Dacă ai mâncat în copilărie prăjitura Alba ca zăpada și vrei să o pregătești și pentru copiii tăi, aceasta este rețeta pe care trebuie să o urmezi. Este un desert care necesită puțină răbdare, însă eforturile îți vor fi răsplătite atunci când toți cei dragi o vor mânca cu poftă. Notează-ți rețeta veche de prăjitură Alba ca zăpada pentru a o face ori de câte ori vrei un desert făcut în casă delicios.
Cum se face prăjitura Alba ca zăpada
Prăjitura aceasta se face cu foi coapte pe dosul tăvii, iar faptul că ele se pregătesc pe rând crește semnificativ timpul pe care îl vei aloca acestei sarcini. În plus, prăjitura va trebui să stea câteva zile deoparte, astfel încât foile să se înmoaie de la cremă. Nu este genul de prăjitură pe care să o faci atunci când vrei un desert rapid, dar cu siguranță merită toată răbdarea și eforturile. În plus, atunci când ai copii, vrei să le oferi tot ce e mai bun.
Ingredientele din prăjitura aceasta sunt naturale și poți controla cantitatea de zahăr pe care o folosești. Dincolo de asta, nu conține E-uri, conservanți sau coloranți artificianți ca deserturile din comerț. Chiar dacă o faci rar, Albă ca zăpada este genul de răsfăț pe care toată familia îl așteaptă cu nerăbdare, iar dacă ești în căutarea unor tradiții de Crăciun pe care să le implementezi, această prăjitură este perfectă pentru așa ceva. Lasă-ți copiii să te ajute cu cântăritul, cernutul făinii sau măsurarea zahărului. Vor fi încântați să stea alături de tine la bucătărie și să se implice în proces, distrându-se pe parcurs.
Alba ca zăpada, rețeta veche
Albă ca Zăpada este rețeta pe care toate bunicile o făceau de Crăciun. Are foi subțiri și crocante, care se înmoaie atunci când sunt lăsate deoparte cu cremă. Crema de vanilie aromată cu lămâie și fulgii de cocos îi dau acel gust inconfundabil și răcoritor. Pentru această rețetă ar trebui să folosești ingrediente de calitate: lapte gras, de 3,5% grăsime, unt de cel puțin 82% grăsime, ouă de țară sau provenite de la găini crescute la sol, păstaie de vanilie reală și lămâi bio, ale căror coajă o poți folosi fără probleme.
Aluatul se face din făină, ouă, lapte, zahăr și amoniac sau bicarbonat. După ce se formează, se împarte în bucăți egale și se întinde foarte bine cu sucitorul. Vei avea nevoie de un spațiu de lucru mare și liber, curat și generos, care să îți permită să întinzi bine foile pe care le vei coace pe dosul tăvii.
Ingrediente și mod de preparare pentru o prăjitură perfectă
Pentru foi:
- 500 gr făină
- 2 ouă medii
- 10 linguri de lapte gras
- 10 linguri de zahăr
- 10 linguri de ulei
- o linguriță de amoniu pentru prăjituri
- 2 linguri zeamă de lămâie
- un praf de sare
Pentru cremă
- 1 litru de lapte de 3,5% grăsime
- 8 linguri de făină
- 8-10 linguri de zahăr
- 200 gr unt gras
- un praf de sare
- coaja și sucul de la o lămâie
- fulgi de nucă de cocos, pentru decor
Aluatul
Pentru a face prăjitura Albă ca zăpada, începe cu aluatul. Pentru că acesta conține unt, este bine să îl lași puțin timp în frigider (acoperit cu o folie alimentară) înainte de a începe să întinzi și să coci foile. Pentru a face aluatul, pune ouăle într-un castron, adaugă un praf de sare și zahărul. Adaugă uleiul și laptele și amestecă totul până se omogenizează. Separat, pune zeamă de lămâie peste amoniu și adaugă-l în compoziția omogenizată. Folosind o spatulă, adaugă făina cernută puțin câte puțin. Când nu mai merge să amesteci cu spatula, folosește-ți mâinile. Vei obține un aluat elastic și moale, nelipicios. Acum este momentul în care îl împachetezi într-o folie alimentară și îl lași la frigider măcar jumătate de oră.
Coacerea foilor
Acum vine partea complexă. Scoate aluatul de la frigider și împarte-l în trei părți egale: te poți folosi de un cântar de bucătărie. Pe suprafața de lucru, pune niște făină, la fel și pe sucitor. Apoi, ia câte o bucată de aluat și întinde-o cu sucitorul cât să ajungă la dimensiunea foii de copt (o tavă clasică de cuptor). Dosul tăvii unge-l cu puțin ulei și făină ca să nu se lipească foaia. Când ai întins aluatul, ia-l ușor cu ajutorul făcălețului și pune-l pe dosul tăvii. Coace fiecare foaie pe rând pentru aproximativ 3-4 minute (sau până arată că este făcută) la 180 de grade în cuptorul preîncins. Procedează la fel cu fiecare foaie, având grijă unde o pui pe fiecare după ce s-a copt. Acestea sunt casante și se rup destul de ușor.
Crema
După ce coci toate foile și le pui cu grijă într-un loc sigur, te poți ocupa de cremă. Pune pe foc o cratiță mare cu puțină apă și las-o la foc mic. Într-o cratiță (al cărei fund încape în cratița de pe foc, dar fără să atingă apa, pentru că vei folosi metoda bain-marin) pune făina, zahărul, sarea și coaja de lămâie rasă pe cel mai mic ochi al răzătorii. Adaugă puțin câte puțin laptele și amestecă până ce totul s-a omogenizat. Pune cratița deasupra celei de pe foc și continuă să amesteci încontinuu cu telul. Vei vedea că va începe să se îngroașe și să devină ca o cremă. Când consistența a devenit ca a unei budinci, ia crema de pe foc, scoate telul și acoper-o cu o folie alimentară pe toată suprafața (folia trebuie să atingă crema, astfel încât să facă pojghiță).
După ce crema s-a răcit aproape complet, începe să încorporezi bucățele din untul la temperatura camerei. Adaugă bucățele mici, într-o parte a cratiței, nu în centru. Poți lucra cu un mixer sau cu un tel. Nu pune prea mult unt deodată, pentru că se va tăia crema. Apoi, adaugă zeama de lămâie și omogenizează totul. Crema se împarte în două părți egale pe care le întinzi între foile pe care le-ai copt. Pune prima foaie în tava de cuptor, unge cu cremă, pune a doua foaie și unge cu cremă și acoperă cu foaia rămasă.
Acoperă întreaga tavă cu folie alimentară și pune deasupra o greutate (nu foarte mare, o altă tavă goală este suficientă). Folia alimentară ajută la umiditate, care va înmuia foile crocante (la fel va face și crema) și vei obține o prăjitură fragedă și delicioasă. Învelită, prăjitura trebuie să stea la rece cel puțin 8 ore. Când s-a răcit, decorează cu fulgi de nucă de cocos și porționează în triunghiuri sau pătrățele mici.