Reguli pentru bunici de sărbători, legate de sarmale, dulciuri și pupici

Georgiana Mihalcea, redactor
bunici si nepoti de Craciun
Copiii țin minte momentele în care râdeți împreună, nu dimensiunea sacoșei cu dulciuri. Ei vă iubesc necondiționat, trebuie doar să le arătați, prin gesturi mici, cât de mult îi prețuiți. FOTO: Shutterstock

Avem nevoie de reguli pentru bunici de sărbători? Da, pentru că, din prea multă iubire, se poate ajunge la excese care le fac rău celor mici. Așa că le-am compus bunicilor o scrisorică, ce începe cam așa: „Dragii noștri bunici, iată că a sosit perioada în care voi deveniți cei mai buni prieteni ai Moșului, iar noi, părinții, ne transformăm în Grinch-ul familiei. De ce? Pentru că, de fiecare dată, ne lovim de aceleași situații….”

Așadar, ne-am gândit să punem pe hârtie câteva reguli simple – și, sperăm noi, amuzante – pentru ca sărbătorile să fie mai puțin stresante pentru toți: pentru voi, pentru noi și, mai ales, pentru cei mici. Luați loc în fotoliu, scoateți ochelarii de citit și savurați această scrisoare ca pe o felie de cozonac (dar nu-l dați pe tot nepotului, ok?).

Regula 1: Nu ne transformați copiii în devoratori umblători de sarmale

Știm că dragostea trece prin stomac, iar sarmalele sunt un simbol național, dar, dragi bunici, limitați-vă la o porție! La una! Și asta doar dacă noi, părinții, considerăm că cel mic are voie sarmale. Sau salată boef. Dacă e vorba de un bebeluș, nu insistați! Stomacul lui nu e pregătit pentru mâncare grea. Știm, voi ați crescut într-o epocă în care „mănâncă tot din farfurie” era lege, dar vremurile s-au schimbat. Copiii noștri nu au nevoie să concureze la „Cel mai mic gurmand al cartierului”. Ah, și să nu uităm de clasica replică: „Dacă nu mai mănânci, o să vină Moș Crăciun supărat”. Bunico, te rog, lasă-l pe Moș Crăciun să fie un bătrânel bonom, nu șeful unei dictaturi culinare!

Regula 2: Stop sacoșelor de dulciuri! Copiii nu sunt depozite de zahăr

Da, știm că vă strălucesc ochii când vedeți rafturile pline de napolitane, ciocolățele și bomboane în formă de Moș Crăciun, dar vă implorăm, limitați entuziasmul! Deja avem destule certuri acasă pe tema „Câte bomboane mai pot mânca?”. Dacă apare și sacoșa voastră magică plină de calorii și zahăr, ne vom transforma în detectivi de dulciuri ascunse sub perne și saltele. Am înțeles, vreți să le faceți pe plac, dar gândiți-vă și la ce urmează: copii hiperactivi care sar pe canapea, iar noi, părinții, cu pulsul ridicat. În timp, riscați să veți avea nepoți (prea) dolofani, cu gura plină de carii și amenințați de diabet. Chiar vreți asta?

Regula 3: Respectați programul de somn (e vital, jurăm pe cozonac!)

Oh, nimic nu e mai sfânt decât ora de culcare! Nu, nu exagerăm. Dacă un copil mic nu doarme suficient, transformă casa într-o scenă de film de groază. Știm că vă place să mai stați cu ei la povești sau să le mai citiți o poveste foarte lungă, dar, vă rugăm, nu sabotați ora de somn! Și, nu, bunicule, „În copilăria noastră, mergeam la culcare la miezul nopții și uite ce bine am ajuns” nu e un argument valid. Dacă tot vreți să povestiți despre copilărie, faceți-o la prânz, când nu riscați să întârziați somnul de seară.

