Prevenirea şi gestionarea dependenţelor

TOTUL DESPRE MAME

Fie că ne place sau nu, copiii noștri sunt supuși, pe măsură ce cresc, presiunii anturajului și tentațiilor cele mai variate. Uneori cedează.

Cum recunoaștem semnele dependențelor la copiii noștri? Cum interacționăm cu un copil cu dependență? Cum ne pregătim din timp copiii ca să nu dezvolte mai târziu comportamente adictive?

Discutăm despre prevenirea și gestionarea dependențelor la tineri, împreună cu psihologul Organizației Salvați Copiii, Diana Stănculeanu. 

Când utilizăm în exces o substanță, comportament sau activitate și nu mai avem acces la aceste lucruri se instalează un comportament adictiv sau o dependență.

Cum apare o dependență? Care sunt principalele dependențe care pot apărea în adolescență? Cele mai ușoare și frecvente dependențe întâlnite în rândul tinerilor pot fi de acool sau tutun și cele mai grave: consumul de droguri sau etnobotanice. Mai târziu pot apărea chiar dependențe culinare, mâncatul în exces, dependența de cumpărături sau de jocuri de noroc. Toate dependențele vin în urma unor carențe emoționale.

 

Cum acționăm?

Ce facem atunci când descoperim comportamente adictive la copii/adolescenți? Cum interacționăm cum un adolescent care prezintă o dependență? Este foarte important să apelăm la ajutor specializat: medici, psihologi, psihoterapeuți.

Ce fac părinții atunci când tinerii manifestă dependențe de oricare fel? Care ar trebui să fie reacția adulților la comportamentele adictive ale tinerilor?  Îi blamăm, îi învinovățim, le retragem afecțiunea sau îi acceptăm așa cum sunt, încercăm să îi înțelegem, să vedem de unde provin toate aceste probleme și cerem ajutor?

Prin ignorare sau inacțiune din partea părinților se poate ajunge la dependență. Dacă observăm comportamente nefirești și acționăm cât mai repede, putem să stopăm aceste adicții astfel încât să se rezolve înainte de a se ajunge la dependențe grave.

Dependența în rândul tinerilor de alcool, tutun sau alte droguri, mai grele sau mai ușoare, poate fi cu atât mai periculoasă cu cât aceste comportamente adictive apar mai repede. Putem acum să acționăm pentru a-i ajuta pe copiii noștri.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa