Cosleeping este un termen tot mai des întâlnit și folosit, mai ales de către cei care oferă sfaturi despre parenting. Părerile sunt încă împărțite legat de împărțirea patului cu copilul, însă așa cum există dezavantaje, pot fi numărate și câteva avantaje majore.
Când am devenit mamă prima dată, aveam în cap o teorie bine împământenită și anume: copilul trebuie să doarmă singur în patul lui și în camera lui. Numai că, de când copilul avea 8 luni, doarme cu mine în pat. Între timp a mai apărut un copil și am ajuns să dormim toți trei, ca refugiații, de-a latul patului și, deocamdată, nu aș schimba asta pentru nimic în lume. E adevărat că îmi lipsește patul conjugal și uneori mă gândesc că nu este cea mai sănătoasă situație pentru cuplu, însă simt că are multiple avantaje pentru relația mea cu copiii.
Bebelușii și somnul sunt două noțiuni care merg mână în mână. Din momentul în care copilul apare pe lume, mamele sunt adesea întrebate de către alte persoane ”Cum doarme?”. Există un număr copleșitor de metode de somn pentru copii puse pe tapet de experți și de cărți de parenting, de parcă toți sunt obsedați de somnul bebelușului. De ce: Pentru că somnul este foarte important pentru fiecare individ. Copiii au nevoie de somn, la fel cum și părinții au. O mamă foarte obosită are toate șansele de a suferi de depresie postnatală, iar un bebeluș, oricât de mic are nevoie de atenție și îngrijire chiar și pe timpul nopții.
Când mama doarme cu cel mic amândoi se odihnesc mai bine. Copilul se simte protejat și în siguranță doar dacă este atins de către mamă, iar mama nu trebuie să parcurgă pași prin casă pentru a-și lua bebelușul în brațe ca să-l hrănească sau ca să-l țină în brațe. Pentru foarte multe familii, co sleeping-ul este răspunsul la oboseala cronică. Însă există și mai multe avantaje pe care jurnaliștii de la www.bellybelly.com le-au scos în evidență.
Prin co sleeping, bebelușii învață natural diferența dintre somnul de zi și cel de noapte
Este absolut normal pentru un bebeluș să amestece ziua cu noaptea și mulți copii dorm foarte bine ziua, în zgomotele de fond existente în casă, iar noaptea, în liniște, nu se odihnesc foarte bine. Ei dorm mult mai bine atunci când se simt în siguranță, iar prezența ta lângă el pe timpul nopții îl va ajuta să se odihnească mai bine.
Co sleeping-ul te ajută să-i satisfaci nevoile copilului fără a te ridica din pat
Bebelușii au nevoie să fie hrăniți, liniștiți sau schimbați pe timpul nopții. Dacă bebelușul este aproape de mamă, mama poate face toate aceste lucruri fiind în pat, rămânând într-o stare de odihnă. A te ridica din pat, a merge prin casă, a pune copilul pe masa de înfășat și a-l hrăni apoi, necesită o trezire completă, ceea ce poate duce la o mai mare dificultate de a adormi la loc.
Bebelușul va plânge mai puțin noaptea
Dacă vei dormi alături de copilul tău îi vei observa din timp primele semne de foame și vei fi acolo pentru a le întâmpina înainte ca bebelușul să înceapă să plângă.
Co Sleeping-ul ajută la o consolidare a relației mamă-copil
Faptul că bebelușul se simte în siguranță pe timpul nopții și faptul că tu ești acolo lângă el, îl va încuraja să te aprecieze și să aprecieze relația pe care o are cu tine. Iar despre tine, ce să mai vorbim? Nimic nu te leagă mai mult de copilul tău decât ținutul lui în brațe. Somnul de noapte poate însemna câteva ore bune în care îl poți ține în brațe și dezmierda. Nu vei obține un copil alintat, ci unul foarte iubit și încrezător. Bebelușii au nevoie să le fie arătată cât mai multă afecțiune.
Co Sleeping-ul te va ajuta să alăptezi mai mult
Prin faptul că ești alături de copilul tău în timpul somnului și îl hrănești la sân de câte ori are nevoie, nu vei face altceva decât să-ți asiguri și mai multe provizii de lapte matern. Căci, știm cu toții, cu cât copilul suge mai mult, cu atât se produce mai mult lapte.
Prin co sleeping, te vei odihni mai mult și mai bine
Aici vă pot oferi experiența mea, pe baza sfaturilor specialiștilor. Timp de 2 luni, am dormit mai mult pe drum între camera mea și camera copilului, pentru că se trezea din 30 în 30 de minute. Eram atât de obosită să simțeam cum adorm în cele mai nepotrivite momente. Din momentul în care l-am luat în patul meu, am dormit amândoi fără să ne întoarcem, de seara până dimineața.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.