10 lucruri surprinzătoare pe care le-am învățat despre bebeluși

Ramona Dinescu

Despre bebeluși, cu toții știm că par foarte transparenți. Fac gălăgie atunci când nu se simt confortabil, când sunt obosiți sau când le e foame, mai ales în primele luni de viață.

În realitate, bebelușii sunt mult mai complicați decât par. Iată zece dintre cele mai surprinzătoare lucruri pe care le-am învățat despre aceștia, în experiența mea de mamă a doi copii.

Bebelușii au o super forță

Bebelușii nu par foarte puternici, însă, cine a intrat în contact cu ei știe că ascund o lovitură surprinzătoare. Dacă nasul sau obrazul pot fi considerate ținte de bătaie, ei bine, crede-mă pe cuvânt că piciorușul acela finuț, nu le va rata. Așează-te prea aproape de un bebeluș care dă din mâini și din picioare și s-ar putea să fii bătut.

Bebelușii sunt maeștrii manipulărilor

Am crezut că bebelușii mei vor rămâne inocenți o vreme, însă copiii, în general, învață foarte repede cum să râdă și cum să plângă (de obicei în mijlocul nopții) atunci când vor atenție. Cine ar fi crezut că un bebeluș poate fi atât de drăgălaș și manipulator în același timp?

Bebelușii au mai multe oase decât adulții, dar nu au rotule

Am citit odată într-o carte de parenting că bebelușii au mai multe oase decât adulții. Și probabil, la început, nu au rotula formată. Astfel nu-mi pot explica cum pot străbate kilometri în genunchi, cum își pot găsi confortul în poziții imposibile și cum pot chiar să-și mănânce picioarele.

Bebelușii au un auz sofisticat

Nu mă așteptam ca bebelușii să fie atât de sensibili, atât de repede, la lumea ce îi înconjoară. Copiii mei erau capabili să reacționeze la toate sunetele venite din exterior, inclusiv la vocea tatălui lor. Se pare că bebelușii au urechi bionice.

Bebelușii nu-și pot regla temperatura corpului

Deși pare un lucru absolut normal, am învățat repede că bebelușii nu-și pot regla temperatura corporală și, uneori, au nevoie de o extra hăinuță, indiferent de vremea de afară. Asta înseamnă mai multe rufe de spălat.

Bebelușii dorm mult

Acei părinți cu ochii încercănați care se plâng că sunt foarte obosiți, de fapt nu au făcut calculul timpului total de somn al bebelușilor lor. Nou-născuții, până pe la 3-4 luni, dorm 16-17 ore pe zi. Problema este că dorm în reprize, chiar și de câte 15 minute. După vârsta de 6 luni, ar putea dormi toată noaptea, însă de atunci încolo, tot nu-ți va ajunge timpul să recuperezi.

Bebelușii au o vedere incredibilă

Pe la vârsta de 3 luni, copiii mei erau capabili să distingă diferite fețe umane. Puteau reacționa pozitiv atunci când îi luam în brațe eu sau tatăl lor și țipau ca din gură de șarpe, atunci când vreo bunică se apropia de ei.

Bebelușii nu pot să plângă

Nu mi-a venit să-mi cred ochilor atunci când am văzut prima dată un bebeluș plângând amarnic, dar fără lacrimi. Pediatrul ne-a spus că bebelușul nostru nu are canalele lacrimale pe deplin dezvoltate la naștere, însă nu ne-a consolat prea mult în legătură cu țipetele.

Bebelușii au un simț gustativ foarte dezvoltat

Spre surprinderea mea, copiii mei au devenit niște mofturoși, curând după naștere și instant și-au arătat preferințele pentru dulciuri și disprețul – dacă grimasele lor pot fi considerate indicatori – pentru lucrurile acre sau amare.

Bebelușii au practic, puteri, mentale

Odată m-am lovit cu degetul mic de la picior de mobilă și îți poți imagina grima pe care am făcut-o, fără nici un alt sunet. Copilul nu a înțeles ce mi s-a întâmplat, decât dacă ar fi putut citi gândurile mele, însă, instantaneu și-a transformat starea de spirit într-una asemănătoare cu a mea.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa