnificativă înainte de Covid
A urmat o perioada grea, de adaptare, pentru că nu e deloc ușoară perioada post partum, din niciun punct de vedere. Că nu recunoaște toată lumea, e altă treabă. Cumva, m-am adaptat. Tot ce făceam era să am grijă de fetița mea, pe care am alăptat-o pâna la 11 luni. Lua foarte bine în greutate, nu a avut nicio problemă în afara unei raceli, nu a făcut un scaun moale, nu febră, nimic. La 11 luni ale fetiței, am botezat un băiețel. Se întampla la începutul lui iulie 2022.
În urma petrecerii, la care fetița nu a participat, am avut ghinionul să fac Covid. Am depistat abia după 5 zile, timp în care i l-am transmis și fetiței. Am mers la spital, ne-am testat, eu și fetița pozitive, soțul meu, negativ. De acolo a început calvarul nostru. Am fost luate în evidență de o doamnă doctor de la Spitalul de Infecțioase din Botoșani. Am refuzat inițial internarea, am primit tratament, iar prima mea întrebare a fost dacă pot să alăptez luând tratament.
Medicul a recomandat continuarea alăptării
Răspunsul a fost afirmativ, să nu opresc alăptarea pentru a nu se deshidrata copilul. Fetița primise și ea sirop isoprinosine. Fetița a făcut 2 zile febră mare, aproape 40, îi făceam și împachetări ca să îi scad febra, nu reușeam să mai fac față cu antitermice. După cele 2 zile, fetița a început să facă diaree, i-am dat Smecta, dar nu cantitatea care trebuia, pentru că nici nu voia să-l bea, iar eu habar nu aveam ce să fac. Mă simțeam și eu rău, abia mă țineam pe picioare, eram și speriată.
Am luat legătura cu doamna doctor care ne luase în evidența, i-am zis că fetița face diaree imediat după ce alăptez, mi-a zis să nu mă panichez, să alaptez în continuare. După înca 2 zile, am mers la control, mi-a zis să îi dau sân în continuare. Instinctul meu îmi spunea să nu o mai alăptez, dar mă temeam să nu greșesc. După alte 2 zile, am sunat-o să îi spun că fetița are în continuare diaree, că a și vomat, și s-a decis internarea.
Alăptarea, oprită brusc odată cu internarea în spital
La internare, mi s-a zis: „oprim alăptarea”. În momentul acela, voiam să bat pe cineva. Cum era posibil așa ceva? Mi s-a adus mucilagiu de orez, supă de morcov. Fetița nu voia nicicum să puna gura, asistenta mi-a adus seringi să îi dau fortat. Micuța plângea până se învinețea, voia lapte și nu puteam să îi dau. Când îi dădeam cu forța cu seringa, aproape vomita. Abia dupa 2 zile a vrut să mănânce grisine. Tot în ziua aceea, mi-a prins buza și a început să sugă….nu pot să uit prin ce am trecut și cât am putut să sufăr! Și eu și fetița mea.
Începuse să aibă scaun normal și am cerut externarea. Ajunse acasă, fetita a avut regim 5 zile și tratament cu probiotic, iar eu am luat încă 7 zile azitromicină, pentru că nu mă simțeam deloc bine, nu mă vindecasem după Covid. Având în vedere că erau deja 2 săptămâni în care nu alăptasem, am decis să încep să îi dau lapte praf sau de vacă. Am încercat mai multe tipuri de lapte praf, nu voia deloc, a vrut lapte de vacă, în schimb.
Anemie și intoleranțe post Covid
După o lună, scaune proaste. Merg la pediatrul ei, un medic foarte bun, care mi-a spus că sigur nu și-a revenit după Covid și că ar trebui iar regim fără lactate și probiotic. Repetăm și analizele la sânge și descoperim anemie mare, pentru care a luat fier 3 luni. A asimilat foarte greu, nu avea poftă de mâncare, iar regim a ținut 10 zile, care au fost un chin. Nu punea gura pe orez, voia pâine coaptă, banană cu brânză de vaci și supe. Atât. Avea iar scaun bun și am trecut din nou pe alimentație normală. Vedeam cum, lună de lună, reușeam să o pun pe picioare, după ce slăbise în boală mai mult de 1 kg.
Prin octombrie, adica la 3 luni post Covid, a început să se foiască noaptea, să scâncească în somn, să se trezească, să plângă și să dea din picioare. A început să îi forfotească burtica extrem de tare și să facă scaune proaste, cate 5, 6 pe zi. Ziua era veselă, ceea ce ne deruta foarte tare. Am început cu analize pentru paraziți și am finalizat cu analize pentru alergii și intoleranțe. În decembrie, după setul complet de analize, diagnosticul a fost: intoleranță la gluten post covid și intoleranță la lactoză. A căzut cerul pe mine. Simțeam cum mă usuc și nu puteam să cred.
După o lună de tratament simptomele persistau
Am primit tratament pentru durerile de burtă, dar care mai rău îi facea, începuse să îmi arate burtica spunând „buba”. Alt tratament cu enzime, evident regim fără gluten și fără lactate. Mai merg la un medic, la Iasi, gastroenterolog pediatru. Diagnostic: colon iritabil post Covid. Recomandarea a fost de regim fără gluten și fără lactate pentru 6 luni, plus enzime.
După o lună de regim fără lactate și făra gluten ea tot nu dormea noaptea, îi forfotea burtica ceva de nedescris, plângea. Nu mai știam ce să îi dau să mănânce, totul părea că îi face rău. Dormea uneori doar 5 ore pe noapte, eram disperată, plângeam non stop și îmi priveam neputincioasă fetița.
Candida intestinală- diagnostic pus de un medic din București
Am decis să mergem la București și a fost cu noroc, pentru că am ajuns la o doamnă doctor foartă bună, care mi-a pus copilul pe picioare. Slăbise, era malnutrită, speriată și extrem de obosită. Până să ajung la București, am citit în fiecare noapte, până la epuizare, tot ce găseam. Așa i-am făcut analiza și pentru candida intestinală, cu rezultat pozitiv.
Micuța nu e bine încă, are somn dereglat, face analize multe, controale, drumuri lungi, regim …..dar știu că suntem pe drumul cel bun și că avem tratamentul corespunzător. Nu pot descrie prin ce am trecut. Nu îmi ajung cuvintele să pot reda stările mele de suferință, de neputință, de furie….pot să spun doar că unii medici nu au ce cauta în sistem, că eu am avut neșansa să dau peste ei și că am rămas cu traume. Fetița mea a suferit cumplit, s-a chinuit la o vârstă prea fragedă din cauza incompetenței. Virusul Covid a afectat-o foarte mult, iar medicamentele pe care eu le luam când o alăptam i-au distrus flora intestinală. Partea cea mai proastă este că acum nu mai putem schimba mai nimic. Multă sănătate tuturor copiilor!”
Dacă ți s-a părut util acest articol, îți recomandăm să citești și:
- Coronavirus la copii. Tot ce trebuie să știi despre simptome și complicații pe termen scurt și lung
- INTERVIU Alergolog Adriana Nicolae: „Până la 3 ani, majoritatea alergiilor dispar” Ce au de făcut părinții
- Intoleranță la lactoză sau alergie la proteina din laptele de vacă? Cum le deosebești și ce tratamente folosești