Ne-am decis să scriem un tratat despre tipuri de tătici în devenire în care să includem toate speciile întâlnite în prezent pe Mapamond. Vom începe cu cele patru specii identificate până acum în biohabitatul nostru.
Desigur, este vorba despre un pamflet, așa că tratați acest articol ca atare!
Tăticii silitori: se pot lua la harță cu ginecologul
Sunt aceia care chiar înainte de apariţia celor două liniuţe ştiu să spună cu precizie data ovulaţiei, data concepţiei, data probabilă a naşterii şi sunt capabili şi să-i ţină un training viitoarei mămici cu privire la toate schimbările pe care le presupune perioada gravidităţii. De fapt, ei nici nu mai au nevoie să vadă liniuţele, au identificat şi analizat simptomele şi diagnosticul a fost clar.
Nu, să nu credeţi că sunt tătici medici ginecologi. Sunt bărbaţi în toată firea care s-au documentat temeinic. Prin „temeinic” a se înţelege că n-au stat pe forumuri, ci au citit articole ştiinţifice.
În fine, vă dăm şi un pont ca să-i recunoaşteţi mai uşor: prima vizită la medicul ginecolog. Acolo îşi dau în petic. Vor intra în polemici cu medicul care ar trebui să supravegheze sarcina (am zis că ”ar trebui” pentru că medicii nu prea mai au loc de ei să-şi facă treaba), iar biata viitoare mămică se va transforma într-un simplu obiect însărcinat aflat în custodia bărbatului.
Cât despre viaţa unei viitoare mămici alături de un astfel de viitor tată… Păi ce poate fi mai plăcut decât un bărbat care nu numai că nu pune întrebări tâmpite, dar poate da orice fel de răspuns la orice fel de întrebare? Mai greu e când discuţiile despre sarcină au tendinţa să se transforme în consultaţii, caz în care ar trebui să-l programaţi şi pe el la un consult de specialitate, doar că la psiholog.
Dar, per total, partenera unui asemenea exemplar duce o viaţă liniştită.
Vom reveni în curând cu un tratat amplu despre tăticii silitori. Deşi nu l-a cerut nimeni, aşa e procedura în cazul speciilor pe cale de dispariţie.
Tăticii ignoranţi: plimbă poșetele și asta li se pare suficient
Aceştia sunt pe toate drumurile. Ei ştiu doar că sarcina durează cam nouă luni (dacă le dai termenul în săptămâni i-ai pierdut) şi că bebeluşul apare pe lume dintre picioarele femeii, dar îşi pun degetele în urechi dacă le spui pe unde exact. Restul e deja de domeniul fantasticului pentru ei. Dacă vreţi un pont ca să-i recunoaşteţi mai uşor, deşi nu credem să fie cazul, uitaţi-vă la uşile cabinetelor de ginecologie. Dacă vedeţi bărbaţi cu poşete, să ştiţi că i-aţi găsit! Ei nu intră cu partenera la medic, au doar rol de şoferi sau de însoţitori de drum. Ei consideră că şi-au îndeplinit deja rolul în procesul aducerii pe lume a moştenitorilor, restul e treaba femeii.
Cum e viaţa unei femei însărcinate alături de un astfel de exemplar? Ne este greu să ne pronunţăm, dar studiile noastre recente tind să demonstreze că ar fi liniştită. Unul dintre motivele care ne conduce către această concluzie este asemănarea tăticilor ignoranţi cu cei silitori. Nu, nu sunt două tipuri total opuse de tătici. (De la această premisă am pornit şi noi în cercetarea noastră, dar studiile ne-au demonstrat că ne înşelăm). Aceste două tipuri se aseamănă prin faptul că nu pun întrebări: unii pentru că ştiu tot şi alţii pentru că nu-i interesează.
Tăticii bolnavi: au migrene și le crește burta
Sunt cei care imediat ce primesc confirmarea sarcinii partenerei încep să acuze tot felul de simptome ciudate (ciudate pentru un bărbat, că pentru o femeie însărcinată n-ar fi nimic ieşit comun). Ei au greţuri, ei obosesc repede, ei au migrene, ei au stări de somnolenţă, ba chiar se ating pe burtă la fel ca o gravidă. Burtă care devine din ce în ce mai mare pe parcursul sarcinii pentru că, vă daţi seama, ca orice femeie însărcinată, bărbaţii ăştia poftesc la orice. Şi ştiţi cum e cu poftele astea…
Unele femei se bucură când văd că partenerul lor e “foarte” alături de ele. Dragelor, ne pare rău că vă stricăm visul, dar bărbaţii voştri suferă de sindromul Couvade. Din păcate, nu există tratament, dar vestea bună este că îşi vor reveni de la sine după ce se naşte copilul. Pornirile acestea materne îi părăsesc imediat după ce se văd în faţa cu un bebeluş care nu vine însoţit de niciun manual de instrucţiuni.
Tăticii perfecţi
Nu există.
Lista rămâne deschisă. Dacă aţi identificat cumva şi alte tipuri de tătici, vă rugăm să ne trimiteţi detaliile cât mai rapid. Vă mulţumim!