Regula 4: Fără prelegeri pentru noi, părinții. Am înțeles, suntem o generație diferită

Ah, bunica așa ar face. Bunicul așa crede. E clar că voi știți mai bine, pentru că „pe vremea voastră, copiii erau mai ascultători și mâncau tot ce li se punea în farfurie”. Însă, dragii noștri bunici, rețineți: și noi încercăm să facem ce-i mai bine pentru copii. Dacă insistăm pe anumite reguli, nu e ca să vă contrazicem sau să fim „dificili”. Încercăm doar să fim cei mai buni părinți pentru copiii noștri. Suntem destul de copleșiți, așa că orice prelegere e ca un glonț pe care încercăm să-l evităm.

Regula 5: Pupicii și îmbrățișările nu sunt obligatorii

Înțelegem că vreți să vă manifestați dragostea, dar copiii nu sunt animale de pluș. Dacă spun că nu vor să fie pupăciți sau îmbrățișați, vă rugăm să respectați asta. Nu, nu înseamnă că nu vă iubesc – doar că, uneori, copiii vor să aibă spațiul lor. Știm că e greu să rezistați tentației de a-i strânge în brațe, dar amintiți-vă: dragostea poate fi arătată și altfel. Joaca, ascultarea, simpla prezență – toate acestea spun mai multe decât un milion de pupici forțați.

Regula 6: Nu exagerați cu darurile

Bunici dragi, știm că vreți să fiți cei mai buni Moși Crăciuni din univers, dar vă rugăm, nu transformați camera copilului într-un depozit de jucării. Înțelegem că vreți să îi vedeți fericiți, dar fericirea nu vine din 30 de cutii de LEGO și 15 păpuși care vorbesc simultan. Ce-ar fi să oferiți mai degrabă un cadou simbolic și să investiți restul în timp de calitate? Promitem că o oră de joacă pe covor valorează mai mult decât toate jucăriile din lume.

Regula 7: Nu deveniți „părinți suplimentari” când vine vorba de regulile casei

Da, noi, părinții, avem reguli mai stricte, mai puțin amuzante, iar uneori mai plictisitoare, dar, vă rugăm, nu deveniți în mod accidental „părinți suplimentari” și nu contraziceți deciziile noastre în fața copiilor. Dacă le-am spus să nu mănânce ciocolată înainte de masă, nu trebuie să veniți cu „O, hai, o bucățică de ciocolată nu strică!”. Dacă le-am spus că timpul pe tabletă s-a încheiat, nu mai cerșiți în numele lor „încă un episod din Patrula Cățelușilor”. Sărbătorile sunt pentru relaxare, nu pentru a ne bulversa copiii.

Regula 8: Nu faceți din fiecare clipă o „mângâiere pe frunte”

Știm că e greu să rezistați tentației de a-i face pe copii să se simtă protejați și adorabili, dar uneori este mai bine să le dați puțină libertate și autonomie. Nu trebuie să fiți tot timpul „îngerul păzitor” care le șterge lacrimile sau le îndreaptă pașii. Copiii au nevoie de încredere, nu de îngrijire constantă. Dacă se lovesc sau nu reușesc să facă un puzzle, nu trebuie să săriți imediat la „Dar ce ai pățit, dragă?”. Lăsați-i să învețe să facă față micilor dificultăți și dați-le timp să se redreseze singuri. În acest fel, veți deveni mai mult un exemplu de calm și răbdare decât o „mângâiere salvatoare” din fiecare moment greu.

Jucați-vă cu ei, asta își doresc cel mai mult!

Cea mai mare bucurie a unui copil nu vine din mâncare, dulciuri sau cadouri, ci din timpul petrecut împreună. Știți ce adoră nepoții voștri? Să stea cu voi pe covor, să faceți decorațiuni, să construiți castele, să împingeți mașinuțe, să inventați povești. Copiii țin minte momentele în care râdeți împreună, nu dimensiunea sacoșei cu dulciuri și nici a darului de Crăciun. Ei vă iubesc necondiționat, trebuie doar să le oferiți atenția, timpul, energia și zâmbetul vostru.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa