Alegeri locale 2020. „Hai să scotem mâinile din sân și să le punem pe ștampilă!” De ce merg să votez?

Geo Mihalcea
alegeri locale 2020
Scoate mâinile din sân și pune-le pe ștampila de vot! Votează, votul tău, cotează!

Alegeri locale 2020. Văd un trend negativ în ultimele zile și nu pot stă stau cu mâinile în sân și să nu zic nimic când mii de părinți se bat cu pumnii în piept că n-au de gând să meargă la vot duminică. Motivele sunt puternic nuanțate de argumente care mai de care mai colorate. De ce uitați oameni buni că, o dată la patru ani, puterea stă în mâinile voastre la propriu, și totul se poate schimba în funcție de pătrățelul în care puneți ștampila?

Site-ul nostru este profund apolitic, nici să ne picați cu ceară n-o să răspundem la întrebarea de pe vremea lui Caragiale „Da eu cu cine votez?”. Dar nu de politică-n sine este vorba aici, ci despre spiritul ăla civic care ar trebui să zacă în fiecare mamă și tată din țara asta, despre exemplu pe care-l dăm pruncilor noștri, despre exercițiul democrației pe care îl predăm prost celor mici dacă le spunem că nu mergem la vot și apoi spargem semințe și ne uităm la știri hulind un primar pe care nici măcar nu l-am votat!

Alegeri locale 2020. „De ce nu te duci, mami, la vot?”

Am auzit întrebarea asta în tramvai zilele trecute și am ciulit urechile luuung, să prind un răspuns pertinent de la o mamă responsabilă. Nici n-a trebuit să mă concentrez prea tare, căci femeia-n cauză a răspuns sec: „Dă-i dr..cului că sunt toți o apă și-un pământ!” Mi-a venit să mă ridic de la locul meu și să o rog să-i explice copilului (și mie de altfel) cum de a ajuns la concluzia asta măreață.

Dar n-am făcut-o, că am învățat de mică să nu-mi bag nasu unde nu-mi fierbe oala. Am rămas însă cu un gust amar: copilul acela va crește mare cu gândul că toți cei care candidează sunt la fel, că ne zâmbesc perfid de pe afișe frumos colorate și când ajung în scaunele de primari se transformă în beizadele, în balauri cu șapte capete care se uită la noi ca la niște iobagi buni doar de plătit taxe.

Mi-aș permite să te contrazic, mămică din tramvaiul 32! Chiar dacă principalele informații le iei de la același canal tv în fiecare seară, realitatea este alta, dacă lărgim puțin orizontul. Sunt destule comunități conduse de edili dedicați societății, care stau zi lumină cu nasul în proiecte menite să le facă oamenilor viața mai frumoasă și mai simplă.

Și dacă cel din localitatea ta, este genul ăla care promite și nu face, ai șansa duminică să mergi la vot și să-l pui pe altul în locul lui. Rupe-ți 10 minute din confortul tău de duminică și votează! Unde pui ștampila, contează!

Vorbește-i copilului tău despre asta, învață-l de mic cu ce se mănâncă spiritul civic, învață-l să creadă în oameni, să facă petiții dacă cei aleși l-au dezamăgit, să fie parte vie a comunității în care trăiește. Hai să scotem mâinile din sân și să le punem pe ștampilă! Avem șansa asta o dată la patru ani!

Alegeri locale 2020. „Teoria botniței” vs votatul în școli

Este de ajuns să intri într-un grup de părinți și te va lua pe sus ca un țsunami „teoria botniței” și „dez-botnițarea copiilor în școală”, și întrebarea ironică „dacă eu nu am voie să intru cu copilul meu în școală, de ce să mă duc să-i votez pe ei?”

Oameni buni, hai să ne oprim puțin din starea asta de agresiune pe care o vărsăm asupra întregii societăți și chiar asupra copiilor noștri. Gândiți-vă puțin că vorbele voastre ajung la urechile lor și cresc mari cu ură de țară, de semeni, de reguli, de comunitatea în care trăiesc. Chiar asta vreți pentru copiii voștri?

În școli se votează de când lumea și pământul. Are careva vreo idee mai bună unde ar putea vota câteva milioane de români cât de cât în siguranță în vremurile astea în care ne închinăm dacă strănută unul lângă noi?

Masca-i mască, botnița-i botniță! Masca este un mijloc simplu de protecție pentru un virus despre care oamenii de știință încă nu știu totul și, până se dumiresc ei, n-ar fi bine totuși să-l ținem la distanță de copiii noștri? V-ați trimite copiii într-o școală în care nu se poartă mască, nu există dezinfectanți, nu se respectă distanțarea fizică, se face schimb de obiecte personale, intră cine vrea când vrea și stă când vrea? Ai avea curajul ăsta? Eu nu!

Hai să lăsăm falsele teorii la o parte și să redevenim raționali! O dată la patru ani avem șansa extraordinară de a face o schimbare ori de a da șansa unui primar să-și continue proiectele începute în care tu ai început să crezi. Chiar ai uitat că au murit oameni în trecut pentru ca tu să ai acest drept?

Ce le-ai spune dacă, prin absurd i-ai putea întâlni? N-am votat pentru că n-am avut voie în școală pe 14 septembrie?! N-am votat că „mă obligă ăștia să port botniță?!” N-am votat pentru că teoria conspirației este mai puternică decât spiritul meu civic?! N-am votat pentru că am uitat că tu ai murit ca eu să pot face asta?! Scoate mâinile din sân și pune-le pe ștampila de vot! Votează, votul tău, cotează!

Alegeri locale 2020. Nu las pe altul să aleagă în locul meu!

Când am votat prima oară, prin anii 90, tremuram de emoție, n-am să uit niciodată ziua primului meu vot. Noi, copiii comunismului, am crescut cu sete de libertate și democrație. Nouă votul mereu ni s-a părut o onoare, un drept fundamental, o super-putere dacă vrei! Am reușit să păstrez acea senzație grozavă timp de 30 de ani și, ori de câte ori sunt alegeri, nu ratez șansa de a merge să pun ștampila pe omul în care cred eu.

Nu mă pricep la politică, nu prea cred în platforme-program ori în campanii electorale, dar mă pricep la oameni. Am un simț al celor care ar face ceva dacă ajung acolo sus și nu uită de mine. Le dau votul meu celor care mi-au atins într-un fel sau altul o coardă sensibilă. De obicei, votez omul, nu partidul!

Uneori m-am înșelat, alteori am pariat corect, dar am votat, ca să am dreptul să comentez la final. Nu vreau să fiu spectator la propria mea viață timp de 4 ani, pentru că, într-un fel pe care poate acum nu-l înțelegi, viața ta se schimbă după aceste alegeri!

Îmi place să am propriile opțiuni în orice situație de viață, am învățat să am încredere în mine și în alegerile mele, am învățat că am dreptul să votez așa cum am dreptul să protestez dacă nu-mi convine ceva.

Pe fiu-meu, l-am luat de mic cu mine în ziua votării. I-am explicat pe înțelesul lui care-i treaba cu ștampila, l-am familiarizat cu ideea de vot, comunitate, spirit civic, puterea unui simplu vot. Am vrut să știe că el și votul lui contează, că puterea e la fiecare dintre noi și că oricine greșește poate fi schimbat.

Primarul pe care-l alegi trebuie să semene puțin cu tine, cu cei de pe strada ta, cu comunitatea în ansamblul său. De el vor depinde multe lucruri în următorii 4 ani, chiar nu vrei să fii parte din alegerea sa?

Hai să facem asta împreună! Hai să ne învățăm copiii că alegerile lor contează! Hai să ne scoatem mâinile din sân și să le punem pe ștampilă! Votează, votul tău contează!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa