Comportamentele sexuale specifice vârstelor

TOTUL DESPRE MAME


Vine un moment în viața unui părinte când ar trebui să discute cu copilul său despre sex. Poate educația sexuală să nu mai fie un moment stânjenitor și pentru unul și pentru celălalt? Cum vorbim cu copiii despre sex? Cum abordăm discuțiile despre sex, când și cum începem educația sexuală la copii? Ce greșeli fac cel mai des părinții? Cum îi ferim de abuzurile sexuale?

Despre comportamentele sexuale speficice vârstelor și cum să le gestionăm ca părinți, am discutat în emisiunea de azi împreună cu Diana Stănculeanu, psiholog al organizației Salvați Copiii.

Sexul și sexualitatea sunt încă subiecte tabu, de aceea părinților le este greu să se gândească la copii ca fiind ființe sexuale și se tem să discute despre sex. În perioada preșcolară copiii sunt foarte interesați de diferențele dintre corpurile umane: îți arăt ce am eu și îmi arăți ce ai tu. În perioada de dinainte de pubertate copiii nu mai sunt interesați de sexualitate, chiar au o atitudine de dezgust față de ce ține de sexualitate. Acum este însă momentul potrivit să le vorbim copiilor despre ce este permis și ce nu, despre sex și atingeri nepotrivite, pentru a preveni orice formă de abuz sexual. Abuzul sexual se petrece în general la vârste foarte mici și de către persoane de încredere, astfel este foarte importantă acestă educație pe intimitate și atingeri potrivite. În perioada furtunoasă a pubertății și a dezvoltării hormonale, cu toate specificitățile ei, nu neapărat sexuale, trebuie să ne adresăm copiilor noștri cu mult tact și foarte deschis, trebuie să le dăm copiilor toate informațiile despre schimbările care apar sau urmează să apară în corpurile și în viețile lor.

În adolescență putem vorbi despre debutul concret al vieții sexuale. Acum este momentul educației sexuale, despre protecție, despre legătura emoțională, despre influența grupului de prieteni etc.

Educația sexuală trebuie să fie un subiect continuu și trebuie făcută constant în viața copiilor noștri. Să le vorbim pe înțelesul lor, adaptat vârstei și dezvoltării lor, să răspundem cu naturalețe și corectitudine, oferindu-le informațiile pe care ni le cer sau de care au nevoie.

 

Cum facem educația sexuală?

Copiii trebuie să fie pregătiți pentru astfel de discuții, pornind în primul rând de la curiozitatea lor, de la întrebările care le apar, în funcție de vârstă. Avem la dispoziție cărți, atlase, enciclopedii și multe alte materiale educaționale, pentru a face o educație sexuală amuzantă și relaxantă.

 

Care ar trebui să fie atitudinea părinților în ceea ce privește educația sexuală?

Foarte importantă este educația pe intimitate. Primii care trebuie să ofere un exemplu concret sunt părinții. Dacă văd comportamente de trandrețe, sărut, îmbrățisări, atingeri de mână etc, copiii pot să crească cu o imagine sănătoasă și caldă în ceea ce privește viața de cuplu. Pe tot ce înseamnă intimitatea sexuală, contact sexual, părinții sunt sfătuiți să procedeze cu mare atenție și prudență, deoarece copiii pot interpreta greșit anumite gesturi, mai ales pentru că nu pot înțelege anumite subiecte.

Ce greșeli pot face părinții în educația sexuala? De obicei evită aceste subiecte sau procedează la blamarea copilului și transmiterea mesajelor toxice care pot avea influență majoră asupra începutului vieții lor sexuale din adolescență și chiar la maturitate.

Puteți afla mai multe despre provocările adolescenței, sfaturi pentru părinții copiilor care vor să știe cum se fac copiii sau de unde vin bebelușii. De asemenea pentru mămicile de fete ajunse la pubertate, cum să discutați despre menstruație.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa