Violenţa la naştere este perfidă – e fină, dar la fel de gravă ca cea fizică

TOTUL DESPRE MAME

Violența la naștere, exercitată în maternitățile noastre, este perfidă. De cele mai multe ori, nu este o violență fizică clară, ci una mai fină, psihologică sau verbală, dar cel puțin la fel de dăunătoare ca violența fizică. Violența la naștere le transformă pe gravide în victime supuse la proceduri pentru care de multe ori nu și-au dat acordul. Violența la naștere nu începe numai în sala de nașteri, ci se manifestă pe tot parcursul sarcinii, perioada când medicul exercită o presiune asupra femeii însărcinate de a lua decizii comode pentru personalul medical, nu pentru ea și pentru bebeluș. Moașa Claudia Bider Heim, cu experiență profesională pe patru continente, cofondatoarea Fundației Crucea albă, ne spune ce putem face pentru a opri violența la naștere în maternitățile din România.

Claudia Bider Heim ne spune cum ne putem lupta cu violența la naștere în maternitățile românești

Gravidele trebuie să fie personajele principale în maternitate, nu medicii sau moașele. Personalul medical nu ar trebui să supună o gravidă la proceduri fără a-i comunica acest lucru în prealabil, cum ar fi în cazul epiziotomiei. Pentru a opri violența la naștere în maternitățile noastre, Claudia Bider Heim spune că gravidele trebuie să se informeze, mai ales dacă sunt la prima sarcină. Moașa Claudia Bider Heim ne sfătuiește să ne aflăm care sunt drepturile noastre și ne amintește faptul că legea drepturilor pacientului, 46/2003, spune că femeile au dreptul la un însoțitor la naștere. „Dacă o femeie crede că a fost vicima violenței la naștere poate să facă o plângere scrisă la spital. Dacă este o problemă legată de medic, la Colegiul Medicilor, sau, dacă e o problemă legată de moașe sau asistente, la Ordinul Moașelor și al Asistenților,” adaugă Claudia Bider Heim, cofondatoarea Fundației Crucea Albă.

Aici citiți povestea emoționantă despre violența la naștere a unei mame care a născut trei copii în maternitățile din România.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa