„Când o să devii mamă, o să înțelegi”

Valeria Răileanu

„Când o să devii mamă o să înțelegi” De câte ori am auzit aceste cuvinte, și într-adevăr, până nu ajungi sa devii mamă, nu ai cum înțelege tot ce trăiește și simte o mamă.

De când am devenit mamă, am înțeles că te naști literalmente a doua oară. Cred ca noi, mamele, suntem o alta specie, altceva decât ființe umane. Ar trebui sa existe femei, bărbați și MAME. Pentru că organismele noastre, creierele noastre nu mai funcționează ca înainte, când eram doar femei.

Filozofii numesc acest moment „experiența transformativă”, iar alte experiențe de acest gen sunt dobândirea auzului sau plecarea la război.
Creierul nostru se transformă ca să funcționeze în mom-mode. Explozia de hormoni, momentul nașterii, primul an de viață al copilului, creează o nouă persoană, și nu mă refer la cea a bebelușului.

Eu am descoperit imediat după ce l-am născut pe fiul meu că încep o alta viața.

Când o să devii mamă o să înțelegi

De când am devenit mamă am descoperit că:

1. Dumnezeu îți dă puterea necesară ca să reziști, să rămâi vie, și, cel mai miraculos, să uiți durerea unui travaliu de 35 de ore.
2. Nopțile nedormite nu sunt atât de strașnice ca cele de dinaintea maternității. Când credeam că a doua zi nu o sa pot măcar să-l țin in brațe, de undeva căpătam energie pentru întreaga zi. Și așa în fiecare zi.
3. Frica. Am recunoscut în sfârșit cât îmi este de frică. Am înțeles-o pe mama când vedea un potențial pericol peste tot în jurul meu. Frica stă la cârma maternității, în rând cu multă dragoste și responsabilitate.
4. Răbdarea. De câtă răbdare are nevoie o mamă! Să schimbi scutecul pe care abia i l-ai pus, să strângi de pe jos mâncărica pe care abia i-ai gătit-o, să speli hăinuța care abia s-a uscat.
5. Îți vezi părinții prin totalmente alți ochi. I-am mulțumit mamei și i-am zis ca o iubesc cu atâta ardoare, de parca am văzut-o prima oară, de parca m-am născut eu.
6. Retrăiești Copilăria ta. Noi creștem și uitam multe detalii din copilărie, pe care mai apoi, când devenim părinți, le simțim din nou vii și prezente. Îți aduci aminte de jucării, jocuri, culoarea primei biciclete, hăinuțe și felul cum îți prindea mama parul. Ce cadou frumos!
7. Chiar și când dormi, instinctul matern rămâne alert. Noi nici când dormim nu încetam să ne protejam instinctiv puii.
8. Când eu și copilul ne uitam în oglindă, mă uit la el, nu la mine.
9. Îmi respect corpul, a dat naștere și hrănește un pui de om. E mai valoros decât ce îi ceream eu, abdomen plat și picioare drepte.
10. Am înțeles că Nicodată nu o să mai fiu cea de dinaintea Maternității.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa