Vrem pentru copiii noștri un stil de viață sănătos, vrem să practice și să iubească sportul, vrem să mănânce sănătos și să nu facă excese culinare, vrem să fie politicoși și respectuoși. Dar noi suntem un exemplu pentru ei?
De cele mai multe ori educația se face prin puterea exemplului. Nu este suficient să-i spui unui copil: “Spală-te pe dinți!” dacă tu ca părinte nu te speli niciodată sau te speli când ai chef! Exemplul negativ nu va face niciodată diferența. Tu ai dureri dentare, ai carii și îi vei spune copilului: “Uite o să ajungi ca mine!”…degeaba…el nu te va asculta!
Dacă ai un copil supraponderal pe care nu știi cum să îl motivezi să adopte un stil de viață sănătos, atunci tu, părintele, trebuie să fii primul lui exemplu. Tu trebuie să-i arăți că se poate! Fă tot ce-ți stă în putere: gătește-i mese sănătoase, impune un orar strict al gustărilor și al meselor principale. Fă tabele cu indicele caloric al alimentelor! Dacă e mai mititel, desenează ilustrații pe înțelesul lui. Împrieteniți-vă cu legumele și fructele! Fiți ingenioși și creați meșe cât mai atractive și gustări ingenioase! Dacă vrei pentru copilul tău un corp armonios și bine echilibrat atunci în casă, toată familia trebuie “să sufere”. Nu–ti poți cumpăra tu, adult o caserolă de înghețată și lui să-i interzici să mănânce. Nu poți trișa ieșind cu colegele în oraș, la cină și când ajungi acasă să îl apostrofezi pe cel mic că nu-și mănâncă legumele din farfurie. Dacă e austeritate, trebuie să fie pentru toată lumea! E foarte important cum declanșezi această campanie și în ce haină o îmbraci! Dacă va fi percepută ca o pedeapsă va fi greu de suportat. Inventați jocuri, provocări, concursuri cu premii unde învingătorul își va savura succesul pe deplin!
“Cum nu vrei să mergi la tenis?” “De ce nu-ți place bicicleta cea nouă?” Tu, ca părinte trebuie să fii primul care îl cooptează pe copil într-o activitate sportivă, firește în funcție de pasiunea fiecăruia. Nu-i cumpăra doar lui bicicletă nouă! Cumpără-ți și tu una! Ieșiți împreună la pedalat! Găsiți soluții convenabile pentru toată lumea. Cu tatăl poate merge la plimbare cu bicicleta, iar cu mama ar putea juca badminton. Sau de ce nu, puteți să întreprindeți activități sportive toți trei sau patru, după caz. Volei, handbal, baschet orice sport de echipă va aduce zâmbetul pe buze tuturor. Apoi, dacă mama aleargă la 40 de ani, de ce nu ar face-o și cel mic la 7-8 anișori?
Tot în cadrul familial se formează și obiceiurile de igienă. Când veniți de afară mergeți cu toții să va spălați pe mâini, nu-l trimiteți doar pe copil! El ce să înțeleagă din genul ăsta de comportament?… că spălatul pe mâini e doar o opțiune! La fel se întâmplă în cazul când copilul vostru nu îi salută pe cei cunoscuți. Îi poate fi rușine da, dar dincolo de acest fapt el trebuie să vadă un exemplu în voi!
Dacă la școală sau la grădiniță copilul se mai ceartă cu colegii din diferite motive tot de la dumneavoastră va primi primul exemplu de gestionare a conflictelor. Dacă micuțul țipă la voi. sau la colegii lui, dacă este agresiv și nici nu dorește să “facă împăcare” cu adversarul lui, probabil că undeva a văzut genul asta de comportament. Atitudinea unui copil poate fi influențată de foarte mulți factori însă exemplul părinților este un punct de reper important.
Cel puțin până la o vârstă, copilul este oglindă părintelui!
Viața e un proces continuu de învățare și dezvoltare. Prin exemplul dvs. personal și copilul va prelua câteva din aceste preocupări. Continuați să citiți și să învățați lucruri noi. Niciodată nu e prea târziu să va finalizați studiile. Copiii va vor urma exemplul. “Dacă părinții încă studiază la vârsta lor, înseamnă că și eu trebuie să învăț!”
Nu există copil care să-și vadă mama că citește și să nu iubească cărțile. Fie doar și din curiozitate și tot va răsfoi o revistă!
Personalitatea copilului se conturează în primii ani de viață iar felul cum el își privește deopotrivă reușitele dar și eșecurile îl vor desăvârși ca adult pe viitor. Gândiți-vă ce calități v-ați dori să aibă copilul dumneavoastră când va ajunge la maturitate. De pe acum e timpul să le cultivați. Responsabilitatea, perspicacitatea, ambiția, onestitatea, curajul, empatia, optimismul se nasc din prisma experiențelor prin care trece copilul și prin exemplele concrete ale oamenilor care-l înconjoară.
Continuați să manifestați în preajma lor dorința de cunoaștere și învățare permanentă a unor lucruri noi și vă vor urma exemplul, negreșit!