2 copii bolnavi, 4 nopți în spital, 5.000 de lei: atât m-a costat încăpățânarea unora de a-și duce copiii bolnavi de gripă la grădiniță

Theodora Fintescu, redactor

”Hai că-l duc la serbare! A făcut 39 azi noapte, dar azi a avut doar 38,5 și dacă-i dau Nurofen înainte de serbare o să se simtă bine. Vine Moșu, cum să nu-l duc să-l vadă pe Moșu?” Probabil asta a fost în mintea părinților care și-au adus anul acesta copiii bolnavi la serbare ca să nu rateze întâlnirea cu Moșul. Că decizia lor i-a băgat pe alții în spital, puțin le pasă. Bine că odraslele lor l-au văzut pe Moșul.

La câteva zile după serbarea de Crăciun, cu Moș, cu dansuri și poezii, copilul meu cel mare era în spital, cu perfuzii, iar cel mic, acasă, tot bolnav, dar nu cât să necesite spitalizarea, îngrijit de tatăl lui, la rândul lui, virusat. Rămăsesem singura neatinsă de virus, ca printr-o minune, ceea ce mi-a permis să mă pot ocupa cum trebuie de copilul spitalizat și să mă stresez peste poate de cei doi suferinzi rămași acasă.

Cu febră, la serbare

Pot să bag mâna în foc că virusul care ne-a băgat în spital exact în perioada sărbătorilor a fost luat de copilul cel mare de la grădiniță, unde, în timpul serbării, vreo cinci copii tușeau zdravăn și-și ștergeau mucii cu mâneca, alții doi aveau obrajii roșii și erau pleoștiți de la febră. Dar veniseră totuși la serbare. Cum să-l rateze pe Moșul? În ultima lună, tocmai pentru a evita îmbolnăvirile în perioada aceasta de vârf cu gripe și viroze, nu mi-am dus copiii în magazine, la locuri de joacă și nici în vizite unde ar fi putut întâlni oameni bolnavi.

La camera de gardă a spitalului în care ne-am internat, medicii făceau față cu greu numărului mare de pacienți. În plin sezon de viroză și de gripă, mulți copii ajunseseră la spital cu complicații și necesitau internare, medicii se chinuiau să izoleze bebelușii, să-i protejeze pe cei cu pneumonii de cei cu gripă, să-i vadă întâi pe cei cu febră mare, să-i trimită la analize pe cei cu diagnostic incert. Se întâmpla într-un spital privat, sunt sigură că la stat aglomerația era și mai mare, la fel și timpul de așteptare și riscul să pleci acasă  cu alte boli. În dimineața aceea, ne-am internat pe ultimul loc disponibil, iar la externare am dat peste părinți care aflau că, deși copiii lor necesitau tratament perfuzabil, acolo nu mai erau locuri și erau trimiși spre alte spitale.

Două săptămâni de suferință pentru o oră de serbare

Părinții care au copii rezistenți în fața bolilor sau care au, pur și simplu, noroc, nici nu-și imaginează calvarul prin care trec alții în plin sezon de gripă și viroză. Pentru unii micuți, boala poate însemna două zile cu muci, tuse și febră. Pentru alții, același virus înseamnă o săptămână de febră peste 39, deshidratare, complicații, perfuzii…În cazul nostru, serbarea alături de colegi bolnavi cu părinți ignoranți a însemnat două săptămâni de suferință pentru cei doi copii și tatăl lor, cinci zile și patru nopți în spital, zile și nopți întregi de febră peste 39,6, două antibiotice puternice, analize, perfuzii, aerosoli ziua și noaptea, suferință, stres și neputință. La toate acestea se adaugă, de fapt, se scad, 5.000 de lei din bugetul familiei pentru spitalizare, analize și medicamentele de dinainte și de după externare.

Copilul cel mare a avut gripă de tip A și pneumonie, confirmate prin analize și imagistică (în cazul pneumoniei), iar cel mic și soțul au avut gripă. Tratamentul inițial pentru pneumonie l-a primit rapid, la trei zile de la debutul tusei, însă nu a fost suficient și, pentru că febra persista peste antibiotic, a fost nevoie de un medicament mai puternic, administrat în venă.

Moșul îi găsește pe toți, oriunde. Important e să fie sănătoși

În final, Moșul a fost bun și ne-a redat tuturor cel mai de preț dar, sănătatea. Ceea ce le doresc și părinților care, din ignoranță sau poate doar indiferență și neștiință, au decis să ne-o ia, temporar. Și sper că Moșul le-a pus în cadouri și un strop de înțelepciune și altul de empatie, iar de anul viitor poate se vor gândi de două ori înainte de a-și duce copiii bolnavi în comunitate, să-i îmbolnăvească și pe alții. Nu spune nimeni că trebuie izolați micuții cu tuse ușoară sau reziduală, nici cei cu mucozități, pentru că asta ar însemna să ne ținem copiii acasă din noiembrie până în martie. Dar copiii cu febră, cu tuse puternică și semne vizibile de boală acută trebuie să stea acasă până se fac bine.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa