VOCEA TA: Ce fac copiii noștri vara? Să vă povestesc ce fac ai mei!

Mihaela Manea

Ce pot face copiii vara. A venit de ceva vreme vacanța și, cum nu sunt adepta școlilor de vară, am considerat că este mai bine pentru copiii mei să-și petreacă timpul pană la începerea noului an școlar acasă, făcând cât mai multe din lucrurile care le aduc bucurie. Nu m-aș fi gândit că le va fi dor de școală dar în primele zile se trezeau de dimineață și mă întrebau dacă merg sau nu la școală.

Clasa zero a fost o experiență frumoasă pentru fiica mea cea mare – lucru care s-a văzut și în caietele ei frumos colorate și s-a atașat de câțiva dintre colegii ei pe care era obișnuită să-i vadă aproape în fiecare zi iar vacanța a rupt ritmul cu care era ea obișnuită. La începutul vacanței, a  fost o dezorganizare totală, însă, treptat, a căutat și a descoperit activitățile cu care să-și umple timpul și care să-i aducă satisfacție.

O altă provocare a fost relația ei cu sora ei care fiind mai mică se ținea scai după ea și încerca să-i imite orice gest.

Ce pot face copiii vara. Intervin cu mici sugestii în jocul lor

Eu am încercat să nu intervin prea mult în timpul lor liber decât cu mici sugestii atunci când vedeam clar că sunt în suferință și ca să le ajut să petreacă un timp  armonios am renunțat la câteva din regulile mele cum ar fi fără role în casă  sau fără minge. Atunci când este prea cald afară sau când nu avem cum să ne mobilizăm să ajungem în parc plimbatul pe role în sufragerie este o opțiune care aduce multă veselie iar cu mingea am descoperit un joc de cunoaștere.

L-am numit jocul ce îmi place la celălalt și atunci când pasăm mingea de la unul la celălalt trebuie să spunem un lucru pe care îl apreciem la acesta. Prin acest joc am descoperit mai mult din modul cum gândește fiecare despre ceilalți membrii ai familiei și care sunt punctele care pot fi îmbunătățite în relațiile dintre noi.

Desigur nu am renunțat la colorat și la pictat, activități fără de care zilele ar fi mai monotone însă am diversificat puțin lucrurile, am pictat pietre și bucăți de lemn.  Am șters ”praful” după toate cutiile de puzzle și descopăr că pe măsură ce cresc copiii crește și puterea lor de concentrare. Răbdarea și atenția îi ajută să rezolve mult mai repede puzzle-urile grele la care altădată aveau nevoie de ajutorul meu.La capitolul lucru de mână am construit împreună un gherghef pentru care am folosit doar patru lemnișoare și câteva cuie, iar covorașe mici pentru păpuși prind viață acum datorită unor mânuțe iscusite.

Ce pot face copiii vara. Citim poezii și ghicitori

Ne îmbogățim vocabularul citind povești și nu doar seara la culcare...și nu doar povești, citim poezii și chiar ghicitori. Acum că fata mea cea mare (7 ani) a învățat cât de cât să citească o provoc să îmi citească ghicitori iar eu să îi spun răspunsul și îi place să mă provoace cu ghicitori grele.

Acestea sunt doar câteva dintre activitățile pe carele facem împreună în vacanță,  pe scurt am decis să mă las ghidată de ele în joc și să le ofer libertatea de a-și organiza singure programul fiecărei zile.  Consider că vacanța nu este pentru fișe, lecții cu program fix ci dimpotrivă putem transforma orice activitate într-o oportunitate de a repeta cele învățate la școală- putem despărți în silabe cuvinte sau putem face activități matematice(adunări, scăderi) integrate în jocurile zilnice fără presiunea de a sta la birou un timp anume. Vacanța este o fabrică pentru amintiri frumoase cel puțin așa îmi aduc eu aminte din copilărie și așa îmi doresc să fie și pentru copiii mei.

M-aș bucura să îmi spuneți ce le place copiilor voștri să facă  în vacanță. Cum aleg să-și petreacă timpul?

Vă recomandăm și cartea Parenting cu iubire. Descoperă-ți instinctele de părinte, pe care o puteți cumpăra de AICI

 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa